Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

SVARTHAUEG – Drakonsk Magi CD 2013, Obscure Abhorrence Productions

Čím dál tím častěji slýchám, jak už v Norsku ten pravej old school black metal nikdo nedokáže nahrát, že už se všichni honí akorát za kalkulem.“ „Hmmm… Tak nahrajeme black metal tak, jak se u nás sluší a patří.“ „To jsem chtěl slyšet! Však oni sklapnou…“ Třeba nějak takhle by mohla vypadat diskuze několika zatím ne příliš známých pánů asi tak sekundu před založením kapely, jež dostala jméno SVARTHAUEG.

Už v nedávném rozhovoru s vokalistou Adramelechem, který se týkal hlavně již o něco známější formace DØDSFALL, kde od loňska také působí, jsem byl přesvědčen o tom, že SVARTHAUEG půjdou směrem staroškolského a naprosto klasického norského black metalu. První ukázka, kterou pak Adramelech zveřejnil, tedy první skladba recenzovaného alba „Drakonsk Magi“ – „Astral Path to the Realms of Death“, tato slova výhradně potvrzovala. Nabroušené kytary, pan Defest se s bicími také nemazlí a vokál, o kterém jsme vedli řeč už ve zmiňovaném rozhovoru, je nekompromisní, silný a agresivní. Splnila se také Adramelechova slova o trénování různých poloh vokálu, které na „Drakonsk Magi“ hojně využívá.

Barva jeho vokálu se mi zdá býti dosti charakteristická, zaujala mne už na letošní fošně DØDSFALL „Djevelens Evangelie“ a na debutovce SVARTHAUEG se vše ještě více vykrystalizovalo. Hudební stránka těchto dvou kapel se již úplně srovnávat nedá – samozřejmě, obě hordy mají naprostý základ v černém kovu, DØDSFALL však kladou důraz také na výrazné melodie a heavy pasáže, SVARTHAUEG se pevněji drží čertova kopyta. Do poslechu jednoduše jděte s tím, že se Vám dostane dokonalý vzor BM jízdy made in Norway.

„Drakonsk Magi“ obsahuje celkem devět magických kapitol, z nichž čtyři se již vyskytly na EP „Ritual“ (2012). To jsem sice neslyšel, ale předpokládám, že prodělaly minimálně produkční změny. Nemá cenu popisovat jednu skladbu po druhé, „Drakonsk Magi“ první skladbou zapne motor a najede na koleje, ze kterých až do konce stopáže neuhne. Najdou se na něm skladby takové, které chytnou hned na první poslech a opakovaným protáčením kotoučku se zarývají čím dál hlouběji. Na mysli mám třeba dvojku „Balam“, nebo „Serpents Tongue“, kde mne naprosto odrovnala pasáž ke konci skladby se zběsilou kopákovou salvou. Jsou zde ale také songy, které jsou prostě takovým průměrem, rozhodně neurazí, ale palici vám to taky úplně nesetne. Vše do sebe ale perfektně zapadá a deska rozhodně nezačne nudit. Ani to nestihne, stopáž 34 minut to nedovoluje. Nutno říct, že délka alba je naprosto vhodná, pokud by byl materiál třeba o dvacet minut delší, červíček v podobě stereotypu by se dostavit mohl, takhle nic takového nepociťuji.

Zvukově je vše v naprostém pořádku, ani na basu nebylo v mixu zapomenuto, jak se občas stává – navíc počáteční pasáž tracku „Evoke“ nechá pořádně vyniknout její drnčivý zvuk. SVARTHAUEG nahrávali celkem ve třech studiích – bicí Defest nabouchal ve studiu IKA, kytary, basy, nějaké úpravy na bicích a mix proběhly v Polsku ve studiu Invent Sound a Adramelech nakonec své vokály natočil v Endarker Studiu pod dohledem Magnuse „Devo“ Andersona (MARDUK), který se postaral též o mastering desky. Tento náročný a jistě i nákladný proces se SVARTHAUEG jednoznačně vyplatil, nahrávka zní komplexně, zvukově opravdu těžko hledám chyby.

Texty sice k dispozici nemám, Adramelech však mluvil o jistých okultních posedlostech, které měly právě na „Drakonsk Magi“ dostat lyrickou podobu. Doufám, že budu mít možnost alespoň dodatečně nahlédnout do útrob Adramelechovy mysli.

Debutovka SVARTHAUEG nemůže nepotěšit fanouška pravého black metalu bez jakýchkoliv příkras a kudrlinek. Zde se nehraje na efekt, na krásu, zde se hraje pravověrný nekompromisní black metal! Nejednou mi album dělalo společníka při insomnických nocích i zamračených dnech a každý poslech si stále velice užívám.

Seznam skladeb:
  1. Astral Path to the Realms of Death
  2. Balam
  3. Black Goddess
  4. Enter Chaos
  5. Evoke
  6. Under the Sign of the Beast
  7. A Hymn to the Ancient Spirits
  8. Serpents Tongue
  9. Ritual VII
Čas: 34:15

https://myspace.com/svarthaueg
http://www.obscure-abhorrence.de/

Zveřejněno: 07. 12. 2013
Přečteno:
3670 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 12. 2013 19:31 napsal/a immortal
:-)
Dveře otevřít a rohatýho okamžitě vpustit do bytu :-)) .
08. 12. 2013 17:56 napsal/a Asphyx
tohle
je přesně ten druh black metalu, který mám rád. Kapelu jsem dodnes neznal. Moc díky za tip. Zatím sice poslouchám jen z \"nezákonného\" formátu, ale řeže to opravdu pěkně. Tohle mi nesmí chybět ve sbírce! ZLO! To jsou pekelné hymny! A rohatej mi klepe na dvěře! Baví mě to a souhlas s recenzí.