Nejbližší koncerty
LLYR

WARDRUNA po vydání nového singlu „Hertan” začíná nový cyklus a oznamuje první část rozsáhlého světového turné, které je provede po Evropě, Austrálii, Severní i Latinské Americe, Velké Británii a Norsku. V listopadu nemine ani Prahu.

Severská formace WARDRUNA, která svou produkcí dává prostor pro vznik něčeho nového a proslula i tvorbou hudby pro seriál Vikingové, pozoruhodným způsobem ukončila cyklus k albu Kvitravn. Během podzimní rovnodennosti 21. září 2023 vystoupila v Odeonu Heroda Attika v aténské Akropoli, který je součástí světového kulturního dědictví. Akce byla rychle vyprodána a zúčastnili se jí fanoušci z celého světa.

I v rámci právě oznámeného turné WARDRUNA v letech 2024 a 2025 vystoupí ve vybraných sálech a divadlech a patří mezi ně i vystoupení na významných místech jako Royal Albert Hall v Londýně nebo Opera v Oslu. Pro české fanoušky je ale zásadní datum 21. listopadu, neb to WARDRUNA svou návštěvou poctí pražské Forum Karlín.

„Plánovat a oznamovat nové turné je vždycky zvláštní pocit. Tentokrát možná ještě více než obvykle vzhledem k tomu, že navštívíme poměrně dost částí světa, kde jsme s Wardrunou ještě nevystupovali. Velmi se těšíme, že se s našimi písněmi vrátíme ke známým tvářím a místům, stejně jako na možnost navázat nová pouta v nových zemích," říká zpěvák a vrchní persona souboru Einar Selvik.

Nezařaditelná unikátní tvorba a koncept norského kolektivu WARDRUNA, kde se spojuje primordiální pohanský folk a nordický ambient, seskupeného okolo Einara Selvika má celosvětový obdiv pro svou mimořádnost a autenticitu, s jakou k tématům spojujícím člověka a přírodu, minulost s přítomností a život se smrtí přistupují. Tvorba WARDRUNA je víc než hudba. Je to poselství, které nezná hranic a překračuje čas, jazyk i hudební žánry.

Nechme o vizi zasévání nových semen a posilování starých kořenů opět promluvit Einara. „Přestože to, co prezentujeme, je severské, naše postupy jsou univerzální, protože když se podíváte do minulosti, vše je velice všeobecné a zároveň věčné… vše je zrozeno v přírodě, což je i přesně to, oč ve Wardruna jde.”

5. dubna WARDRUNA vydala novou píseň a videoklip „Hertan“, jež odhaluje stejnojmenné album. ‘Srdce’, jak zní překlad písně z proto-norštiny, zkoumá dualitu srdce s rytmem, prouděním a pulsem, které můžeme vidět, slyšet a cítit v přírodě a ve všech formách života. Ponořuje se také do abstraktnější myšlenky srdce jako kormidla na lodi emocí, našich rozhodnutí a skutečných tužeb.

I když žijeme v úplně jiné oblasti obklopeni jinou kulturou, Noři připomínají, že hluboké kořeny každého z nás sahají do minulosti k přírodním duchům trvale propojených v komplexnosti vesmíru. Obrat člověka k přírodě a její ochrana, připomenutí tradic a jejich původu, které jsou spirituálně nekonečné a neměnné, a samozřejmě i možnosti naší nápravy. „Každý může být strůjcem změny, pokud začne u sebe,” jsou Selvikova slova.

I když součástí jejich unikátní tvorby je důkladný výzkum a seriózní studium tradic a minulosti, záměrem není kopírovat a znovuvytvářet před staletími zapomenutou hudbu. WARDRUNA neopěvuje minulost. Naopak nabízí východiska, v nichž se spojují nové myšlenky a metody s dávnými nástroji v tvorbě nové hudby, jež stavěním na současném i starověkém hledá rovnováhu, aby do dnešního chaotického světa vnesla naději, mír a harmonii. K tomu započtením vlastní cesty změny může přispět každý, pokud zas začne poslouchat své srdce.


Hertan (Heart) https://youtu.be/OfiZXqKDR3s
Kvitravn (White Raven) https://youtu.be/JhiUacGzIg8
Lyfjaberg (Healing-mountain) https://youtu.be/VEizKmZlUAw
Grá (Grey) https://youtu.be/kFU7nRe7C0A
Skugge (Shadow) https://youtu.be/CDMIbVFCz7A
Wardruna & Aurora live https://youtu.be/FnkTuHP9q3o
Voluspá (orchestral version) https://youtu.be/-8ah846uyw0


Vstupenky na pražský koncert budou v prodeji v síti Ticketmaster a Ticketportal od 12. dubna od 10:00.

Koncert organizuje Charmenko Czechia.


FB: https://facebook.com/wardruna
IG: https://instagram.com/wardruna
YT: https://youtube.com/wardruna
Web: https://wardruna.com


Publikováno: 10. 04. 2024
Autor: Coornelus

Fotogalerie