Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

1. 11. 2014, Brno - Melodka

Po roce opět přišel čas oslavit jeden z keltských svátků, skvěle se k tomu hodila akce pořádaná v sobotu prvního listopadu na Melodce. Všechny příznivce hudby přivítal další z ročníků Samhainfestu. Návštěvníci byli do klubu pouštěni o půl osmé, těsně po sedmé se však už nedočkavci potulovali okolo a netrpělivě vyčkávali. Ti, co přišli hned na začátku, byli odměněni sníženým vstupným a možností si zabrat místa k sezení, či stání.

Úderem osmé hodiny rozpálila dav první kapela večera ELANOR z Maďarska, po prvních tónech začal pod pódiem narůstat dav, který pozvolna doplňovali nově příchozí. Charismatické vystoupení zpěváka, který oplýval neskutečně příjemným growlem, působilo jako magnet. V prvních řadách se začínalo pařit, jak se na pohany sluší a patří. Klasické folk metalové prvky příliš nenadchly, ale ani neurazily. Jedinou kaňkou na pomyslné čisté tunice byl výkon zpěvačky, která chvílemi zněla, jako když kočku tahá za ocas. Hlavní cíl se však skupině povedl, dostala všechny přítomné do té správné nálady a připravila tak půdu pro další vystupující.

Brněnští art folk metaloví WOLFARIAN přilákali do kotle více lidí, skladby byly skočné, veselé a přitom skvěle zpracované. Kontrast opět tvořil pánský growl s čistým ženským vokálem, který k sobě v případě téhle bandy skvěle pasuje. K obrovské dávce charismatu má zpěvačka i velmi příjemný hlas a celá koncepce je doplněna o zvuky houslí a výrazných fléten. Jejich vystoupení na mě působilo, jako bych se ocitla v divadle, kde hlavní roli hrají vokalisté, kteří doplňovali celou show o takřka herecké momenty, kdy jste jim věřili každé odzpívané slovo. Celková koncepce na mě působila nadmíru dobře, již teď se těším na jejich první CD.

Následovali rumunští AN THEOS, kteří dav neskutečně rozparádili svým téměř hospodským pojetím hudby. Řádilo se a člověk měl neustále pocit, že za chvíli uslyší cinkat korbely plné piva. Největší vlna nadšení se vznesla z davu, když zazněly první tóny skladby od finských Korpiklaanů, jen nepatrně menší odezvu měla i jejich vlastní tvorba. Přítomní pánové si jistě také užívali při pohledu na tři ženská stvoření, která jsou součástí kapely. Opět jsme měli možnost poslechnout si jak ženský, tak mužský hlas, které spolu i v této bandě dobře ladily. Živelný pódiový projev lidi opravdu bavil.

Akci uzavírali CRUADALACH z Prahy, na které se, podle namačkaného davu v sále, těšilo nejvíc lidí. Již před událostí kapela avizovala, že zažijeme její novou podobu, za nedlouho jim totiž vyjde nové CD pod názvem „Rebel Against Me“. Z tohoto alba také pocházela většina skladeb z odehraného setu, doplněné byly však i starými kousky a nechyběla ani všemi oblíbená a vyžadovaná „Zlatovláska“, bez níž by se neobešel žádný koncert a fanoušek by se cítil ochuzený. Nová tvorba mě naživo velmi bavila a jsem zvědavá, jak se mi bude jevit po poslechu v klidu domova, kdy se na mě nebude valit ta neskutečná energie, kterou všichni členové do svého projevu vkládají. Největším tahounem však stále zůstává Radalf, kterého mám spojeného s poskakujícím gumovým medvídkem od prvního živého vystoupení. Jeho temperament strhává davy a není proto divu, že se CRUADALACH pozvolna stávají na poli folk metalu kultem, který málokterý fanoušek této hudby nezná a nebo nikdy neslyšel. Odliv fanoušků nastal až po úplném konci akce, kdy byly všechny písně odehrané, což se tak často nevidí. O to bylo jasnější, že se celý večer náramně vydařil a všichni si jej dosyta užili.

Za fotografie patří dík Janu "obrjenu" Vašulínovi.

Celá galerie



Zveřejněno: 06. 11. 2014
Přečteno:
3298 x
Autor: Niviat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář