Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

MÖRKHIMMEL, F.O.B., IMPURITUM, V RUKOU OSUDU

Deváté pokračování Pekla nad Otavou pod taktovkou věrozvěstů z DéPéHá Prodakšn bylo naplánováno do poloviny října a tedy do termínu, kdy široko daleko nebylo podobné akce. To slibovalo dobrou návštěvnost, která však ještě před osmou hodinou večerní byla prachbídná. Dáváme tradiční Coornelusovu slivovici z krásných šálků jako na kávu. Jako mávnutím pekelnýho biče se do rokáče nahrne dalších pár desítek hlav a výsledkem je slušná návštěva dosahující cca sedmdesáti platících. Peklo nad Otavou opět nabídlo čtyři rozmanité kapely, příjemnou atmosféru, mnoho známých tváří z jižní, ale i dalších částí Čech. Vstupenka za kilo, cédéčko k tomu zdarma, tak nebyl jediný důvod otáčet se na prahu klubu a jít do kytek. (Peťan)

Podzimní Pekla nějak pronásleduje smůla... Přesně před rokem odpadli den před akcí kvůli zdravotním potížím GRIDE, letos se něco podobného opakovalo v případě ASSESSOR, kteří naštěstí dali vědět v půli týdne a tím pádem jsme mohli přemýšlet o něco déle, dát hlavy dohromady a na papír deset kapel, které bychom v sepsaném pořadí rádi... Naštěstí hned jednička klapla a IMPURITUM nejen že mohli, ale i chtěli... (úsměv) A vtrhli nám z paty pověstný trn. Ale ASSESSOR měli hrát první, to IMPURITUM kvůli pracovnímu zaneprázdnění do večerních hodin nemohli, tak jsme museli programem zamíchat a role otvíračů se ujali MÖRKHIMMEL. (Johan)

O půl deváté otevřeli brány pekelné pražští neznabozi MÖRKHIMMEL. Kapela v našich končinách hraje poměrně často a tak se snad nestalo, že by ji někdo v klubu neznal. MÖRKHIMMEL za to vzali a začali servírovat svůj špinavý a chrastící black/metal/punk švédského ponurého ražení. Když už mluvím o Švédsku, je třeba zmínit, že čtveřice zařadila do setlistu několik nových skladeb, které jedou více v death metalových vodách. Na nové LP „Ostří černé kosy zní“ jsem opravdu zvědav. Podle slov kapely půjde o něco trochu jiného, než na posledním „Zloskřivci“. Ostatně, to jde dobře poznat i naživo. MÖRKHIMMEL měli dobrý zvuk a celá kapela se mnou za půl hodinky zamávala. Těch několik „kóristů“, kteří na Křemelku dorazili, z nich mělo asi šok, ale my, kteří to máme rádi poctivě a postaru, jsme chrochtali blahem. V závěru celý set vygradoval se skladbou „Insomnia“. Jeden z nejlepších koncertů MÖRKHIMMEL, které jsem viděl! Jo a Slávkovi konečně nesmím zapomenout pochválit triko SAINT VITUS! (úsměv) (Peťan)

MÖRKHIMMEL jsou v rámci tuzemské podzemní scény unikátní, podobně tu nikdo nehraje a podobného frontmana taky nikdo nemá. Časy ceněného „Zloskřivce“ jsou ale, zdá se, ty tam, na koncertech z něj moc skladeb nezní, přednost dostávají songy z připravené nové desky, které jsou přímočařejší a více „death“. I tak jde pořád o originální tvorbu, která, možná i kvůli jedné kytaře, na koncertech vyznívá trochu jednodušeji, než jsme byli zvyklí před dvěma třemi roky. Ale pořád je to řádně špinavá jízda v režii šikovných instrumentalistů a démonického zpěváka s hlasem nabroušeným jako „ostří černé kosy“. (úsměv) (Johan)

Pekla byla vždy o pestrosti, nechceme dělat akce zaměřené jen na jeden metalový subžánr, takže se vedle sebe objevují kapely „špinavé“, oldschoolové a moderní. Někdo dává přednost těm, druhý oněm, každý má možnost si vybrat. Zveme kapely, které máme rádi, jak hudebně, tak lidsky a proto se na Peklo po čase vrátili táborští F.O.B. Ty jsem viděl před necelým měsícem na domácí půdě, kde na ně vypukla rotyka podobná té, která se u nás děje na LAHAR. Ve Strakonicích měli pánové přijetí vlažnější, ale jejich představení bylo přesně takové, jaké jsem čekal – energické, agresivní, instrumentálně precizní... ani nebylo poznat, že za bicími sedí nový člen. Přiznám se, že F.O.B. jsou jedinou death-metal-modern-core tuzemskou kapelou, kterou z tohoto ranku poslouchám, která mě baví a která se může na Pekle objevit. (úsměv) (Johan)

Co to je metalcore? Tohle slovo je pro mě jako nadávka (smích). A když už si pod tím mám něco představit, zabrousil bych do historie, kde se metal míchal se starým hardcorem, a výsledkem byly kapely jako S.O.D., CRYPTIC SLAUGHTER nebo WEHRMACHT. Jenže táborští F.O.B. hrají tu škaredou „novodobou“ odnož, které já vůbec nerozumím a vlastně ani nechci. Pánové prominou, v tom, co dělaj, asi jsou u nás jedni z nejlepších, ale mně to přišlo stejně příšerný, jako když jsem je viděl naposledy před xx lety. Jdu na pivo. (Peťan)

Po RADIOLOKÁTORU a RETROPROTESTU máme v jižních Čechách další prvotřídní „all stars band“, kterým jsou IMPURITUM. Hráli na Pekle na jaře a bylo to opravu dobré, tentokrát však doslova výborné! Mikrofonu se nově ujal Honza (jinak HC-punk MOŽNOST VOLBY) a okamžitě do této death metalové mašinérie zapadl. IMPURITUM jsou nejvíce přirovnávání k legendárním BOLT THROWER a já musím jen souhlasit. Těžké valivé riffy smrtícího kovu, čitelný, ale přitom lehce zahuhlaný zvuk připomínal právě nedávno proběhlý koncert britské ikony. To, že v kapele působí Honza Kapák s Rámusem (oba AVENGER), lze také jednoduše rozpoznat, protože v hudbě IMPURITUM se objevuje odkaz právě na AVENGER. Bez té trochy temnoty by to zkrátka nebylo ono. Vrcholem byl znovu právě cover od BOLT THROWER – to už jsme si mohli všichni vymlátit palice! Perfektní death metalová nálož. (Peťan)

IMPURITUM jsem viděl potřetí, na osmém Pekle si odbyli koncertní premiéru, v létě v Táboře si pak dal koncertní premiéru nový (v pořadí již třetí) zpěvák Honza Rubash. Měl jsem z táborského vystoupen dobrý pocit, který mi trochu kazily potíže jedné kytary, resp. nevhodně použitý efekt (jestli jsem správně pochopil pozdější vysvětlení), na Křemelce ale vzpomínky na minulé setkání s jihočeskou eskadrou smrti záhy vybledly (nakrátko se tedy vrátily, když Přemkovi vypověděla kytarová hlava poslušnost; naštěstí ji briskně zapůjčil Marek z VRUKOU OSUDU, za což mu patří veřejné poděkování – úsměv). Přišlo mi to, že poslouchám úplně jinou kapelu, kapelu, která během půl roku ušla obrovský kus cesty a odehrála jedním slovem dech beroucí koncert. Takováhle kapela na tuzemské scéně chyběla, podobně jako třeba „Švédové“ BRUTALLY DECEASED, kteří si našli svůj prostor, by se měli v budoucnu etablovat IMPURITUM, které kde kdo pasuje na české následovníky BOLT THROWER. (Johan)

Vyhnání z Pekla. Černý mrak ze severu naší republiky zahalil Křemelku. Do té doby už tak těžce zahulený vzduch by se dal pomalu krájet a mohly za to tři existence holdující žánru, jenž je i na území undergroundu na úplném okraji. V RUKOU OSUDU pomocí svých nástrojů rozehráli 25minutovou torturu ve stylu funeral/doom/sludge, kterou zahalili do jednoho, abychom byli styloví, válu „Můj svět“. A já jsem byl spokojen. Hodně. S radostí musím konstatovat, že se jim podařilo vytvořit atmosféru, kterou u podobně znějících kapel mám tolik rád a dá se tvrdit, že ji vyžaduju. Člověk si jen tak stojí a nechá se masírovat těžkými pomalými zvuky, které by se vám vlastně ani z logiky věci neměly líbit (úsměv). Po zahřívacím začátku se skladba přehoupla v poutavou a zajímavě vystavěnou kompozici, která nabízela do jisté míry i rychlejší tempo, chytlavé momenty – já je tam cítil – a něco jako gradaci. Pochvalu si pak ode mě zaslouží všichni tři pánové, ale vyzdvihnout musím mladého bubeníka, slyšícího na jméno Jehu. Jeho procítěná a hlavně variabilní hra dělala z koncertu ještě o kus zajímavější zážitek a byla radost ho sledovat. Pravda, nechat se mučit tóny této pomalé party se mnoho odvážlivců neodhodlalo, ale kdo vydržel a někdy k podobné hudbě čuchnul, musel uznat, že tam „něco“ ve vzduchu viselo. Ideální tečka za devátým Peklem. (Coornelus)

Na závěr byl přichystán bonbónek, který vydrželo poslouchat jen torzo přítomných. Na severočeské V RUKOU OSUDU jsem byl hodně zvědavý a byl jsem moc rád, že sem kluci dorazili. V RUKOU OSUDU zahráli jednu jedinou skladbu, která ale měla přes dvacet minut! Trojice valící dunivý doom/sludge disponovala výborným zvukem, který sice mohl být ještě o něco víc nahlas, ale to nebyla žádná vada na kráse. Pomalé a gradující pasáže vystřídaly ty svižnější a tak celý set (skladba) nepostrádal pestrost. Pódiová prezentace, jak už tomu u podobných kapel bývá, je spíše statická, ale především na bubeníkovi bylo dobře vidět, jak si hraní užívá. V RUKOU OSUDU byli perfektním završením devátého Pekla nad Otavou. Doufám, že tuhle partu zase někde uvidím. Kdo máte tenhle styl rád, zajděte je podpořit, až budou někde u vás v klubu. Díky všem a na jaře na desátém Pekle! (Peťan)

Když dozněly poslední zlé ponuré tóny skladby exkluzivně připravené na Peklo (prý je s otazníkem, zda bude zvěčněna na nějakém nosiči, či zda bude odehrána ještě někdy v budoucnu – respekt a dík patří V RUKOU OSUDU!!!), mohli jsme rekapitulovat. Na Peklo došlo přes 70 platících fanoušků, což je v dnešní době, kdy se ze všech stran ozývají nářky a není výjimkou, že na podobně laděné akce dojde deset lidí, úspěch. Ještě větší radost jsme ale měli z pohodové atmosféry, z reakcí lidí i kapel, dobrého zvuku, takže jsme si ze samé radosti dali ještě trochu do nosu a do hajan padli až před čtvrtou ranní. (smích) A budeme-li živi a zdrávi, na jaře se sejdeme na jubilejním desátém Pekle nad Otavou! (Johan)

Fotky: Coornelus

Celá galerie



Zveřejněno: 21. 10. 2014
Přečteno:
4083 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 10. 2014 09:25 napsal/a immortal
Jo
Slovo věrozvěsti v úvodu to se povidlo (smích, ale obrovskej) :-))) . Peklo se opět vydařilo. Snad nikdy nebyla kombinace vystupujících smeček na Pekle (či v Pekle) taková, že by mne něco nebavilo či nudilo. Velkej dík pořadatelům za to. Jen na okraj, k metacoru jsem přičichl až v důchodovém věku (smích) na Brutalu (upozorňuji, že ty škatulky přímo nesnáším a míchání stylů tuplem a kdo mne zná musí nad touto informací koulet očima :-)) ), k tvorbě F.O.B byla cesta také trnitá (asi nějaké ty trny z koruny pilota rozházené po cestě) a díky Johanovi jsem je začal vnímat intenzivněji a poslední fošna mne vzala úplně, k tomu jejich loňské vystoupení v plechovce na Brutalu bylo přímo masakrózní. V současnosti jsou kluci z této smečky součástí velké rodiny mých nejlepších kamarádů a rád si je dám při každé příležitosti. P.S. Peklo 10 - bude jubileum, nové osazenstvo strakonické radnice chce vehementně podporovat kulturu včetně té UG, tudíž doufám, že na Peklo také něco přidá, tudíž navrhuji oslavit desítku velkou kapelou třeba Belphegor (přání otce myšlenky). Ne vážně oslavíme zase rozmanitostí stylů a smečkama, které si budou chtít na Pekle zahrát a které si nehrají na megastars. Každopádně black metal musí bejt, to by nám to při posmrtném zúčtování u velekněze bylo dáno k tíži účtu :-))) a to nemůžeme dopustit. Já chci mít v pekle pronajatej pěknej kotel plnej dobrýho piva a objímat při tom ty nejhezčí metalistky :-)) . Závěrem velkej dík všem kapelám a všem fans, Cornelusovi za slivovičku a fotky a velkej dík Impuritum za pomoc a náhradu. Díky redaktorům za report.
21. 10. 2014 09:58 napsal/a kubánec
...
Hail VRO, díky za páteční Chomutov, nejlepší gig z našeho severočeského plahočení!!!