Nejbližší koncerty
LLYR

EP 2013, vlastní náklad / alternativní rock / Česko

Ptáci jsou instrumentální kapela hudebních samouků, která v tradičním rockovém obsazení bezcílně bloumá po neobvyklých cestách. Skupina přežívá ve stejné sestavě od roku 1995, v současné době zkouší a nahrává v Železných horách.

To je jedna z mála informací, kterou o sobě PTÁCI zveřejnili. Tou další je, že v případě „Sbírky motivů“ jde o motivy z let 1996-2003, což je vedle dalších odkazů v bookletu známkou toho, že PTÁCI nikam nespěchají, nikam se necpou, existují řadu let a prakticky se o nich neví. O jakési promo se pokoušejí až dvacet let po vzniku, nicméně zaslané CD není výročním produktem, protože vyšlo na sklonku roku 2013, jen kapela nepovažovala za nutné se jím dřív pochlubit. (úsměv)

Jednoduchý digipack obsahuje vedle výše naznačených skutečností ještě číslo lomené 300, tzn., že náklad je limitovaný a ručně číslovaný, obal pak po grafické stránce koresponduje s tím, co jsem o kapele dosud naznačil; prostě je to skromná parta, která si všechno dělá sama a po svém, punkovým žargonem klasický DIY přístup.

Dosud nezazněla jedna podstatná informace – PTÁCI jsou instrumentální kapela, která hraje nelehko zařaditelnou muziku, zjednodušeně řečeno snad rock. Skladby ale nemají klasickou rockovou stavbu, na sloky a refrény je třeba rovnou zapomenout, „Sbírka motivů“ je prostě sbírka různých nápadů, které se vyvíjejí nečekanými směry, zřejmě tak, jak to svého času pány muzikanty napadlo. Ke cti jim budiž, že svou tvorbou nenudí, že dokáží udržet posluchačovu pozornost a že nepůsobí laciným dojmem.

Možná při poslechu budete meditovat, možná ale začnete levitovat; to mě napadlo při zjištění, že nahrávka vznikla ve studiu Levitace. (úsměv) Zvuk je na stylové poměry v pořádku, všechny čtyři nástroje jsou bez potíží identifikovatelné, v některých momentech mi zvuk kytary připomíná současné emo/post hardcore soubory, k nimž vlastně nemá produkce PTÁKŮ až tak daleko. Kdyby kdosi do muziky začal freneticky řvát a kapela občas zahustila atmosféru, mohla by se líbit fanouškům žánru, jaký produkují třeba ESAZLESA, s nimiž PTÁKY spojuje i výtvarné cítění (viz obal).

Pro tentokrát si bodové hodnocení odpustím, ale nikoliv, že bych se bál dát známku, ale protože PTÁKY nedokážu srovnat s někým jiným a bez srovnání není bodování...

Seznam skladeb:
  1. D-moll
  2. Mutron
  3. Točený téma
  4. Kousek
  5. Sbírka motivů

Čas: 21:24

www.ptaci.info
http://bandzone.cz/ptaci

Zveřejněno: 12. 05. 2015
Přečteno:
3850 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář