Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

LP/MC/CD 2017, Ván Records / occult heavy metal / Německo

Když jsme se v roce 2015 chystali na Stormcrusher festival do Německa, v line-upu byla nenápadná domácí kapela ATTIC. Při naposlouchávání kapel festivalu mě ATTIC okamžitě zaujali. Dlouho jsem tvrdil, že KING DIAMOND, potažmo MERCYFUL FATE, nemají žádné následovníky. Jen do toho okamžiku, než jsem poznal ATTIC. Ti se teď hlásí o slovo svým druhým albem, které nese jméno "Sanctimonious".

ATTIC pocházejí ze západoněmeckého Gelsenkirchenu, ve kterém se dali dohromady v roce 2010. Jak už to u většiny kapel bývá, na začátku bylo demo, následovalo splitko s italskými heavymetalisty WALPURGIS NIGHT. První album na sebe nenechalo dlouho čekat. Na sklonku roku 2012 vyšla deska "The Invocation", která okamžitě zabodovala. Osobně jsem toto album poznal až s téměř tříletým zpožděním, ale jeho kouzlo mě okamžitě dostalo. ATTIC nikdy nevyrazili na dlouhé koncertní štace, spíše hráli komorní koncerty nebo na jedinečných festivalech z nichž především účast na Keep it True hovoří za vše. Letos jsme se konečně dočkali dalšího nového materiálu. Album "Sanctimonious" vyšlo na vinylu (2LP), kazetě i CD u německého labelu Ván Records.

"Sanctimonious" zaujme již na první pohled. Černobílá kresba obalu evokuje metalové nahrávky z osmdesátých let. Jeptiška kráčející mezi hroby směrem ke kostelu sice působí nevinně, ale pokud znáte hudbu ATTIC, ten okultismus a vůně kadidla i síry z obalu doslova sálají (úsměv). Vinylová verze je vyvedena v perfektní grafice, obal z tvrdého papíru. "Sanctimonious" vyšlo i jako sběratelský luxusní box. Tato "bedna" obsahuje všechny tři nosiče, zádovou nášivku, plakát a další propiety. Ovšem, odpovídá tomu cena...

"Iudicium Dei" - intro, které perfektně navozuje atmosféru celého alba, je předzvěstí toho, že ATTIC nám novým materiálem budou kázat pomocí rituálního obřadu, který je rozdělen do třinácti stop. S titulní skladbou "Sanctimonious" se dostáváme k jádru věci. Pětice na nás vyrukovala s heavy metalem, který bych se nebál nazvat atmosferickým. Dokonce v některých momentech desky se z reproduktorů valí odér black metalu. ATTIC vsadili na melodické linky a změny temp, které dělají jednotlivé skladby zajímavějšími. To vše prokládají sóly, které jsou povětšinou poměrně dlouhé a skvěle korespondují s melodikou i atmosférou songu. Jednotlivé kompozice jsou dlouhé (vždy pět - osm minut) a nabízejí tak dostatek manévrovacího prostoru pro instrumentální tvorbu. Kromě perfektních kytar, kterým nechybí řada nápadů, změn a skvělých riffů a sól, najdeme mnoho okamžiků, kdy ATTIC úplně zvolní, zařadí chmurnou vybrnkávačku nebo se jen tak plouží kolem. A co je důležité, každý tento okamžik vnímám jako obohacující element celé desky.

Album "Sanctimonious" rozčísnou dvě minutová intermezza "Scrupulosity" a "A Quest for Blood". V obou případech ATTIC navodí atmosféru hororového příběhu. Podobně, jako to na svých deskách dělal a dělá KING DIAMOND. Tím se dostávám i k vokálu, který si se slavným mistrem může hodit alternaci. Ne, vážně, tentokrát se to opravdu povedlo a výšky i nižší polohy hlasu jsou doslova vražedné, v tom nejlepším slova smyslu. Stejně tak přechody mezi výškami jsou perfektní. Barva hlasu je Kingovi velice podobná a snaha o stejný hlasový projev evidentní. Nejedná se však o žádný revival. ATTIC přicházejí s vlastními nápady, vlastní textovou tematikou i se svou specifickou atmosférou. Pokud bych měl porovnat hudbu KING DIAMONDA či MERCYFUL FATE s hudbou ATTIC, Němci jsou více přímočařejší a atmosféra desky není tolik temná. Nicméně o tom, kdo je pro ATTIC největším vzorem, má každý pozorný posluchač jasno. A v této zkoušce pětice obstála na výbornou. Není to jednoduché, zejména po vokálové stránce, pustit se do podobného materiálu. Však také mnoho takovýchto kapel nenajdete... Vybrat favorizované skladby z nové desky "Sanctimonious" je obtížné. Album působí skvěle jako celek. Kdybych přeci jen měl nějaké songy vypíchnout, byly by to "Sanctimonious", "A Serpent in the Pulpit", "Sinless" a "On Choir Stalls". Stopáž desky je více než hodinu. Tentokrát v tom však nevidím žádný problém. Stále se něco děje, pořád jste ve střehu. Spokojenost panuje s výborným zvukem, který je křišťálový a umožňuje průchod všem nástrojům, zpěvu i detailům směrem k posluchačovi.

Druhé album německých ATTIC přináší německou odpoveď na slavného KING DIAMONDA. Samozřejmě, King je pouze jeden, ale "Sanctimonious" je důkazem vysoce kvalitní práce všech členů ATTIC, kteří dělají muziku jejich srdcím nejbližší. A dělají jí zatraceně dobře. Precizní nahrávka po instrumentální, vokálové i produkční stránce. Desce nechybí temný odér ani čistě heavymetalové partie. Opravdu pestrý materiál, kterému neuškodí ani jeho délka. V mých uších "Sanctimonious" splňuje vše, co jsem od ATTIC očekával a přináší i něco navíc. Skvělá práce!

Seznam skladeb:

  1. Iudicium Dei
  2. Sanctimonious
  3. A Serpent In The Pulpit
  4. Penalized
  5. Scrupulosity
  6. Sinless
  7. Die Engelmacherin
  8. A Quest For Blood
  9. The Hound Of Heaven
  10. On Choir Stalls
  11. Dark Hosanna
  12. Born From Sin
  13. There Is No God

Čas: 1:04:04 hod.

Sestava:

  • Katte - kytara
  • Rob - kytara
  • Meister Cagliostro - zpěv
  • Chris - baskytara
  • J.P. - bicí

Facebook


Zveřejněno: 16. 09. 2017
Přečteno:
3836 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář