Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

CD 2017, Metal Age Productions / death metal, grindcore / Německo

Je to už dlouhou dobu, co jsem slyšel první nahrávku těchto německých hrobníků. Přesněji to bylo někdy na zlomu milénia. Tenkrát jsem si ještě myslel, že death metal umí hrát pouze několik vyvolených kapel. Ani ve snu by mě nenapadlo, že v hlubokém podzemí je možné objevit mnohdy i zajímavější uskupení. Tím novým a neslyšeným se pro mě na chvíli RESURRECTED stali. Dodnes si pamatuji, jak na mě tehdy zapůsobily grindcorové pasáže a zpěv v neskutečném brutal deathmetalovém šílenství. Později, až jsem si s kapelou dostatečně užil, se naše cesty navzájem rozdělily a každý jsme pokračovali jiným hudebním směrem. Nutno dodat, že kapela ze svého stylu nikdy nikam neuhnula, to jen choutky mladého muže byly každou chvíli jiné. I když se stále pohybovaly ve vodách metalu, tak jeho průzkum přeci jen zabral nějaký čas, a proto se nakonec kruh uzavírá a já opět v rukou svírám nahrávku kapely, jenž mě přivedla k propojení dvou extrémních hudebních stylů.

Thomas Granzow má už o nějaký ten šedivý vlas navíc, ale chuť hrát stejně tak jako před sedmnácti lety, kdy jsem tuto kapelu slyšel poprvé, jej neopouští. Od založení kapely je totiž jediný, kdo to v RESURRECTED táhne do dnešních dnů. I přes všechny ty odchody a příchody jednotlivých členů je to právě on, kdo zůstává takřka celý život věrný pouze jedné metalové smečce. Což je pro člověka, který hraje takřka dvacet pět let, hodně slušný výkon.

Nicméně nová nahrávka je tady a už dle jejího názvu by se dalo usuzovat, že se kapela chce vrátit někam do míst, kde jí v minulosti bylo nejlépe. Vzhledem k tomu, že se hudební poselství změnilo jen minimálně, tak bych si dovolil tvrdit, že název desky poukazuje především na vzkříšení aktivity kapely. Protože když posluchač zapátrá v diskografii tohoto německého tělesa, tak si dříve, nebo později všimne, že během posledních osmi let parta, jež byla dříve schopná vydat každý druhý rok full album plus nějaký kratší nosič, nahrála pouze dvě EP. Z tohoto usuzuji, že jméno vzkříšení dostala deska do vínku záměrně.

Tomu napovídá i samotný obal alba. Ukřižované lidské torzo s plynovou maskou na obličeji uprostřed hořící hranice z lebek od Tobiase „Bloodboy“ Hubera je jako nějaká reinkarnace starších maleb, která se z minulosti převtělila do dnešní doby. Obal je na jednu stranu old skul barevná malba, ale na stranu druhou nebezpečně temná a děsivá záležitost.

Hudební složku jsem už malinko nakousnul. Nahrávka opět tepe ve znamení death metalu s náznaky grindcore. Už když jsem album slyšel poprvé, tak bylo více než patrné, že se opět pojede ve znamení smrtícího kovu. Jak už jsem psal na začátku, muzikanti, respektive Thomas stále tvoří hudbu, která je jejich srdci nejbližší, proto i tentokrát osloví především staromilce. Na nějaké novoty můžete předem zapomenout. Takže krumpáče do ruky a vyrazit na nejbližší hřbitov exhumovat hroby. Při první skladbě se vám bude kopat velice příjemně. Zasekávající kytary totiž hezky udávají tempo. Ale moc si na něj nezvykejte, protože později už půjde do tuhého. Většina skladeb se totiž nese ve znamení rychlosti, která však není na úkor kvality. Hodně oceňuji rychlé pasáže, do kterých je vměstnáno „vrzání“ kytary. Jako například v „Mutated Generation“. Taky nesmím zapomenout na následující „Necronymphomanic“ lehce načichlou grindcore. Nebo na zvonivý kytarový motiv někde uprostřed „Bewareness of Truth“ či song „Human Killing Spree“ zatěžkaný hustými kytarami s až heavymetalovým začátkem. Ke slyšení je toho opravdu hodně a věřím, že každý fanoušek tohoto hudebního ranku si s přehledem vybere to své.

Zvukově se mi nahrávka taky dost líbí. Někdo by sice mohl namítnout, že zní až moc plechově, což je sice na jednu stranu pravda, ale na stranu druhou se nejedná o sterilitu. Díky tomuto faktu je jasně patrné, že nosič pochází z dnešní doby, i přesto, že se hudebně jedná o škatulku již dávno objevenou. Nehledě na to, že o nahrávání se postaral samotný Thomas Granzow ve svém Catacomb Productions.

Čím déle „Resurrected“ poslouchám, tím více se mi nahrávka vrývá pod kůži. Dokonce i po třicátém poslechu mohu s klidem prohlásit, že se mi stále líbí. Nejprve jsem si myslel, že by to mohla být jen malá nostalgie, ale později jsem musel uznat, že se kapele podařilo nahrát opravdu silný materiál.

Seznam skladeb:

  1. Hellcome
  2. The Overkill to Dwell
  3. Human Killing Spree
  4. Bewareness of Truth
  5. Mutated Generation
  6. Necronymphomanic
  7. The Forecast of Horrors
  8. Fathomless Creation
  9. Interlude
  10. Denial

Čas: 39:31

Sestava:

  • Thomas Granzow – kytara
  • Ben Bays – baskytara
  • Dennis Thiele – bicí
  • Christoph Mieves – zpěv

Bandcamp
Facebook
 


Zveřejněno: 03. 11. 2017
Přečteno:
4136 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář