Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
LLYR

7\" EP 2015, vlastní náklad / hardcore-punk / Slovensko

Papagájův Hlasatel Records (dále jen PHR) slaví dvacet let své úspěšné činnosti. K tomuto významnému jubileu vyšlo hned několik titulů z hardcore-punkové škatulky. Jednou z desek, která se mi dostala do rukou na recenzi, je i nový sedmipalec pojmenovaný „Pod lampou je najväčšia tma“ slovenské hardcore-punk smečky PIVNICA. Tuhle kapelu jsem nikdy výrazněji neposlouchal, ale protože jsem několikrát navštívil jejich koncert, setkávám se s ní posledních pár let celkem často. Už jen za ten název si pánové zasluhují palec nahoru! (úsměv).

PIVNICA se dala dohromady ve slovenském městě Bánská Bystrica před čtrnácti lety a tak se v žádném případě nejedná o nováčky na scéně. Kluci byli ve svých začátcích výrazně ovlivněni slovenskou legendou DAVOVÁ PSYCHÓZA nebo našinci KRITICKÁ SITUACE. A tyto vlivy jsou v jejich hudbě výrazně slyšitelné dodnes. Tento sedmipalec obsahuje celkem šest válů, které vydají na šestnáctiminutovou stopáž. Zpracování nosiče je tradičně na dobré úrovni, tak jak u PHR bývá zvykem. Obal z tvrdého papíru, fotka a informace o kapele, kompletní texty a černobílý kreslený obal. Samotná deska je pak ve světle modrém provedení a její obsah je rovnoměrně rozdělen – tedy po třech skladbách na každé straně.

Letos jsem již psal recenzi na splitko PIVNICA/SVINĚ!, a zde se mi slovenští punx líbili. A i na novém EP „Pod lampou je najväčšia tma“ nijak neztrácejí ze svého lesku a umu. První strana desky začíná krátkým hraným intrem ve skladbě „Človek ako nástroj smrti“, které pozvolna přejde v klasický hardcore-punkový útok. PIVNICA na nic nečeká a servíruje pěkně syrový, nasraný punk, kterému nechybí instrumentální vyzrálost a dominuje mu Kubkův řev. Ten kromě vokálu, který je pro hardcore-punk typický, dokáže v některých pasážích přejít i do melodičtějších linek. Důležitým faktorem pak jsou doprovodné vokály, které dodávají celé nahrávce jiskru a přidávají na pestrosti. Na EP najdeme chytlavé melodie a jednoduchá, ale o to více intenzivní kytarová sóla – jako například ve dvojce „Legendy idoly“. Skladba „Obete peňazí“ zase upaluje v tom nejrychlejším tempu. Tady se PIVNICA s ničím nemaže.

Druhá strana desky „Pod lampou je najväčšia tma“ začíná tam, kde první skončila. Další porce tří přímočarých vypalovaček, které mají jediný cíl – namlátit to do nás a vypadnout. „Kolobeh energie“ pak vyniká i změnami tempa a poklidným sólem v závěru skladby. Po krátké vyhrávce začíná i předposlední věc – „Čo ich spája?“. To je jasnej koncertní hit s totálním zklidněním krátce za polovinou skladby. Zajímavé oživení celé nahrávky. Závěr obstarává vál „Maličkosti“. A je takovou maličkostí, do které PIVNICA napěchovala všechny své schopnosti a za dva a půl minuty ukončí celé EP.

Nové EP „Pod lampou je najväčšia tma“ od PIVNICE se podařilo. Kapela navázala na své kvalitní počiny z dřívějška a naservírovala šest povedených skladeb s ideální stopáží. Album vás rozhodně nepřestane bavit. Dalším plusem kapely je zpěv ve slovenštině a kvalitní texty, které se, jak již názvy skladeb napovídají, zabývají klasickou hardcore tématikou. Určitě stojí za přečtení. Nahrávka má i velmi dobrý zvuk, který PIVNICA pořídila ve studiu Plug and Play v Handlové. Jedná se však o materiál, který byl v tomto studiu nahrán již v dubnu 2014. Na desce tak vychází s více než ročním zpožděním a fans kapely by si tento počin neměli nechat utéci. Jedná se totiž o první samostatné EP v diskografii kapely.

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Človek ako nástroj smrt
  2. Legendy Idoly
  3. Obete peňazí

  • Strana B:
  1. Kolobeh energie
  2. Čo ich spája
  3. Maličkosti

Čas: cca 16 min.

Distribuce: Papagájův Hlasatel Records

www.phr.cz
http://bandzone.cz/pivnica

Zveřejněno: 27. 12. 2015
Přečteno:
3478 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář