Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

Doomovou naději představuje kytarista a zpěvák Ondra.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Tuším, že někdy v roce 2011 jsme s Igorem začali chodit jamovat do zkušebny, která se nacházela na Hradčanský přímo v baráku, kde jsem tehdy bydlel a to jednoduše proto, že jsme chtěli tvořit hudbu, kterou máme rádi. Že to bude doom bylo teda od začátku jasný. Zde vlastně vzniká i kostra songu „Tower“, jehož název pak dlouhou dobu slouží zároveň jako pracovní jméno pro kapelu – tak dlouhou dobu, až se stává jménem oficiálním. Následně se k nám přidávají další dva kámoši na bicí a na basu, přesouváme se do jiný zkušebny a do toho s náma kromě našeho tehdejšího bubeníka občas jamuje i Stas, kterej sem chodí cvičit. Po krátký době dosavadní bubeník odchází (aby po delší době založil dnes již legendární Black Aspirin) a následně odchází i basák. Jamujeme teda takhle ve třech se Stasem, vznikají první songy a do toho sháníme basáka. Naštěstí si po nějaký době vzpomínám, že rok zpátky jsem jednoho potkal na koncertě Shrinebuilder a dokonce jsem si na něj uložil číslo. Volám teda Lacovi, zvu ho na zkoušku a sestava je v létě 2012 kompletní.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?


S Igorem a Stasem se známe už dlouhou dobu a asi před deseti lety jsme spolu hráli v garage punkový kapele Sniffheart. Zhruba od tý doby hrajeme na svoje nástroje, až na Stase, kterej tehdy zpíval a na bicí začal hrát až následně. Kapela se sice rozpadla pár dnů před prvním koncertem, ale nutno říct, že ty časy byly nezapomenutelný. Laco hrál v pár grunge a hardcore kapelách na Slovensku – jmenoval bych zejména Capital Punishment.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Podmínky to byly moc příjemný, protože se nahrávalo ve vyškovskym Davosu u Otyna, což je naprosto pohodovej člověk a měl s náma trpělivost. Až na Laca to totiž bylo naše vůbec první nahrávání a s tím jsme do toho taky šli, získat zkušenosti a hlavně nějak slušně zaznamenat naší dosavadní tvorbu a začít se konečně soustředit na nový věci. Přes všechny obtíže a nedostatky si myslim, že nahrávka nakonec svůj účel dema splnila a jsme s ní v zásadě spokojeni – Otynovi patří velké díky!
Vydání kazety v nákladu 100 kusů bylo opět v naší režii, ovšem za přispění Filipa z L’inphantile Collective, kterému tímto rovněž moc děkujeme!
Cena za kazetu je 130 Kč a poprvý byla k mání na Brutal Assaultu, kde jsme už něco z nákladu stihli prodat. Pokud máte zájem, můžete si jí objednat na našem bandcampu a nebo ještě líp nám prostě napište mail a nějak se domluvíme... (úsměv)

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky/anglicky/španělsky..., kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Myslim, že jsme nad tím ani moc nepřemejšleli, angličtina byla pro nás tak nějak automatická volba. Asi nemá cenu zde vypisovat obvyklý argumenty, jednoduše jsme cítili, že je to pro náš styl hudby ten nejvhodnější jazyk. Většinu textů skládá Igor a jeho hlavním zdrojem inspirace jsou různý historický události, boj mužů proti mužům, meče, palice, sekery... To je jeho. (úsměv)

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?


Logo dělala Stasova manželka Ksenia a myslim, že odvedla skvělou práci. Grafická stránka věci je pro nás určitě důležitá, a když je dobře provedená, může jen podpořit hudbu samotnou. My jsme pro kazetu zvolili naprosto minimalistický provedení, který se shoduje s účelem naší demo nahrávky.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?


Co se týká doom metalu, za sebe můžu jmenovat třeba Reverend Bizarre, Saint Vitus, Black Oath, Abysmal Grief, 40 Watt Sun… Osobně si ale rád poslechnu jakoukoliv dobrou muziku bez ohledu na žánr a myslim, že podobně to má i zbytek kapely.


Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Obeslali jsme snad dva nebo tři český labely, ale žádnej z nich o spolupráci neprojevil zájem. Proto jsme se rozhodli, že demo vydáme na kazetě na vlastní náklad, přičemž ve fázi příprav se se zájmem o spolupráci ozval Filip, kterého jsem už zmiňoval výše.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?


Koncertů máme na kontě něco málo přes dvacet a mezi nejpovedenější bych zařadil určitě ten před Saint Vitus a potom samozřejmě koncert na Brutal Assaultu. No, slovo nejpovedenější je z naší strany možná trochu zavádějící, ale určitě jsme si tyhle koncerty nejvíc užili a snad i lidi to bavilo. Skvělý byly samozřejmě i všechny výjezdy mimo Prahu, ty si vždycky moc užíváme. (úsměv)

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Ambice určitě máme, pokud nás někdo pozve, moc rádi zahrajeme.

Plány do budoucna...

Momentálně máme dost rozpracovanejch nápadů na nový songy, takže se teď hlavně soustředíme na jejich dokončení - první z nich doufám zahrajeme už na říjnových koncertech. A v trochu delšim časovym horizontu plánujeme splitko na vinylu s jednou výbornou českou kapelou, kterou určitě dobře znáte. Podrobnosti si ale prozatím necháme pro sebe.  (úsměv)

RECENZE

http://bandzone.cz/thetower

https://thetowerdoom.bandcamp.com/releases

Zveřejněno: 10. 09. 2015
Přečteno:
3647 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 09. 2015 21:38 napsal/a Peťan
The Tower
Zrovna včera jsem pořídil demo na kazetě. O víkendu si to pustím :-)