Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2017, Nice To Eat You Records / (brutal) death metal / Švýcarsko

Na Švýcarsku je zajímavé nejen to, že nemá hlavní město (Bern je za něj sice považován, ale švýcarská ústava tento pojem nezná), ale i to, že má hned čtyři úřední jazyky. Je to dáno historicky a polohou jednotlivých kantonů – většina obyvatel hovoří německy, druhé místo drží francouzština a třetí italština, která je prvním úředním jazykem v jediném z dvaceti šesti kantonů – v Ticinu. Tento kanton pochopitelně sousedí s Itálií a kromě stejnojmenné řeky v něm najdeme i brutal deathovou kapelu CONSUMED BY VULTURES. Nejspíš bych o ní neměl ponětí, ale díky tomu, že se dohodla na vydání svého debutu u českého labelu, přistálo nám CD s názvem „In Eterno“ ve schránce.

Název je v italštině, členové kapely tím chtějí upozornit na svůj mateřský jazyk a příslušnost k místu pobytu, jinak ale texty napsali v angličtině a věnují se v nich životní pouti jedince, od narození přes různé životní eskapády po smrt. Texty jsou součástí šestnáctistránkového bookletu, který je pěkně zpracovaný, obsahuje texty, fotku sexteta i další důležité údaje.

Za zajímavost lze považovat, že CONSUMED BY VULTURES tvoří šest členů, přičemž podle příjmení to vypadá, že kytaru a bicí obsluhují bratři, a podle fotky možná i dvojčata. A druhá zajímavost na sebe nenechá dlouho čekat – v sestavě fungují dva vokalisté. Kapela ale vznikla v roce 2013 jako dvoučlenný projekt zpěváka Alexe a Mattia, který obstarával všechny nástroje. Postupně se sestava rozrostla a po demosnímku z roku 2015 vyrukovala italská šestice s helvétským křížem na prsou s debutem, na kterém se prezentuje death metalem brutálnějšího ražení, aniž by zněla monotónně a „dřevorubecky“. Tím druhým myslím takový ten obhroublý brutal death ve středních tempech, který mi vždycky přišel nezajímavý a nikdy jsem mu nepřišel na chuť.

Neříkám, že by CONSUMED BY VULTURES k této poloze vůbec nesklouzli, ale přece jen se snaží i v rámci brutal death metalu o pestrost a tím pádem zábavnost. Zpočátku jsem sice měl s albem „In Eterno“ trochu problém, ale mohly za to dvě věci – první skladba a nepozornost. S první „New Born“ jsem se v podstatě nesžil ani po několika posleších, protože obsahuje přesně ty ingredience, které mi nejsou po chuti – pomalé až střední tempo, houpavé pasáže a monotónně synteticky znějící bicí. Ne, že by se jinak nic nedělo, ale když začne dvojka „The Faceless God“, přijde mi, že poslouchám trochu jinou kapelu. Hlavně se hraje o poznání rychleji, bicí jsou pestřejší a muzika variabilnější. Což platí i na vokály, které se pravidelně nepravidelně střídají. Jeden z pánů má hlas položený hlouběji, takže klasický temný growl, druhý spíše řve, a oba tak přispívají k variabilnosti nahrávky. Ale aby nedošlo k mýlce, nic extra progresivního to není, standardní deathmetalové řemeslo, které to s tím brutálnem až tak nepřehání.

Do třetí „The Choice“ (uvnitř bookletu je uvedena s chybným názvem „The Choise“) se v albu vyznám, pak začíná detektivka. Nejspíš byly obaly vyrobeny s předstihem, nebo se prostě někdo spletl, každopádně pořadí skladeb uvedených na zadní straně obalu nesouhlasí s řazením na CD. Ba co víc, nesouhlasí ani stopáže skladeb uvedených na Bandcampu s těmi skutečnými. Jako čtvrtá se rozjíždí instrumentálka „Sky Obscuration“, která je postavená na orchestracích, se kterými Mattiovi pomohla Rachele Paris; taková jízda jako FLESHGOD APOCALYPSE to není, ale album to zpestřuje. Prakticky bez pauzy následuje „Kill to Be Supreme“, v níž se orchestrální prvky objevují rovněž, včetně klavírních tónů. Myslím, že jsou čtyřka a pětka na CD blbě sestříhány, čtyřka pokračuje ještě v části pětky, proto nesouhlasí ony časové údaje. Ale to je vedlejší, nakonec kdo se v tom bude takhle vrtat. Hlavní je muzika, která je právě v pětce vůbec nejzajímavější, nechybí v ní melodie, ani spousta nápadů, změn, ultra rychlé pasáže ani ty slamové. Ty se zhusta objevují v i „Your Demise“ a střídáním pomalejších a rychlejších kompozic spěje album k závěru. Ten obstarává orchestrální verze „Kill to Be Supreme“, o poznání kratší než metalové provedení, ale náladu se podařilo udržet, a jako tečka to funguje, možná i díky rozumné dvouminutové stopáži.

Nemyslím si, že by CONSUMED BY VULTURES bourali zaběhnuté pořádky na deathmetalové scéně, ale za své dílo se rozhodně stydět nemusí. Nahrávka působí vyspěle, promyšleně, má solidní zvuk, takže lehký nadprůměr to je. A na koncertech kapela určitě zaujme, i díky dvěma vokalistům.

Seznam skladeb:

  1. New Born
  2. The Faceless God
  3. The Choice
  4. Sky Obscuration
  5. Kill to Be Supreme
  6. Your Demise
  7. Meditation
  8. Behold the Devastation
  9. Omega
  10. Kill to Be Supreme (Orchestral Version)

Čas: 39:43

Sestava:

  • Nereo Costantini – drums
  • Timoteo Costantini – guitar
  • Mattia La Delfa – guitar
  • Matteo Valenti – bass
  • Alex Medici – vocal
  • Simone Di Cerbo – vocal

Facebook
Bandcamp
www.ntey.wz.cz


Zveřejněno: 09. 12. 2017
Přečteno:
3600 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář