Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

7\" split LP 2015, Papagájův Hlasatel Records / punk / Česko, Slovensko

Nevím, zda nějaký další tuzemský label je tak aktivní ve vydávání desek jako Papagájův Hlasatel (dále PHR). PHR chrlí jednu desku za druhou a výrazně tak přiživuje hardcore-punk scénu. V katalogu labelu nechybí jak zahraniční kapely, tak i československá scéna. Jedním z nosičů vystihujících právě československou scénu je sedmipalcové splitko spřízněných kapel SVINĚ! a PIVNICA. Obě party mají v našem undergroundu své pozice, nejedná se v žádném případě o žádné zelenáče. Zpracování vinylu zasluhuje (tak, jak je u PHR zvykem) palec nahoru. V rozkládacím obalu nechybí fotky (obal strany PIVNICA), texty včetně anglických překladů a další nezbytné informace. Vinyl je pak klasicky černý.

SVINĚ!
Tato jihočeská parta už svou káru táhne nějaký ten pátek, konkrétně od roku 2001. Za tu dobu si vytvořila své renomé, nahrála několik alb, z nichž mě nejvíce zaujalo stejnojmenné CD z roku 2009 (vyšlo také u PHR). Poprvé jsem SVINĚ! registroval na Šakalovo kompilačce „Posloucháte Jižní Čechy“ a samozřejmě na koncertech v jihočeském kraji. V každém případě jsem od vodňanských dostal pořádnou dávku klasického melodického hardcore-punku. Zejména koncerty jsou plné energie. Ve stejném duchu se SVINĚ! prezentují i na novém splitku, na které nahráli celkem čtyři vály. A těch dohromady sedm minut mě baví. „Zavíračka“ s jednoduchou punkovou vyhrávkou odpálí přímočarou jízdu. V každé skladbě se mi líbí doprovodné vokály, které vhodně doplní hlavní zpěv/řev, který je však dobře srozumitelný. Podobně jsou na tom i další tři záseky – „Arbeit“, „V pohodě“ a „Hlína“. Texty zaslouží pochvalu – kvalitní, dobře srozumitelné a pochopitelné. Nahrávalo se živě v Kangaroo partable studiu a musím uznat, že lehce zašpiněný (přitom dobře čitelný) zvuk mi ke kapele sedí náramně. SVINĚ! se roky nemění a jsou věrni svému stylu. Jen s tím rozdílem, že nedostatky z minulosti zdárně odstranili a na tomto splitku fungují na 100 %. Zajděte si na koncert nebo doražte v létě do Vodňan na tradiční Festa de la Pohodu. (8/10)

PIVNICA
Také druhá strana vinylu spolehlivě nakopává zadky. Kapelu PIVNICA (krásný název - úsměv) z Bánské Bystrice jsem nikdy příliš nesledoval, ale párkrát ji viděl naživo. A jejich hardcore-punk mě bavil podobně jako mé první setkání s jejich studiovou tvorbou. Tři výživné skladby odstartované krátkým intrem v otvíráku „Druhé štádium besnoty“. Pro mě nejlepší věc, líbí se mi jak skladba graduje a nabírá na intenzitě. Naproti tomu „Pod drobnohledem“ nabízí i zvolnění a pád do středního tempa. Stejně tak závěrečná pecka „Umieranie v hojnosti“ začne pomalou vyhrávkou aby se pánové vzápětí vrátili s posledním náletem. Správně syrový vokál, chytlavá sóla a riffy, dobrý zvuk, texty ve slovenštině (klasická témata milionkrát omílaná, ale stále aktuální), neutichající energie – to vše zařazuje kapelu na stejnou úroveň jako jejich parťáky z jižních Čech. (8/10)

Obě strany desky mě baví, jako celek pak tvoří kvalitní desku, kterou stojí za to mít ve sbírce.

Seznam skladeb:

SVINĚ!:
  1. Zavíračka
  2. Arbeit
  3. V pohodě
  4. Hlína

Čas: cca 7 min.

PIVNICA:
  1. Druhé štádium besnoty
  2. Pod drobnohladom
  3. Imieranie v hojnosti

Čas: cca 8 min.

papagajuvhlasatelrecords.bandcamp.com/album/split-5

Zveřejněno: 28. 04. 2015
Přečteno:
3666 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 04. 2015 10:35 napsal/a johny punk
dobrá deska
za mě je to povedenej split. hlavně u sviní! mě baví jak muzika, zvuk, tak texty. a nesmim zapomenout na povedenej obal...tenhle motiv by si zasloužil na triko:)