Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
LLYR

CD 2014, více vydavatelů / funeral doom metal / Francie

Funeral doom metal má svá jasná pravidla, své výrazové prostředky a své oddané fanoušky.

Funerální projekt ABYSMAL GROWLS OF DESPAIR ctí pravidla, používá omezené výrazové prostředky a jeho fanoušci se spíš počítají na desítky než na stovky.

Pravidla, jež AGOD ctí, by se zjednodušeně dala popsat jako jednotvárná monotónní masa sestávající se ze tří základních stavebních prvků – syntetických klávesových ploch, drnčících kytarových riffů a medvědího bručení. Vedle těchto fundamentů dojde na nějaké zpestření jen tu a tam; významné je v tomto směru víceméně jen zapojení recitace.

ABYSMAL GROWLS OF DESPAIR je jednomužný projekt chlapíka říkajícího si Hangvart. Tento multiinstrumentalista a workoholik loni spáchal rovnou tři plnohodnotné počiny, přičemž recenzované album „Dark Days“ vyšlo nejprve pouze elektronicky, posléze pak v kooperaci několika labelů i na CD, obohaceném proti původnímu vydání o tři songy. Když se vrátím k oné aktivitě, tak při poslechu takřka sedmdesáti minut mě napadá známé úsloví o kvalitě a kvantitě. Přijde mi, že Hangvart skladby sype z rukávu jak pekař mák na housky a prakticky vše, co mu přijde na mysl, zvěční. Výsledkem je nepříliš atraktivní monotónní masa ultra pomalého doom metalu kříženého s ambientními plochami a minimalistickými bicími. Nejvíce se toho děje v závěrečné „Lost Dreams“, v níž dávají klávesy vale ambientnímu vyznění a vyluzují i jiné, na poměry nahrávky veselejší zvuky, bicí pak taky přidají na kadenci a pestrosti.

Atmosféra zmaru se albu upřít nedá, ale jinak se trochu aktivnější posluchač asi neubrání povzdechu nad přílišnou uzavřeností a minimem osvěžujících prvků. Samozřejmě mě napadá srovnání s nedávno recenzovanými SHAPE OF DESPAIR, kteří dokáží i tento pohřební žánr podat mnohem zajímavěji nejen po kompoziční, ale i po instrumentální a v neposlední řadě zvukové stránce. Ani v tomto směru totiž „Dark Days“ zrovna nevyniká...

Celkový dojem z hodiny a osmi minut je v mém případě rozpačitý. Když už zatoužím po nějaké té pochmurné muzice, sáhnu určitě po jiné nahrávce. „Dark Days“ je nejspíš určeno vyloženým depkařům, kteří si libují ve zmaru a utrpení, což jim Hangvart dopřeje v míře vrchovaté.

Seznam skladeb:
  1. Darkest Thought
  2. Tormented Mind
  3. Vision
  4. Solitude
  5. Hopeless
  6. Shape Of Depth
  7. Thoughts Of Flesh
  8. Lost Dreams

Čas: 68:11

Sestava:
  • Hangvart – vše

https://abysmalgrowlsofdespair.bandcamp.com




Zveřejněno: 02. 07. 2015
Přečteno:
3463 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář