Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD/LP 2017, Czar Of Relevations / dark cinematic indie rock / Švýcarsko

Švýcarský label Czar Of Crickets se svými sublabely pracuje příkladně. Zajímavé kapely ze své domoviny se snaží představovat i fanouškům v dalších zemích, a to tak, že na recenze neúnavně rozesílá fyzické nosiče. Zatím posledním počinem firmičky vedené Frederykem Rotterem (ZATOKREV) je druhé album kvarteta SCRATCHES, v jehož čele stojí zpěvačka Sarah-Maria Bürgin disponující velice zajímavým hlasem. Zajímavostí je určitě i fakt, že jde o divadelní režisérku i zpěvačku a že kytarista Sandro Corbat se rovněž pohybuje v uměleckém prostředí - skládá hudbu k divadelním představením.

Když jsem poprvé stiskl play, napadlo mě, že poslouchám DYING PASSION. Sarah-Maria má podobně zabarvený hlas jako Zuzana Jelínková (alespoň v úvodní skladbě), muzika SCRATCHES taky nemá k našim náladotvůrcům daleko (alespoň v úvodní skladbě), takže fanoušci potemnělé pocitové muziky by měli zbystřit. Již zmiňovaná úvodní kompozice „Medussa´s Hair“ je plná momentů příjemných jako pohlazení, procítěného zpěvu a zajímavě zahraných nástrojů - vypadá to, že při skládání všichni hodně dumali, protože se podařilo sestavit mozaiku, z níž nic nevyčnívá, i když vlastně vyčnívá vše - tím myslím jednotlivé nástroje, které jsou fantasticky nazvučené a díky vcelku střídmé hře trvale snadno identifikovatelné. V poslední době vnímám, že spousta kapel začala brát „na milost“ i baskytaru, ta je i u Švýcarů krásně slyšet, a nejen to, je i hodně zajímavě zahraná. Místy na sebe strhává větší pozornost než kytara s klávesami dohromady, bicí jsou pak zcela podřízeny celku, většinou jen zlehka doprovází ostatní instrumenty a zpěv, který je fascinující.

K stylovému zařazení uvedenému v promo listu (dark cinematic indie pop) jsem zpočátku přistupoval s lehkým odstupem, ale dávám autorovi těchto slov (z většiny) za pravdu. Dovedu si dost dobře představit jakoukoliv skladbu jako doprovod k nějakému filmu či seriálu z lehce nehostinného prostředí; úplně vidím závěrečné titulky doprovázené hudbou a zpěvem švýcarských hudebníků. Třeba taková „Beautiful“ by dokonale pasovala k produktům typu Cirkus Bukowsky nebo Rapl, samozřejmě s jiným textem, protože ten v angličtině je nějaký podezřelý... zastřený lehounce ochraptělý zpěv a slova o lásce? (úsměv) Spíš o touze po ní. Sarah-Maria je skutečně démonická pěnice, každé slovo dává se stoprocentním zanícením, takže by skladba mohla uspět nejen u filmu, ale i v nějakém zapadlém nočním podniku, kde se scházejí ztracené existence bědující nad svým životem... Podobně rozervaně začíná i „Give Me Your Pain“, ta se ale ve druhé polovině překlápí lehce optimističtějším směrem, zvesela se pak hraje v „What a Waste“, což je proti předchozím „schízám“ píseň z jiného světa, snad s nádechem blues. Až tak mi tahle poloha kapely nesedí, dávám přednost znepokojující zádumčivé muzice, která se zarývá pod kůži, což splňuje jak „The Crow & The Sheep“, tak „Maybugs“, dvě minimalistické podivnosti. O něco svěžeji působí „Repression“, v níž se nálady střídají, o něco temněji předposlední „Rope Walker“, ve které zpěvandule volí hlubší polohy a muzikanti do toho řežou mnohem intenzivněji než v předchozích písních. Závěrečná „Father“ nenápadně nabírá sílu až vygraduje dokola opakovaným sloganem.

Když tak znovu koukám na stylové zařazení, tak škrtám pop (původně jsem jej v záhlaví měl) a nahrazuji jej slovem rock. Ostatní slova v označení žánru sedí, SCRATCHES jsou namočení v kdejakém hudebním polosvětě, jen ne v tom metalovém. (úsměv) Ale to je z předchozích slov zřejmé, i když příznivci alternativního doom metalu by mohli se Švýcary najít společnou řeč.

Obaly produktů švýcarského vydavatelství nebývají nejklasičtějšího ražení, často překvapují zvláštní grafikou nebo provedením ve formě netradičních digipacků. SCHRATCHES uvedená tvrzení opět potvrzují, CD mají vložené do digipacku „nedigipacku“, pošetky „nepošetky“ - je to něco mezi, možná 2pošetka, ale nechybí v ní klasický osmistránkový booklet. Titulní „mazanice“ mi nic neříká, zadní strana obsahuje fotku kostry nějakého zvířete a seznam skladeb, booklet je střídmý - světlemodrý/bílý podklad a na něm texty.

Seznam skladeb:

  1. Medussa´s Hair
  2. Lonel & Iness
  3. Beautiful
  4. Give Me Your Pain
  5. What a Waste
  6. The Crow & The Sheep
  7. Maybugs
  8. Repression
  9. Rope Walker
  10. Father

Čas: 41:09

Sestava:

  • Sarah-Maria Bürgin - vocals, keyboard
  • Sandro Corbat - guitar
  • Jonas Prina - drums
  • Marco Nenninger - bass

www.scratches.ch
www.faceboook.com/scratchesband
www.czarofcrickets.com

 


Zveřejněno: 11. 02. 2017
Přečteno:
3591 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář