Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD/LP 2015, Relapse Records / death, doom / Finsko

Finští HOODED MENACE si za necelých devět let působení na metalové scéně vydobyli doslova kultovní status. Svou chorobnou nákazu, kterou prezentují pomocí death/doomových tónů, v minulých létech dobrousili do takového stupně dokonalosti, že ho lze překonat jenom stěží. Přesto se o to hlavní mozek Lasse Pyykkö pokusil a na své velké čtvrté studiové desce předvádí, že se HOODED MENACE mohou posouvat drobnými krůčky dál a přitom zůstat neustále sví.

Na první poslech nepůsobí album výrazněji jinak, než jak kapelu známe z minulých nahrávek. Rukopis je daný. Vokální prezentace taky nedoznala změn. Hnilobná atmosféra zachovaná… přesto je evidentní, že hudba HOODED MENACE pobrala i trochu jiné vlivy a říct, že chvílemi koketuje až s funeral doom metalem, je na místě. Jako potvrzení tohoto faktu poslouží samotný pohled na seznam skladeb. Ten mluví o tom, že „Darkness Drips Forth“ na ploše přes čtyřicet minut nabízí pouhé čtyři skladby. Ne snad, že by už v dřívějších dobách HOODED MENACE nevyprodukovali dlouhé věci, ale tentokrát se v nich drží při zemi a žádné rychlejší výjezdy se nekonají, střední tempo aby člověk pohledal.

Nejen pomalejším výrazem a atmosférou strachu, kterou si vychutná nejen zatvrzelý příznivec hororu, disponují tito Finové. Víc než kdy jindy zakomponovali do svého výrazu kytarové melodie, a i když jejich užití není nijak dominantní záležitostí, jsou tady k nalezení oproti dřívějším časům v hojnější míře a co je nejdůležitější, fungují výborně. I když by tyto party měly z principu navodit pocit odlehčenější atmosféry, jejich vyznění tu tesknou atmosféru, na jejíž výrobu jsou HOODED MENACE mistři, ještě umocní. V tomto smyslu vyniká zejména druhá „Elysium Of Dripping Death“, v které dojde na největší porci melodií (obzvlášť vyhrávka kolem 6. minuty podlamuje kolena), vkusně v ní působí i parádní kytarové sólíčka. Tato skladba se jednoznačně zařazuje k tomu nejlepšímu, co kdy vyprodukovali.

Hledat slabší místo na celé ploše se ale zdráhám. „Darkness Drips Forth“ funguje jako vyvážený soundtrack k záhubě. Celá deska drží absolutně pohromadě a je na ní sympatické, že trvá rozumných čtyřicet minut, což slouží k lepší stravitelnosti. Přece jen mít ještě o dalších deset až dvacet minut déle sehnutý hřbet by nemuselo dělat dobrotu. I přes o něco kratší stopáž než v minulosti je „Darkness Drips Forth“ rozhodně nahrávkou, kterou nelze plnohodnotně pochopit na první dobrou a sám na sobě jsem pozoroval, že mi trvalo hodně dlouho se do ní ponořit. Kvalita slyšená hned na poprvé byla evidentní, ale ten pravý pocit opojení a vychutnání si každé noty přichází v tomto případě o něco déle. Je to hlavně tím, že i přes své pomalejší tempo a vyznění nabízejí HOODED MENACE velkou paletu nápadů a neustále se něco děje. Každá skladba má tendenci se vyvíjet, aniž by se vracela k už jednou použitému nápadu, což kapelu šlechtí. Někdo si postěžuje, že už si tolik nezadupe do rytmu, ale na druhou stranu se mu dostane jiného pocitu.

Nezbývá než dodat, že HOODED MENACE nahráli opět prvotřídní album. Svůj typický rukopis založený na death/doomovém základu staré školy o něco zpomalili, zato přidali tíhu, která se při poslechu stává doslova hmatatelná. 85%

Seznam skladeb:
  1. Blood For The Burning Oath / Dungeons Of The Disembodied
  2. Elysium Of Dripping Death
  3. Ashen With Solemn Decay
  4. Beyond Deserted Flesh

Čas: 42:47

Sestava:

  • Lasse Pyykkö
  • Pekka Koskelo
  • Markus Makkonen
  • Teemu Hannonen


ROZHOVOR

https://www.facebook.com/HoodedMenace
http://hoodedmenace.bandcamp.com


Zveřejněno: 31. 01. 2016
Přečteno:
3752 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář