Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

GATE CRASHER, TEZAURA, ANTHOLOGY, PASSION OF HATE, FALCAR

Každou zimu se na Melodce rozjíždí indoorový festival Glacial Croon. V sobotu 17. 1. 2015 se konal již jeho čtvrtý ročník, opět nabitý kvalitními kapelami. Za celou akcí stojí brněnská TEZAURA, která má na svědomí ještě další dvojici koncertů, velkolepý Afterdark Fair a Creepy Storytime. Letošním koncertním vystoupením nás provázela hororově laděná a velmi smutná holčička, která v průběhu večera uváděla účinkující a proplouvala davem návštěvníků.

První příchozí večera byli vpuštěni dovnitř o půl sedmé a měli příjemnou půlhodinu na rozkoukání, než na scénu vplula první kapela. Člověk si tak akorát dal něco k pití, našel si příhodné místo a už se mohl zaposlouchat.

PASSION OF HATE z Bělotína otevřeli večer symphonic metalem s prvním ženským elementem za mikrofonem. Jejich existenci jsem zaznamenala až tento večer a byla velmi zvědavá. Symphonický podklad skladeb byl na poslech velmi příjemný a spolu s klávesovými party povedeně dokresloval atmosféru. Zpěvačka se ladně vlnila v působivé sukni a působila křehkým dojmem, jako porcelánová panenka. I její hlas zněl jemně, něžně a příjemně, snad jen poněkud vzdáleně. Kytarová sóla jsou však pro talentovanou skupinu malým hřebíčkem do rakve. Časté rytmické chyby a přehmaty dokázaly bohužel zazdít technicky zajímavě vymyšlené aranže, rozhodně však vidím potenciál do budoucna.

Program pokračoval s power/symphonic metalovými ANTHOLOGY ze Slovenska, kteří momentálně na koncertech propagují svoje nedávno vydané CD „The Prophecy“. O tom, že jsou v ČR populární a získávají si pozornost pořadatelů, svědčí jejich nedávné hraní v listopadu po boku českých špiček power metalové scény. Jejich hudba je nápaditá, nesklouzává k monotónnosti a oproti předchozímu výstoupení se mi líbili tentokrát víc. Energie, sehranost, charismatická a intonačně skvělá zpěvačka, to je jen několik málo superlativů, které lze použít pro vyjádření pocitů z poslechu jejich hudby.

Jako třetí přišla na řadu pořádající kapela, gothic rocková TEZAURA, která je snadno identifikovatelná podle půvabné zpěvačky. Díky jejímu labutímu vzezření a kouzlům s bublifukem jsou často označování jako barbie metal, kvalitu jim to však neubírá, naopak jsou na české scéně rozpoznatelní a osobití. Pro dnešní večer si udělali z publika na Melodce pokusné králíky a představili hned několik nových skladeb, jednu i (nečekaně) s českým textem. Novinkou také bylo rapování, které sama zpěvačka přirovnala ke štěkajícímu buldočkovi. Také okouzlovala přítomné publikum přívalem roztomilého humoru, který dodal výstupu na jedinečnosti. Pro potěchu pánského (i dámského) oka se rozvlnily při několika písních tanečnice z DIB Poledance Shows. Koncert od koncertu mi přijdou muzikanti i zpěvačka jistější, sehranější a profesionálnější. Jejich tvorbě nechybí nápaditost a to převážně v melodických linkách a kytarových vyhrávkách. Neskutečně se na pódiu baví a pozitivní náladu tak přenášejí do celého sálu.

Večer pokračoval za tónů brněnských GATE CRASHER, které není brněnskému publika potřeba představovat. Jejich rock stylově rozbil večer a přitáhl i posluchače, kteří by normálně na tuto akci asi těžko zavítali. Podařilo se jim natřískat prostor sálu a přinutit minimálně prvních několik řad k mohutnému poskakování do rytmu. Kapela zraje jako víno, dostává se tak do širokého povědomí a za strmou cestu vzhůru jim stojí za to vzdát hold. Humorné texty zabalené do slušivého hudebního kabátu nenechají srdce nepoznamenané, i když jde kolikrát doslova o „h***o“. Za velké plus dlouhodobě považuji refrény, které jsou silné a snadno zapamatovatelné. Proto není divu, že je spousta fanoušků prozpěvuje přímo se zpěvákem. Největším plusem jsou však nápaditá kytarová sóla, která jsou bravurně odehraná a vykouknou vždy v ten pravý okamžik. Nikdo v sále neusínal, ba naopak se všichni královsky bavili.

Večer uzavírali heavy/symphonic metaloví FALCAR z Prahy, kteří rozproudili zábavu a roztančili všechny, kteří za nimi zamířili. Velkou škodou bylo, že v klubu nezůstalo tolik lidí, ti co odešli, přišli o mnohé. Po velkých změnách vypadají FALCAR stmeleně, sehraně a hlavně působí velmi temperamentně a zábavně. Vykouzlený úsměv se objevil snad na všech okolních tvářích a nezmizel do konce setu. Zavítala mezi nás středověká a fantasy atmosféra, kterou se jim podařilo navodit hned prvními tóny. Osobně mi chyběla pouze medovina a byla bych naprosto spokojená.

Na závěrečnou after party mnoho lidí nezůstalo, avšak večírek to byl povedený. Nezbývá než poděkovat pořadatelům za další z příjemných hudebních zážitků.

Za fotografie patří dík Janu "obrjenu" Vašulínovi.

Celá galerie na Facebooku

Zveřejněno: 23. 01. 2015
Přečteno:
3838 x
Autor: Niviat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář