Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

CD 2015, Supraphon / rock / Česko

Někde bylo napsáno, že nové album kapely ŠKWOR údajně řeže jako břitva, což tedy samo o sobě naznačuje čísi smysl pro humor. Ano, oproti předchozí silně vyměklé nahrávce zní nepatrně ostřeji, dávné metalové začátky však zůstávají jen ve vzpomínkách.

Melodicky velmi průměrné písně plně uspokojují touhu po jednodušším a zcela neškodném tvrdším bigbítu, patrně se budou líbit většině návštěvníků Masters Of Rock, Basinfirefestu či Benátské noci, jenže náročnější jedince můžou uspokojit jen těžko. Za předpokladu přimhouření obou očí lze najít několik jakžtakž solidních popěvků, k nimž patří „Kolikrát...“, titulní „Hledání identity“, „2014“ či možná nejzdařilejší „Už to mám“, ale také spoustu vaty a hned tři hodně rozplizlé balady, za něž by se nemusel stydět snad ani Láďa Křížek v duetu s bráškou.

Jinak je to, zcela v souladu s názvem alba, opravdu jen hledání identity, sahající od silně zředěných pozůstatků syrovější minulosti přes jemně kořenící a s progresí se míjející elektroniku až po popové podbízení se nejširšímu publiku. Místy ale potěší docela žhavá kytarová sóla a již tradiční předností jsou nepříliš dlouhé songy, většinou kolem tří minut, takže dobře a rychle uběhnou, prošumí kolem a neobtěžují přehnaně dlouho, za což kapele třeba poděkovat.

Zpěvák Hrdlička v úloze textaře zůstává mistrem bezzubých frází a upoceně křečovité společenské kritiky, na čemž působí komicky hlavně to, jak se kapela už dlouhá léta staví do role téměř jakýchsi rebelů proti zkažené společnosti, ačkoli v rámci veškeré hudební scény mají samozřejmě neskonale blíže k nejvyšším patrům šoubyznysu a nikoli undergroundu.

Celkově vzato je to zjevně slabší než poslední KABÁT či DOGA, ale současně pořád ještě lepší než minulé album, než polovina blbostí z Bandzonu i než drtivá většina vesnických zábavovek. Přičemž v rámci rockového mainstreamu se to stále nachází v dimenzi čehosi únosného a poslouchatelného, při jeho zoufalé úrovni to však žádná velká pochvala žel není.

Seznam skladeb:
  1. Kolikrát…
  2. To se holt stává
  3. Za pevnou zdí
  4. Hledání identity
  5. Zprávy
  6. 2014
  7. Tit-a-nic
  8. Jeden svět nestačí
  9. Máme tu problém
  10. Už to mám
  11. Nemám rád
  12. Milionu hvězd se ptáš
  13. Slavík
  14. Dostaň mě z tý tmy
  15. Jizvy na duších

Čas: 45:45

Sestava:

  • Petr Hrdlička – zpěv, kytara
  • Leo Holan – kytary, programování, sbory
  • Tomáš Kmec – baskytara, sbory
  • Martin Pelc – bicí, sbory

http://www.skwor.cz/
http://www.supraphon.cz/


Zveřejněno: 06. 01. 2016
Přečteno:
3721 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Oliva | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 01. 2016 21:51 napsal/a immortal
Tak...
každopádně Škwor je typický představitel agrometalu, což sem moc nezapadá a Oliva byť se jeví jako podivín, tak přehled má jako nikdo, tudíž budiž mu přáno psát zde o čemkoliv. Tudíž má rada zní neposlouchat a zásadně nekupovat.
08. 01. 2016 17:48 napsal/a jeff
Lada
Jasný, beru to, vím, že o čs scéně máš obrovskej přehled, od rocku po grind core. Jen já se osobně nezajímám o Škwor a docela by mě zajímalo, kolik čtenářů Fobie si Škwor poslechne. Přijde mi to jako plýtvání místem. Nekritizuju, jen říkám, že recenze na podobné kapely by se asi hodily na stránky jiných zinů. Ale je jasný, že prostě stačí to nečíst a mám klid. V pohoddě...
06. 01. 2016 16:55 napsal/a Oliva
Jeffovi
Nemůžu mluvit za celou redakci, ale čistě za sebe můžu napsat, že nejsem zaměřen pouze na extrémní žánry a odmítám psát jen o nich. Můj záběr je podstatně širší, zhruba v duchu toho, o čem na Fobii (i jinde) píšu. Což je všechno možné od rocku přes všechny odnože metalu, punku, hardcoru až po grind, crust apod. A abych psal pouze o death metalu, to už teprve ne. Občas jistě ano, ale nejsem deathmetalista, nechci se na něj zaměřovat ani jím omezovat, nemluvě o tom, že jistý člověk mi na základě mé recenze na Dissolution napsal, že death metalu téměř vůbec nerozumím :)
06. 01. 2016 11:15 napsal/a jeff
ztráta
Chlapi, proč se serete s recenzema na takový voloviny? Proč nezůstanete u extrémních žánrů? To budete psát i recenze na Kabát a Tři Sestry? Jako v pohodě, pište na co chcete, ale jakej to má smysl? Má prosba je - zůstaňte u death metalu!!! Ten umíte nejlíp!!!