Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2016, vlastní náklad / thrash/heavy metal / Nizozemí

Kořeny RAZEND sahají až do roku 1989. Tehdy se ve skupině ACROSTICHON sešli Corinne van den Brand (zpěv & baskytara), Jos van den Brand (kytara) a Serge Smolders (bicí), do roku 1998 se věnovali death metalu, načež se smrtící soukolí zaseklo a část kapely, bez zpěvačky, pokračovala jako OUTBURST (melodický death křížený s thrashem). OUTBURST fungovali do roku 2012, poté se přetransformovali do RAZEND s tím, že k mikrofonu se vrátila Corinne, aby po dvaceti třech letech od založení ACROSTICHON opět začala řvát do mikrofonu, byť v o něco smířlivějším žánru – RAZEND se rozhodli pro thrash metal. V roce 2013 nahráli promo „White Goat“, a zdá se, že název se jim zalíbil natolik, že jej použili i pro plnohodnotný debut, s přídavkem v podobě římské dvojky.

RAZEND lze přeložit zhruba jako zuřivý, divoký, urputný, nicméně muzika na „White Goat II“ tento název naplňuje tak z poloviny. Ono totiž zařazení do thrashmetalové škatulky není zcela přesné, byť jím kapela operuje. Já bych se spíše klonil k označení thrash/heavy, protože řada pasáží ve většině písní je pomalejšího ražení, a nechybí ani melodie typické právě pro heavy metal, stejně jako čistý zpěv. Corinne není žádná slavice, na druhou stranu její civilní projev do produkované muziky dobře zapadá – bavíme-li se o těch heavy momentech. Ty thrashové doplňuje vyšší štěkot, sem tam i nějaké to zdrsnění výrazu (občas se k dámě připojí i Jos), dojde i na deathmetalový chropot, takže co se vokálů týká, máme před sebou dostatečně variabilní materiál. Totéž lze uvést na adresu muziky, která je taky hodně pestrá, ale na druhou stranu taková obyčejná. Nic proti tomu, každý nemusí hnát obrátky do extrému, nebo se vézt na avantgardní vlně, ale albu z mého pohledu chybí dvě věci – jednak nějaký výrazný hit, který by utkvěl v paměti, a pak trochu jedu, který by podpořil thrashové pasáže. Ty jsou učesané a „hodné“, jak se u nás na jihu říká, je to zabrzděný thrash. V případě „Time“ pak RAZEND šlápli na brzdu ještě víc a dokonce vyprodukovali doommetalový song, který připomíná produkci doomových veteránů typu CANDLEMASS; po čtyřech minutách pomalé muziky se ale náhle hraje úplně jinak, neučesaně, rozevlátě... trochu krkolomné řešení.

Jako bonus je k aktuálnímu materiálu přifařený tři roky starý demosnímek, ze kterého zní o poznání jednodušší muzika, což by mohlo svádět k domněnce, že dřív to RAZEND valili rychleji a divočeji, ale ono tomu až tak není, i starší materiál koketuje s heavy metalem, i když toho thrashování nabízí více. Žel v poněkud horším zvukovém hávu, novinka disponuje soundem o poznání kvalitnějším a dynamičtějším.

Třípanelový digipack příliš krásy nepobral, titulku vidíte níže, pod CD je jen kozlí hlava, další čtyři strany pak patří černobílým live fotkám a jen základním informacím o nahrávání, sestavě a seznamu skladeb. Texty nikde, tak snad podle názvů skladeb můžeme leda tak spekulovat, o čem Corinne prozpěvuje... dle M-A je to „life“.

Celkový dojem? Lehký nadprůměr, hlavně díky kvalitní instrumentaci. Nuda to není, řada momentů se mi líbí, ale celek mě nezaujal natolik, že bych si RAZEND ukládal do dlouhodobé paměti.

Seznam skladeb:

  1. Girl in the Mirror
  2. Wingless
  3. Boktor of Horror
  4. Time
  5. FYAG
  6. The Promise of Hope
  7. Substanta Nigra
  8. I Know
  9. Pain of Loss
  10. Stop Pressuring Me
  11. No Cure for Dementia
  12. You and I as One

8-12: promo „White Goat“ (2013)

Čas: 50:58

Sestava:

  • Corinne van den Brand - vocals
  • Jos van den Brand - guitar
  • Arvid Kuipers - guitar
  • Tijn van der Vloet - bass
  • Tim Verheijden - drums

 

ROZHOVOR (anglicky)

www.razendband.com
facebook.com/razendband

 


Zveřejněno: 20. 05. 2016
Přečteno:
3609 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář