Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2017, Nihilistic Holocaust / black/death metal / Belgie

BLACK BLEEDING pocházejí z Belgie, od roku 1998 hrají black/death metal a na kontě mají tři dema, tři alba a jedno EP. Před rokem a něco jsem se v recenzi na poslední album „A Bright Future“, resp. jeho kazetovou verzi rozepsal, jak Belgičané míchají do death a black metalu prvky hardcore a hrají špinavě až běda. Letos se na světě objevilo cédéčko s materiálem „The Awakening“, což je demo z roku 2005. To tehdy vyšlo vlastním nákladem kapely na CD-R s pěti live bonusy a na limitované kazetě u Nihilistic Holocaust, kteří se nyní postarali o CD reedici.

Nevím, jestli je to rozumný nápad, vydávat dvanáct let starý pětiskladbový materiál trvající dvacet sedm minut, ale asi půjde o fanouškovství ze strany labelu. Nahrávka mi totiž nepřijde ničím nadčasová, kapela zatím taky nedosahuje mezinárodního věhlasu, tudíž jde o počin určený hlavně lidem z okolí kapely a labelu plus sběratelům všeho, co se v Belgickém království šustne.

Po úvodním křiku, nejspíš z nějakého filmu, se rozjíždí svižná black/deathová skladba, přičemž podíl obou metalových subžánrů je rovnovážný, a dokonce i zpěv osciluje mezi hrdelním deathovým řevem a blackovým skřehotem, i když v oblasti vokálu má kov smrti lehce převahu. Po úvodním marši pánové místy zvolňují, objevují se kytarové vyhrávky i melodie, svým způsobem to muzikanti udělali pestré, ale na druhou stranu zaměnitelné s řadou podobně znějících kapel. Chybí tomu vlastní ksicht, a ani Alexův řev mi nepřijde výjimečný. Druhá „One with the Universe“ se zpočátku valí ve středních tempech, ale záhy přichází zrychlení, v němž mi vůbec nesedí vokál, který je zahuhlaný a nevýrazný. Přitom muzikanti nejsou úplně marní, hlavně kytarová práce mě baví. Blacku ubývá, death vládne, ale s nástupem kvílivého nervního sóla (proč tak krátkého?) a následujících sypaček je zase černý duch oživen. Přesto mi pořád chybí něco, co bych si dokázal uložit do paměti, a když bych na tom (s tou pamětí) netrval, tak něco zábavnějšího, tak, jak tomu bylo na zatím poslední, již výše zmiňované nahrávce, kde se pánové věnovali hlavně té zábavě.

Tady je všechno vážné, i když chvilkové trylkování v „Proxima Centauri“ naznačuje, že v budoucnu by mohlo dojít k opuštění striktního metalu. Právě prostřední song mi přijde nejzajímavější i nejzábavnější, za což může chytlavá ústřední melodie, která se skladbou prakticky neustále vine. „Pán červů“ je klasická práce belgické kapely z roku 2005, takže hlavně death, nějaké ty kytarové vyhrávky a opět žel poněkud upachtěný vokál. Nic, co by se mnou hnulo. V posledním zářezu si pánové ukousli devítiminutové sousto, takže se dalo předpokládat, že to bude rozvláčnější kompozice, a úvod to potvrzuje. Vybrnkávání, šepot, poté hlavně střední až pomalejší tempa a o poznání složitější muzika. Střídají se oddychové méně natlakované momenty s klasickou kapelní řezničinou a po šesti minutách to vypadá na konec, protože se objevují klávesové tóny a postupně nabere muzika ambientní ráz… a vydrží jí to tři minuty.

Obal je pro reediční účely dostatečný, což nemyslím jako školní čtyřku, ale jako konstatování faktu, že dvojlist se základními údaji, fotkami kapely a kresbami „každý pes jiná ves“ účel plní. Kromě titulní strany si grafik vystačil s černou a bílou a zřejmě tím nejjednodušším grafickým programem, protože je to všechno poskládané jen tak halabala… Takže ta školní čtyřka vlastně není úplně od věci.

Celkově jde o klasický průměr, který dnes nemůže nikoho omráčit a myslím, že ani výrazněji zaujmout.

Seznam skladeb:

  1. The Sleeper Has Awakened
  2. One with the Universe
  3. Proxima Centauri
  4. Lord of the Worms
  5. Demonic Quantum Boundaries

Čas: 27:12

Sestava:

  • Alexandre Pomes – guitar + vocals
  • Le Fred Pissoni – bass + backing vocals
  • Balmuzette – drums


Facebook


Zveřejněno: 22. 08. 2017
Přečteno:
3361 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář