Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

ASMODEUS – Past na Davida Kleinera CD 2014, Magick Disk Musick

Hned na začátku musím předeslat, že nepatřím mezi skalní fanoušky klatovské letité formace ASMODEUS, a i vzhledem k tomu, že se povětšinou pohybuju v jiných hudebních vodách, se naše cesty vždy tak nějak míjely. Samozřejmě jako každý, kdo si vychutnával atmosféru na československé metalové scéně na přelomu osmdesátých a devadesátých let a prožíval tehdejší mohutnou expanzi tvrdě kovově znějící hudby způsobenou změnou politické a společenské situace, nedám dopustit na debut „Prosincová noc blíže neurčeného roku“ (1992), který svým způsobem už v oněch památných dobách trošičku vyčníval z dravé záplavy všech těch nadržených nářezových debutů atakujících přední místa domácích hitparád a prodejních žebříčků. Kapela se pak skrze svou další tvorbu vydala cestou, která se dost výrazně lišila od té, kterou jsem se rozhodl šlapat já, a tak jsem ASMODEUS celá ta dlouhé léta registroval, pravidelně si poslechl nově vydávaná alba, něco se mi líbilo víc a něco míň, a když si mozek a duše skupiny Miloš Bešta dal před časem delší pauzu a kolem ASMODEUS nastal zdánlivý klid, rotovalo toto jméno v mé mysli čím dál vzácněji, a nečekal jsem, že by mě ještě někdy nějak výrazněji zasáhlo.

A vida, díky šťastné souhře náhod jsem se najednou jak slepý k houslím dostal k novému albu „Past na Davida Kleinera“, vydanému koncem roku 2014 sympatickou firmičkou Magick Disk Musick, a musel si pořádně protřít oči. To myslím doslovně, protože sedmý dlouhohrající počin klatovské grupy zaujme už vizuálně, a než jsem vůbec zasunul cd kotouček do svého stolního přehrávače, dlouhý čas strávil jsem prohlížením nádherně vyvedeného digipacku (digibooku), jenž ozdoben povedeným cover artem Radovana Hrabého obsahuje výpravný booklet čítající 36 stran, který kromě nezbytných informací a textů obsahuje i kompletní podpůrný skript ve čtrnácti obrazech, jakýsi scénář, jenž ve spolupráci se samotnými texty písní vtáhne zúčastněného posluchače do fiktivního příběhu tvořícího koncept celého alba. Prvotní nápad Miloše Bešty opět mistrně rozvinul a zpracoval Jan Petričko, což je už samo o sobě jistou zárukou silného zážitku a kvality. Zpracování tematicky aktuálního příběhu je brilantní a opravdu výživné, a kdo si album stáhne v nějakých pochybných mp-troskách a tato součást díla mu tímto unikne, okrade sám sebe a nedostane se mu šance pochopit sílu tohoto výjimečného a do posledního detailu promyšleného díla. Samotnou pointu nebudu zde prozrazovat, připravil bych tak o zážitek toho, kdo ještě s novinkou neměl tu čest, a zmíním snad jen to, že jde o koncepční dílo, které se po svém vypořádává s jistými nešvary dnešní doby a společnosti, a když už to neplatí v reálu, alespoň zde se naplňuje pořekadlo, že na každou svini voda se vaří.

Jak z předchozích řádků vyplývá, v případě alba „Past na Davida Kleinera“ je textový obsah minimálně stejně důležitý jako ten hudební. A jaká je tedy ta hudební náplň? Musím se přiznat, že ač bych to za sebe asi moc nečekal, muzikální ztvárnění neveselého příběhu mi zní velice přitažlivě, a hudební projev současných ASMODEUS se mi překvapivě velice zamlouvá, přestože skupina vlastně nijak výrazně neustoupila z toho, na čem stavěla už v minulosti. Opět jde o sofistikovanou formu řekněme přímějšího techno thrashe kříženého s rockovou melodikou a progresí, předloženou s grácií, a podpořenou výbornými muzikantskými výkony a hráčskou zkušeností i citem. Překvapením pro mě samotného je, že najednou žeru i s navijákem elementy, které jsem dříve u této kapely zase moc nemusel. Možná je to dané tím, že „Past na Davida Kleinera“ je povětšinou docela slušný nářez, zní místy velice tvrdě, a to aniž by se vytratily fragmenty typické pro ASMODEUS. Takže je zde opětovně kladen velký důraz na melodii, kytarové linky jsou silné a nosné, a co je důležité, zní přirozeně, ne samoúčelně či vtíravě, a v souladu s tradičně promyšlenými aranžemi a důmyslnou rytmikou tvoří dohromady přitažlivý a strhující celek. Své určitě dělá i skvělá produkce a zvuk, vzniknuvší v klatovském studiu ExAvik. Na albu se podílela i spousta hostů, pravda, některé zpestřující prvky bych osobně i oželel, ale to souvisí již s dříve vyřčeným, že celkově v hudbě vyhledávám něco trochu jiné, než třeba klasický fanoušek kapely. Ten musí být z nového alba odvařen ještě více jak já, a důležité asi je, že si oba ve finále uvědomíme výjimečnost této desky.

Ano, „Past na Davida Kleinera“ je totiž skutečně výjimečným dílem. Svým pojetím, zpracováním, promyšleností, poctivostí přístupu k věci, která je nesmírně přitažlivá a sympatická. To vše i díky použití rodného jazyka zřejmě ocení hlavně tuzemský posluchač, který na album bude mít logicky jiný pohled a názor než člověk „z venku“, což platí třeba i pro současné MASTER’S HAMMER. A tak jako spolku Františka Štorma, i družině Miloše Bešty podařilo se natočit album, které bez diskusí patří k těm nej na domácí scéně za rok 2014. Album, které je nutné mít ve fyzické podobě, a které má předpoklad trvalé hodnoty nejen pro fanoušky kapely ASMODEUS. Album, jehož tvůrci zaslouží respekt a před nimiž smekám pomyslnou hučku z lebeně. Nevím, jestli kapela natočila své nejlepší album, ale i takhle krátce po vydání si troufnu tvrdit, že nejvyzrálejší zřejmě ano.

Seznam skladeb:
  1. Bolero, op. 937 (inst)
  2. Já, David Kleiner
  3. Lovec a oběti
  4. Corpus Beasti (instr)
  5. Noc krále Davida
  6. V zemi nikoho: Hic Sunt Scorpius (instr)
  7. Beze stopy
  8. Černý vítr
  9. Tanec s mrtvou labutí
  10. Pohled do propasti
  11. Oko za oko
  12. Chrám bolesti
  13. O myších a hadech
  14. Dar vzkříšení

Čas: 40:05

Sestava:
  • Miloš Bešta – kytara, zpěv
  • Dalibor Hirič – basová kytara
  • Roman Houška – bicí
  • František Knetl – sólová kytara

Hosté:
  • Petr Vrobel – mandolína
  • František Pelíšek – klávesy
  • Tereza Hrubanová – vokály
  • Pavel Brom – akustická kytara
  • Kateřina Králová – housle
  • Marie Wellnerová – viola
  • Tomáš Pohanka – violoncello
  • Petr Říha – industriální ruchy

www.asmodeus.info
https://www.facebook.com/asmodeuscz
www.madmusick.cz

Zveřejněno: 05. 01. 2015
Přečteno:
4221 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář