Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

TACHO, film 2010

TACHO JE RALLY! Mirjam a Daniel Landa ukuli film.
Landovská pozvánka na šílený výlet.

PROLOG
Tento příspěvek je  nejen pozvánkou na nový film manželů Landových, je i jeho určitou recenzí. Píše vám o něm člověk, který nejprve zhlédl jeho předpremiéru v kině Atlas určenou pro novináře a s potěšením absolvoval i repete při slavnostní premiéře filmu Tacho v Cinestaru Anděl o sněhový kalamitní den ve středu 1.12. 2010.

TACHO JE RALLY
Film TACHO autorského tandemu manželů Landových se začátkem prosince vřítil do českých kin. V černé komedii z prostředí atraktivních automobilových závodů není nouze o napětí, adrenalin, řev silných motorů ani touze po vítězství. Jak řekl na tiskové konferenci k uvedení filmu Daniel Landa: „Tacho je něco mezi psycho a tachometrem. Obsahuje trochu šílenství a schízy. Tacho je pozvánka na šílený výlet!“ Mirjam Landa se svým mužem podělila o práci na scénáři, ale režisérskou otěž svírala pevně ve svých rukou. Jak totiž zaznělo na tiskovce, Dana poslala radši před kameru, aby jí do její práce příliš „nekecal“ „Veškeré scény závodů jsou opravdu natočeny tak, jak je uvidíte na plátně. Nejsou zrychlené ani v autě neseděli kaskadéři. Když je ve filmu záběr na Danovo auto, tak tam vždycky sedí on, to garantuji!“, říká režisérka filmu Mirjam Landa. Dan je, kromě spolupráce na scénáři, autorem veškeré hudby k filmu včetně textů a blýskne se i v hlavní roli coby odhodlaný závodník Alex. A co mají na mysli tvůrci, když svůj nový film označují přívlastkem první landovský? Tak to se žurnalistikou velice těžko předává. Landa tým ve své tvorbě umí dokonale skloubit nadsázku s hlubším myšlenkovým poselstvím. Podtitulem filmu je slogan, že: „život je o každém okamžiku“. Vlajková šachovnice startéra pomalu odkrývá sklo závodního vozu, reprobedny drtí hutné tóny nových energických landových skladeb. Už máte jen zlomek vteřiny na rozhodnutí, zda si také přisednete. 3.... 2.... 1... START!!!   

TACHO = KOKTEJ ZE SLZ A SMÍCHU
Daniel Landa je závodník. Přes motorky, autokros a tahače dokráčel až k rally, sportu, který je ve své podstatě velmi rizikový. Vítězství, smrt i láska se v něm snoubí v míře vrchovaté. A zde zcela logicky hledejme velké klady filmu tvůrčího tandemu 2Landa. Manželé se pustili do zpracování filmové látky, která je nedílnou součástí jejich životů. Oba znají velmi dobře prostředí rally i pocity, které jsou v této komunitě sdíleny. A i když cesta do hlavní role závodníka Alexe byla pro Dana Landu poměrně komplikovaná, je obrovskou předností filmu, že roli svérázného introverta schopného položit za závodění život, sehrál právě on. Jeho herecký výkon je sympatický i tím, že v kokpitu závodního vozu nikoho nehraje a naturalisticky bez jakýchkoliv filmových triků závodí. Žánrové zařazení díla do škatulky černá komedie je docela trefné. Po defilé herců při slavnostní premiéře rozesmál celý sál slovenský herec Roman Pomajbo, který po závěrečných slovech konferenciéra, aby si lidé tuto černou komedii užili, utrousil směrem k publiku: „Nebojtě sa, ten film budě farebný, na to už sú dnes technologie...“ (parafráze). Dalším plusem snímku je vynikající Landova hudba, která dokonale koresponduje s náladou jednotlivých scén. V dramatických momentech nás znásilňuje hudební temnota Mordoru, v odlehčených pasážích k nám zavane aroma klasické grotesky. Sám tvůrce o hudbě k filmu řekl: „Skládání mě bavilo jako před dvaceti lety. S hudbou jsem velmi spokojený, protože ta radost do ní vložená je cítit zpátky!“. Filmem se jako červená nit táhnou tři příběhy, které se spletou jako copánek do závěrečné scény. Tacho se natáčelo na Slovensku, takže milovníci krásné přírody se budou v průběhu filmu kochat její majestátností. Nechci vám z děje filmu prozrazovat klíčové pasáže ani jejich rozuzlení, protože bych potencionální návštěvníky okradl o napětí, adrenalin i o výbuchy smíchu při pointách komických scén, které jsou opravdu vtipné a to připouštějí i pisálkové, kteří film označují jako „kinematografický odpad“. Landovi filmové kritiky na lopatky nepoloží ani nezaútočí na Českého Lva. Dle mého soudu nám nabízejí zajímavý pohled na špinavé pravdy života, zneklidní nás, pobaví a dovedou i k filozofickému zamyšlení, ovšem nezapouzdřeného intelektuálními mlhavinami. A také nás pozvou do kuchyně rally a tato návštěva za to zatraceně stojí!

EPILOG I
Poslední zásadní myšlenkou neplaceného promotéra je doporučení, jít si užít film do kina. Koktejl Tacho míchaný ze slz a smíchu nebude mít v domácí projekci ty správné emoční grády. Jeho řízná chuť tvořená řevem motorů závodních vozů a vynikající hudbou je připravená k vaší degustaci... S přítelkyní jsme si velice pochutnali.   
  
EPILOG II
Zvu vás k přečtení autorského rozhovoru s Danielem Landou, jehož původní titulek „O CESTÁCH QUIJOTA POD HVĚZDOU DRAKA“, mi sice u šéfredaktora neprošel a příspěvek byl o celou 1/3 zkrácen, přesto jsem přesvědčen, že stojí za to číst. Určitě pro lidi, které Daniel Landa nějakým způsobem zajímá. Věřím, že dotáhnu k úspěšnému konci záměr, uveřejnit rozhovor v nezkráceném znění. Rozhovor pro Auto Motor Sport  zde.

Pokud jste na Fobiazine nečetli FEJETON: „Jak jsem potěšil Daniela Landu“, tak můžete číst zde: www.fobiazine.net/article/4281/fejeton:-jak-jsem-potesil-daniela-landu/


  • ČR 2010
  • 102 min.
  • Režie: Mirjam Landa
  • Scénář: 2Landa
  • Hrají: Daniel Landa, Olga Lounová, Rudolf Hrušínský ml., Christopher Rithin, Martin Havelka, Roman Pomajbo, Kamila Magálová, Dano Dangl, Rudolf Hrušínský nejml., Julian Pindar, George Georgiou


Zveřejněno: 04. 12. 2010
Přečteno:
3761 x
Autor: Ropothámo | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář