Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD/LP 2017, Stickman Records / progresivní psychedelický rock, stoner / USA

ELDER před dvěma roky zásadně opanovali žebříčky zahraničních časopisů a zinů svou deskou „Lore“. A nebylo se čemu divit, ELDER se zde předvedli ve vrcholné formě a bylo jen logickým důsledkem, že  ono album pomohlo jméno kapely hodně zviditelnit. Na „Lore“ padlo mnoho superlativů a tím pádem byl na kapelu logicky zvýšen tlak. Otázka zněla, v jakém světle se předvede na své čtvrté desce, od které bude každý očekávat jen samé velké věci.

V první řadě by bylo na místě zmínit, jakým stylem a jakou hudbou se ELDER zabývají, protože to, co hrají, nemá v našich končinách velkou oblibu, což je škoda. A odpověď na otázku ohledně hudebního směřování nepatří zrovna k nejlehčím. Definovat tohle trio, které je tentokrát doplněno o další dva muzikanty, jedním slovem totiž nelze. Základ je bezesporu rockový, ale kapela nestaví své skladby na klasickém modelu sloka – refrén, naproti tomu vypráví ve svých skladbách několik příběhů, které nějakým záhadným způsobem dávají ve finále smysl a to navzdory tomu, že průměrná délka jejich skladeb je kolem deseti minut. Pravdu budou mít bezesporu ti, kteří označí ELDER jako prog rockovou kapelu, ale i ti, kteří je budou nazývat psychedelickými poutníky. Další je bude s klidem řadit do ranku stoner, někomu připomenou MASTODON... snad jen zmínky o doom metalu, který jim je také občas podsouván, jsou celkem přitažené za vlasy, ale každý jak to cítí...

Sympatické je, že ačkoliv jsou ELDER bezesporu skvělí instrumentalisté, jejich rozmáchlé kompozice nejsou jen pouhou přehlídkou vysokého ega a dávání svého umění na odiv. Skladby na „Reflections of a Floating World“ mají v sobě něco, co by se dalo pojmenovat lidským duchem a to hlavně díky poctivému rockovému zvuku a zpěvákovi/kytaristovi Nicholasovi. To ale nic nemění na tom, že samotnými skladbami je potřeba se prokousat a docela dlouho trvá, než se vstřebají dojmy a nahrávka si klasicky „sedne“. Ono se také může stát, že tento stav se v případě ELDER nemusí dostavit ani po několika vyslechnutích. Ač nejsou jednotlivé skladby nějak komplikované a jednotlivé pasáže na sebe navazují bez potíží a album po celou hodinu příjemně plyne, rozlišit od sebe jednotlivé tracky je z počátku výzva. V tomto bodě bylo minulé album „Lore“ o něco chytlavější, což nutně neznamená že i lepší.

ELDER plně využívají potenciál svých nástrojů a i když má hlavní slovo se svou kytarou Nicholas, je dobré vnímat i rytmickou sekci, která rozhodně netvoří kompars. Tentokrát se trio muzikantů rozrostlo o druhou kytaru a její přínos je dost znát a jen to kapele pomohlo rozšířit paletu vyjadřovacích prostředků, stejně tak jako silněji zastoupené klávesy. Album nabízí pochopitelně i velké množství psychedelických ploch, které však nikdy nemají tendenci nudit, nebo sklouznout k zdlouhavému natahování stopáže. Všeho přiměřeně. Naopak kolikrát se nabízí až kacířská myšlenka, kolik že to ELDER vyplýtvají skvělých momentů a nechají je jen okolo člověka proletět. Studna nápadů u této kapely zřejmě nevysychá.

„Reflections of a Floating World“ je deskou, kterou nějak smysluplně popisovat lze jen stěží. Na to je příliš svobodomyslná a těžce uchopitelná. Nabízí jeden velký hodinový trip postavený na rockových základech s nespočtem přitažlivých partů a gradací. Jestli je ale novinka lepší, horší nebo stejná jako minulé album „Lore“, je těžké zodpovědět, ale jedno je jisté, tahle deska se jednoznačně povedla.

Seznam skladeb:

  1. Sanctuary
  2. The Falling Veil
  3. Staving Off Truth
  4. Blind
  5. Sonntag
  6. Thousand Hands

Čas: 64:15

Sestava:

  • Nicholas DiSalvo – kytara, klávesy, zpěv
  • Jack Donovan – basa
  • Matt Couto – bicí

Hosté:

  • Michael Risberg – kytara
  • Michael Samos – pedálová steel kytara

BANDCAMP

FACEBOOK
 


Zveřejněno: 10. 02. 2018
Přečteno:
3719 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář