Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

A máme tu další šílený report očima vystupujícího muzikanta. Tentokrát se podíváme na křest nového alba Debustrolu 9. 4. 2005 v Josefově Dole.

Kromě hvězd večera zahrály kapely Return To Innocence a Eledhel. Také tam skotačili Anhead a Masturbace, ale v těchto kapelkách hraju, tak tady žádnou recenzi nečekejte.

Mile mě potěšilo, že se koncertík koná v sokolovně ?Pod Lipami? v Josefově Dole u Mladé Boleslavi. Prostor sokolovny byl příjemný a navíc jsme nemuseli jet až do druhého Josefova Dolu u hranic. Přeci jen k tomuto Dolu to máme blíž. Prostorná šatna a dobře zorganizovaný časový harmonogram pro hraní všech kapel byl asi hlavní devizou večera. Se zvukem to bylo docela zajímavé, chvíli byl skvěle čitelný, jindy jako bychom byli ve studni a poslouchali vietnamského jezevčíka.

Pojďme tedy k samotnému koncertu. V 19.30 hod. jsme se na pódiu objevili s ANHEAD. Náš popově crosoverový metal asi nebyl to pravé ořechové pro fanoušky Debustrolu. Mezi skladbami se neslo až mrazivé ticho, které tu a tam nějaký výtržník přerušil osamoceným potleskem. Statečně jsem dohráli náš set a já si dovolil do ortodoxních metalistů chvílemi rýpnout, že se přeci nemusí stydět zatleskat na popovou kapelu, že to není ostuda. Po této intervenci zatleskali dva. Ve svých bezostyšných průpovídkách jsem zašel ještě dál, až jsem se bál, že mi přistane půllitr na hlavě. Naštěstí nepřistál a já ve zdraví opustil pódium i s ostatními. Bylo to zábavné a opravdu jsem se ujistil, že Anhead rozhodně nejsou pro metalové publikum (i když na jedné grind corové akci jsme byli úspěšnými exoty).

Po nás se na pódiu objevili skoro domácí RETURN TO INNOCENCE, kteří mají před natáčením nové desky. Jejich set byl energický, ale zvukově za moc nestál (vzpomeňme na vietnamské jezevčíky). Moc mě bavily především čisté zpěvy v kombinaci s murmurem a různými druhy ječáků. Pódiová prezentace Returnů byla také kvalitní. Všichni vesele provětrávali své vlasy a vznikající vzdušné větrníky působili opravdu efektně. Moc se mi líbila práce jejich bubeníka, který zdatně tlačil kapelu kupředu a synchronně vplouval svými rytmy do předtočených zvukových ?kliků?. Jen mě překvapilo, že odezva ze strany fanoušků byla několik písní stejná jako u Anhead. Pak se ale naštěstí rozkřičeli a hned bylo v kapele o další energický náboj víc.

A máme tu hvězdy večera. Sál se zaplnil a na pódium dorazil domácí DEBUSTROL s takovým nasazením, které jsem už dlouho na koncertě neviděl. Ještě než jsme se měli všichni usrat, tak skupina vystřihla kultovní skladbu Vyznání smrti, která vnesla trochu zašlé slávy konce osmdesátých let do zpoceného ovzduší sokolovny. Zvuk byl až neuvěřitelně čirý a průzračný. Debustrol zněl skoro jako na deskách, jen oproti studiovému ztvárnění měl daleko větší ?koule?. Debustrol je prostě živá kapela. A pak už to jelo smršť střídala nářez a ten zase mazec atd. Mrkněte dolů na play-list, co všechno ten večer zaznělo. Musím se ale přiznat, že na mě nejvíc zabíraly věci z ranného období kapely jako Protest nebo Údolí Hádu. V té chvíli mě měla kapela zcela na své straně a já se v čase přenesl do své puberty, kdy jsem hrozil v prvních řadách pod pódiem. Moc dobře jsem se bavil. Možná mi tato smršť připadala místy jednotvárná, ale to k pojetí metalu ala Debustrol patří. Jejich křest byl pak ještě živelnější. Hádáte-li přerušení aktuálního CD ?Přerushit? sekerou, hádáte správně. Skvělý koncert, dobře zahraný a nekompromisní. Nechyběl ani nutný přídavek o tom, jak zabili? a zabili? (chlapa z Koločavy ? to je ale něco jiného).

Co mě jako muzikanta potěšilo byl fakt, že hrajeme po Debustrolu a není až tak moc zaflusané pódium. Horší bylo, že asi tak polovina lidí po setu hlavních hvězd odfrčela domů. Přesto si myslím, že se vystoupení MASTURBACE podařilo a zbylým lidičkám jsme předali kus naší energie a onanistického poselství o tom, jak že se ten menzes beat vlastně hraje. Nutno dodat, že tento koncert kytarista Blenny a basák Satyr odehráli ve stavu nemocí oslabeného organismu.

Po nás následovala další pražská partička ELEDHEL, která si hrne svůj black metal s automatickým bubeníkem a neznělo to ani tak špatně. Někdo z naší kapely mi říkal, že se tahle kapelka hodně zlepšila oproti jejich začátkům. Ty jsem však neznal, a tak jen napíšu, že pro mě to byl průměrný rychlý black metal, který z šedi (nebo spíš černoty) všedního blacku tu a tam probudily zajímavé klávesové linky. A ještě dodám, že blakový ječák z hrdla basákova byl opravdu hrůzu nahánějící.

Akcička byla zakončena a těm, co vydrželi všechny kapely přinesla zajímavou hudební zkušenost od pop metalu, přes doom a thrash, až po HC a black. Osobně jsem zastáncem takto pestrých koncertů, protože monotématické akce mě v půlce často přestávají bavit. Tady jsem se bavil dobře.

DEBUSTROL:

  1. Vyznání Smrti
  2. Rváči
  3. Charles Manson
  4. Nenávist
  5. Papež
  6. Umučená
  7. Údolí
  8. Krvavá
  9. Policajti
  10. Hnusák
  11. Vyhlazení
  12. Kladivo
  13. Přerušit
  14. Vegomaso
  15. Trendshit
  16. Protest
  17. Svět
  18. Yugoslavia
  19. Nozdrametal
  20. Motorovák
  21. Rozkaz

Foto: Blenny


Zveřejněno: 13. 04. 2005
Přečteno:
3387 x
Autor: Agos | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář