Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

Souhrn zajímavých alb, které vychází v prosinci 2016 + tipy na koncerty.

V prosinci letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Prosincové tipy: Peťan

RANGER (Finsko) - "Speed & Violence"
Speed metal, Spinefarm records
Finští RANGER se velmi rychle zařadili do špičky nastupující heavy/speed vlny. Specifický vokál, řezavé kytary, old school jako poleno. 2. prosince vyjde u Spinefarm Records na vinylu i CD druhé dlouhohrající album, které čtveřice pojmenovala "Speed & Violence". Devět syrových skladeb, které jako by se vylouply z poloviny osmdesátých let. Velice očekávaná deska u fans old school metalu.

QUINTESSENZ (Německo) - "To the Gallows"
Black/thrash metal, Evil Spell Records
Genözider - chlápek, který je v Německu na scéně velice aktivní a kromě působení v kapelách BULLDOZING BASTARD, LUZIFER nebo VULTURE má svůj projekt QUINTESSENZ, kde si veškerou hudbu skládá i nahrává sám. S tímto "one man" projektem nyní vydává druhé album, které pojmenoval "To the Gallows". A co o novinky očekávat? Nic jiného, než starou školu špinavého black/thrash metalu. Deset old school skladeb pro fans NOCTURNAL nebO CRUEL FORCE. Vychází 19. prosince u Evil Spell records.

FERAL (Švédsko) - From the Mortuary
Death metal, Cyclone Empire
Švédský death metal nikdy neomrzí. FERAL patří ke služebně mladším uskupením, přesto si za devět let na scéně vybudovali slušné renomé. Po loňské, vysoce hodnocené druhé desce, přicházejí nyní s šestiskladbovým EP "From the Mortuary", které vyjde 2. prosince u Cyclone Empire records. Pět vlastních skladeb + jeden cover od doomové legendy PENTAGRAM. Tip pro všechny milovníky severské death metalové školy.

Tip na koncert:
2. 12. ENTRAPMENT, CRYPTIC BROOD, BRUTALLY DECEASED - Praha, 007
13. 12. SADISTIC INTENT, DEHUMAN, HEAVING EARTH - Praha, Modrá Vopice
18. 12. HOLY MOSES, LAHAR, KAAR - Praha, Nová Chmelnice

 

Prosincové tipy: Opat

SARKOM (Norsko) - „Anti-Cosmic Art“
Black metal, Dark Essence Records
Prosinec začne pořádně zostra, už v jeho druhý den vyjde čtvrtá řadová deska norských černokněžníků SARKOM. Baví mě celá tvorba těchto maniaků, jež se vyznačuje kromě standardních black metalových postupů i výraznou dávkou melodií a nebojí se občasného zpomalení. Předešlé album „Doomsday Elite“ bylo velmi kvalitním a poctivým materiálem a já věřím, že se v podobných sférách budou SARKOM pohybovat i s „Anti-Cosmic Art“. Lehké obavy by mohl přinést fakt, že se od předchozího počinu poměrně výrazně obměnila sestava, mrzí zejména odchod kytaristy Sagstada, snad bude Thrawn, který mimo jiné několik let působil v DØDHEIMSGARD, dobrou náhradou. Poprvé se u SARKOM také představí bubeník Defest, který nabubnoval třeba další na Fobii recenzovanou fošnu „Drakonsk Magi“ od SVARTHAUEG.

PARIA (Německo) - „Knochenkamp“ (EP)
Black metal, World Terror Committee
Příznačně na Boží hod vánoční vyjde pětiskladbové EP německých satanistů PARIA. No, pětiskladbové, jedním z tracků je intro a závěr představuje cover „Call from the Grave“ od Quorthonových BATHORY. Co si budeme povídat, tenhle song je poslední dobou coverován trochu moc. Na tři autorské skladby PARIA se ale těším velmi a může za to zejména vydařená poslední studiovka „Surrealist Satanist“. Němci sice produkují ryzí, syrový a chtělo by se říci takový „obyčejný“ black metal, nacházím ale v jejich tvorbě trochu té svojskosti, a to zejména u již zmiňované tři roky staré desky. Na „Knochenkamp“ se ještě podílel basák a vokalista Panzerdaemon, který ale jinak kapelu letos po patnácti letech opustil. Za mikrofonem jej nahradí Mentor, uvidíme, kam posléze cesty PARIA povedou. Epilog s Panzerdaemonem vyjde u World Terror Committee.

GUTTED (Maďarsko) - „Martyr Creation“
Technical death metal, Xtreem Music
Se studiovou tvorbou maďarských techniků GUTTED nemám v podstatě žádnou zkušenost. K zájmu o jejich chystaný počin „Martyr Creation“ mě ale poňouklo letošní vystoupení na volyňském Enter the Eternal Fire Festu. Zde předvedli GUTTED v odpoledních hodinách velmi solidní show, jejich technický death metal neskrýval občasnou inspiraci v amerických NILE, pro které mám slabost. Chvílemi zase hudba Maďarů zabředla až k death/grindovým vodám a ač občas té kytarové onanie bylo až příliš, domácímu poslechu album, jež vyjde 20. prosince u Xtreem Music, určitě podrobím.

ISENGARD (Norsko) - „Traditional Doom Cult“ (EP)
Death/black/folk metal, Peaceville Records
Na závěr taková menší lahůdka. ISENGARD je už dávno rozpadlý projekt nikoho jiného, nežli Gylve Nagella alias Fenrize z DARKTHRONE. V letech 1994 a 1995 vydal dvě studiové desky „Vinterskugge“ a „Høstmørke“, které si dodnes zachovaly specifickou atmosféru. Ne, ISENGARD nebude po více než dvaceti lety aktivně činný, leč Peaceville Records 9. prosince vydají EP „Traditional Doom Cult“, obsahující dvě skladby: „The Light“ z roku 1989 a o rok mladší „The Fright“. Bude to spíš taková zajímavost, ale obdivovatelům mistra Fenrize se jistě oči rozzáří štěstím.

Tip na koncert:
25. 12. SATAN KLAUS FEST XVIII (AVENGER, IMPURITUM, UNCLEAN, NAURRAKAR, PRESSBOIL) – Volyně, KD Na Nové

 

Prosincové tipy: Johan

REVEL IN FLESH (Německo) - „Emissary Of All Plagues“
Old school death metal, Cyclone Empire
Německo a death metal? Moc lákavě to nezní, spousta lidí si určitě vzpomene na některé odstrašující případy, ale REVEL IN FLESH mi přijdou jako pohodová variace na švédské party začátku devadesátých let. ENTOMBED, GRAVE, DISMEMBER, to budou vzory, a co na tom, že Němci je celkem okatě kopírují. Ale kopírují je tak, že se „Emissary Of All Plagues“ poslouchá „samo“, mělo by splňovat požadavky fanoušků současné retro vlny a mělo by se jim líbit. Kapela existuje teprve pět let, ale předák Ralf Hauber (teď si tedy z legrace říká Haubersson, aby to Švédsko zdůraznil...), je zkušený muzikant, který dlouhá léta fungoval v IMMORTAL RITES, takže záruka slušné práce tu je. Mě deska baví, je to dobře namíchaný koktejl agresivity i melodičnosti, není to sice tak „průsvitné, jako naše MORTIFILIA, ale určitě lepší, než řada jiných epigonů švédských velmistrů.

SHAPE OF DESPAIR (Finsko) - „Alone In The Mist“
Doom metal, Season of Mist
Tip „netip“, dalo by se říci... spíše varování. (úsměv) Kdyby někdo náhodou nehledal a rovnou kupoval, mohl by ho potkat šok. SHAPE OF DESPAIR jsou aktuálně jednou z nejlepších, ne-li vůbec tou nej... kapelou nejpomalejšího doom metalu, ale nahrávka nazvaná „Alone In The Mist“ mezi ty nej... nejspíš patřit nebude. Jde totiž o vykopávku, demo, které Finové nahráli v roce 1998 ještě pod původním názvem RAVEN. A s dnešní tváří kapely nemá mnoho společného. Trio muzikantů tehdy produkovalo minimalistickou muziku na pomezí doom metalu a ambientu, a že by se jednalo o historicky cennou nahrávku s přesahem do dnešních dnů, si nemyslím. Šest skladeb se jedním slovem vleče, skoro by se dalo říci, že odnikud nikam, že je to celé monotónní až běda a že se v sáhodlouhých skladbách nic moc neděje. Zpěvu je poskrovnu, navíc je podivně zahuhlaný, jakoby utopený, což je asi dané hlavně zvukem nahrávky, který je rovněž diskutabilní. Takže jako připomenutí začátků kapely dejme tomu, sběratelé rarit možná zbystří, posluchači současné tváře SHAPE OF DESPAIR ale nejspíš jásat nebudou.

Tip na koncert:
17. 12. TÝNFEST (HOLY MOSES, MURDER INC., ...) - Týn nad Vltavou

 


Zveřejněno: 01. 12. 2016
Přečteno:
3394 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář