Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

LP 2015, PHR Records / punk / Česko

Je čas hrdinů. A ne ledajakých hrdinů – hrdinů nové fronty! Neboť HRDINOVÉ NOVÉ FRONTY (HNF) slaví 30 let od založení. A slaví, jak se patří. Během letošního podzimu vyšly hned tři zajímavé počiny, které vzdávají hold zřejmě nejvýraznější punkové kapele osmdesátých let, a taky dotvářejí mozaiku příběhu party, která dodnes vzbuzuje zájem fanoušků i emoce. Vedle gramodesky, jež bude předmětem následujících řádků, vyšla i kniha Petra Štěpána HRDINOVÉ NOVÉ FRONTY s podtitulem Příběh punkové legendy, a dále komplet 2CD+DVD s raritními záznamy a posledním koncertem kapely v roce 1988.

Na to, že byli HNF aktivní necelé čtyři roky, zanechali toho po sobě docela dost. V letech 1986-1988 nahráli pět demosnímků, které se klasicky nahrávaly z kazety na kazetu a šířily mezi lidmi. Kapela se v roce 1988 odmlčela a poté přetransformovala v XIII. STOLETÍ, nicméně logo ze tří pospojovaných písmen se objevovalo porůznu dál, ať už šlo o knihu Eduarda Svítivého „Punk not dead“ (AG kult, 1991) s poněkud ošizenou kapitolu o jihlavské kapele, gramofonovou desku „Válečný území“ (Monitor, 1991), nebo další knihu „Kytary a řev aneb co bylo za zdí“ (vydána celkem 5x, naposledy Papagájův hlasatel records, 2000), v níž je historie HNF popsána celkem podrobně a zajímavě. A protože doba přeje retro záležitostem ve všech možných sférách, po 3CD s punkovými demosnímky a CD s gotikou načichlými nahrávkami došlo i na reedici jediného oficiálně vydaného nosiče. Původní pres desky je sice možné sehnat i dnes, před časem, kdy vinylová mánie dosáhla vrcholu, se na netu objevoval třeba za dva a půl tisíce, ale to je spíše sběratelská záležitost a za uvedené peníze i úchylka... (úsměv) Mně je vcelku fuk, jestli mám původní vydání, nebo reedici, i když nejlepší je mít obě. (úsměv) Aspoň je možné provést srovnání:
  • titulní strana – stoprocentní shoda;
  • zadní strana – informace jsou prakticky totožné, na letošním vydání je akorát použito větší písmo, největší hit už je uvedený celým názvem (na prvním vydání bylo slovo posral nahrazeno třemi tečkami) + se  samozřejmě liší loga vydavatelů;
  • vnitřní obal – původní vydání ničím takovým nedisponovalo, letošní má vnitřňák velkorysý, osm stran na kvalitním papíru obsahuje všechny texty a dobové koncertní fotografie (ten můj navíc podpisy bratrů Štěpánů!!! - úsměv);
  • gatefold – 1991: Není o čem psát, šlo o tradiční obal (kapsu). 2015: Paráda! Vnitřek rozkládacího obalu je plný písmenek. Jde o přetisk bratry Štěpány komentovaného a z různých zinů sestaveného příběhu HNF, který vyšel v roce 1997 v časopisu Big Bang! Spolu s výše uvedenými knihami a výborným aktuálním rozhovorem s Petrem Štěpánem z prosincového časopisu Rock&all jde o dokonalé zmapování historie HNF.
Obal tedy za plný počet bodů, který se ostatně objevuje i pod recenzí a reflektuje právě parádní provedení letošního vydání, které kompletuje transparentní žlutý vinyl.

V drážkách gramodesky je vyryto celkem třináct skladeb posbíraných ze tří punkových demosnímků (dva zbývající, v době vzniku prakticky nešířené, „Hororový věk“ a „Nová drákulomania“, koketovaly už v letech 1987 a 1988 s gotickým rockem a byly předvěstí dalších kroků bratrského dua) „Válka“ (1986), „Obyčejní hrdinové“ (1987) a „Dům na demolici“ (1988). Jde tedy v podstatě o  best of, přičemž je samozřejmě i tady platné rčení „kolik lidí, tolik chutí“, takže každý fanoušek kapely by asi sestavil výběr trochu jinak. Nikdo by ale určitě nezapomněl na osudovou skladbu „To svět se posral“, většina by nejspíš zařadila i kvartet „Do boje!“,  „Tanky“, „Bombardéry“ a „Dům na demolici“.

Vedle těchto „provařenin“ jsou zařazeny zneklidňující věci jako „Nenávist“ nebo „Bída“, a pak taky kusy odlehčené, což je případ „Jen počkej, zajíci!“, která se taky oproti vydání u Monitoru dočkala kosmetické úpravy názvu (čárka + vykřičník), takže ji můžeme porůznu najít se třemi různými variantami pojmenování (na 3CD HNF „Na barikádách z popelnic“ i v knize bez čárky s vykřičníkem, což je tedy nejspíš správná verze). Já bych se bez „zajíce“ i obešel, stejně tak bez dvou songů popisujících punkové resp. skinheadské hnutí „Punk a pogo“ a „Skinheadská noc“, přičemž tohle zdánlivé protiřečení si kapely (dnes jsou obě komunity na úplně opačných společenských a politických spektrech) je třeba chápat v historických souvislostech, protože v osmdesátých letech byly scény promíchané a spojoval je odpor vůči komunistickému systému.

Popisovat podrobně plus mínus třicet let staré skladby, které jsou notoricky známé, asi v rámci této recenze není nezbytně nutné, za zmínku ale určitě stojí zvuk, který je poplatný době pořízení nahrávek, ostatně obal to dává jednoznačně najevo: „Všechny nahrávky tohoto alba jsou unikátním dokumentem z koncertních vystoupení skupiny HNF, a proto omluvte občasnou nevyrovnanost ve zvukové kvalitě jednotlivých nahrávek“. Tím je řečeno mnohé, když tak album poslouchám, připadám si zase zpátky v čase, na konci osmdesátých let, kdy jsme v podobné zvukové kvalitě poslouchali pokoutně získané nahrávky PLYNU, TELEXU či VISACÍHO ZÁMKU. Zvuk vinylu HNF kolísá a šumí, ale přesto je z předloženého výběru zřejmé, jak silná kapela to tehdy byla, a to ve všech směrech, kompozičními postupy počínaje (myslím, že tak rozkročená punková kapela tady nikdy nehrála, HNF se pohybují od obyčejného punku k raw punku, dotýkají se i hardcore, horor punku i gotického rocku), instrumentálními schopnostmi pokračuje (všichni tři pánové opravdu umí a dodnes mě rozesmávají některé názory, které právě um členů kapely zpochybňují) a zajímavou textovou složkou konče (jistě, řada říkanek je celkem úsměvná, ale gró tvorby je nadčasové a dodnes snese přísná měřítka). A to nemluvím o uhrančivém expresivním projevu Petra za mikrofonem...

Deska potěší jak staromilce, tak mladé příznivce punku, kteří už si nejspíš tvorbu kapely nastudovali na netu a postahovali si demáče, teď ale mohou v rukou držet krásně vyvedený artefakt, který se stane ozdobou nejedné sbírky.

Seznam skladeb (v závorkách názvy demosnímků, z nichž skladby pochází):

  • Side one
  1. Bombardéry (Obyčejní hrdinové)
  2. Punk a pogo (Obyčejní hrdinové)
  3. Do boje! (Válka)
  4. Jen počkej, zajíci! (Válka)
  5. Syfilis (Válka)
  6. Tanky (Válka)

  • Side two
  1. To svět se posral  (Válka)
  2. Provokace (Obyčejní hrdinové)
  3. Nenávist (Obyčejní hrdinové)
  4. Chemická továrna (Dům na demolici)
  5. Skinheadská noc (Obyčejní hrdinové)
  6. Bída (Dům na demolici)
  7. Dům na demolici (Dům na demolici)

Čas: cca 40 min.

Sestava:
  • Petr Štěpán – zpěv, kytara
  • Leoš Kostelecký – basová kytara
  • Pavel Štěpán – bicí nástroje

www.xiiistoleti.com
www.phr.cz


Zveřejněno: 14. 12. 2015
Přečteno:
4452 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář