Nejbližší koncerty
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

LP 2021, Indie Recordings / thrash metal / Norsko

Nebudu moc přehánět, když řeknu, že v Norsku má každý kluk svou kapelu, s kterou po škole zkouší black metal na všechny způsoby. Thrash metal tu přežívá spíše ve stínu černokněžních bandů, nicméně je jimi silně ovlivněn. Bylo by chybou pro začátek nevzpomenout skupinu AURA NOIR, jejíž kořeny sahají do první poloviny devadesátých let. V tomto století se k ní přidávají talentovaní interpreti typu CONDOR, DEATHHAMMER, INCULTER či NEKROMANTHEON.  Posledně jmenovaní navíc vydávají letos našlapaný záznam. Z tohoto důvodu podrobná analýza.

Devět let trvalo, než trio, obdivující antickou mytologii (nekromanteion znamená v řečtině věštec smrti a byl to chrám nekromancie), vydalo třetí řadovku "Visions of Trismegistos". Může vypadat, že seveřané nejsou připravení na nějaký hudební posun. Zdání klame. Jejich novinka má větší ambice. Jde to vypozorovat třeba z překombinovaného obrázku zdobícího přebal. Ti, co budou mít chuť vychutnat si ho do posledního detailu, budou muset zakoupit vinyl.

Začnu okamžitě porovnáním s předchozí tvorbou. Hned úvodní song začne epickou vyhrávkou, naznačující opravdovou velikost opusu. Kytaristova hra je o poznání melodičtější a hravější, i když nechybí ani šílená sóla. Co zůstává stejné? Kousající riffy obsahující DNA tří tatínků. Mísí v sobě přímočarost "Hell Awaits" od SLAYER, chaos a brutalitu "Pleasure To Kill" od KREATOR a techničtější pojetí "Infernal Overkill" od DESTRUCTION. Pozor, nejde o kopírku. NEKROMANTHEON skládají vlastní písně, jen se dost potatili. Zpěvy doznaly znatelného upgradu. Předchozí počiny disponovaly těmi tuctovými, typickými pro většinu současných thrash bandů. Tentokrát jde o hrubší, osobitější projev. Určitě krok vpřed.

Chemie. Důležitý faktor při vybírání partnerky, nebo jestli metalová deska skončí v propadlišti dějin. Tentokrát se dá za největší svůdnici označit píseň "Neptune Descent". Mezi skotačivými zubatými motivy bicman skvěle mění náladu skladby. Zvolňuje, aby vynikla melodická linka a ochočil si posluchače. Pak jako při pečlivě připravovaném lovu zaútočí. Zásah z pekla, který mnohdy přechází do komplikovaných bubenických přechodů, trhajících všechno na cucky. Vášnivá divočina způsobuje husí kůži.

Půlhodinový record zní garážově. Samozřejmě namícháno úmyslně, protože ke zlému metalu špinavý zvuk patří. V žádné garáži se vám nepovede kytaru, zpěv a bubínky nahrát takto čitelně. Jakýsi dunivý bordel dělá akorát basa, hrající spíše v pozadí. 

Dal jsem si práci s nastudováním thrashmetalové scény v Norsku, proto docházím k celkem jasnému verdiktu. NEKROMANTHEON zvládli nejen studiový comeback, ale albem "Visions of Trismegistos" zvýšili standardy své země. Temná nahrávka většinu času útočí. Nicméně uspokojuje náročnější metličky, přestože nelze mluvit o progresivním materiálu. Buldozer, jenž dokáže být elegantní. Velké překvapení.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. The Visions Of Trismegistos
  2. Seven Rulers Of Fate
  3. Faustian Rites
  4. Neptune Descent
  • Strana B
  1. Scorched Death
  2. Dead Temples
  3. Thanatos
  4. Zealot Reign

Čas: 32:44

Sestava:

  • Sindre Solem – basa, doprovodné zpěvy
  • Arild "Arse" Myren Torp – zpěvy, rytmická a sólová kytara
  • Christian "Kick" Holm – bicí, texty

Facebook
Bandcamp


Zveřejněno: 07. 01. 2022
Přečteno:
908 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 01. 2022 15:47 napsal/a Peťan
Nekromantheon
Nekromantheon sleduji od jejich začátků, výborná záležitost a tohle album jen potvrzuje jejich top formu. Naživo jsou taky neskuteční! Snad se mi je někdy podaří dostat i k nám do Písku aby je měl možnost vidět i český fanda. Na seznamu je mám hodně vysoko, ale není to snadný kvůli jejich způsobu fungování a časovému vytížení.