Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

MAJSTER KAT – Memento... CD 2014, Support Underground

Také Slovensko postihla thrash mánie a od našich východních sousedů se hrne jedna thrashárna za druhou. Bratislavští MAJSTER KAT jsou této invaze součástí, ale na scéně se pohybují přeci jen o několik let déle. Toto pětičlenné uskupení se dalo dohromady už v roce 2001 a přes několik změn v sestavě, z nichž poslední byla příchod bubeníka Petera před dvěma roky, došli po třinácti letech existence ke druhému velkému albu. MAJSTER KAT po třech demáčích a živáku přišli v roce 2007 s CD „Svätá Zvrhlosť“, která nasadila pomyslnou laťku vysoko. Dlouhých sedm let v našich končinách nebylo o MAJSTER KAT příliš slyšet. Až konečně letos. Novotou vonící CD „Memento…“ je venku a ono dlouhé čekání stálo za to.

V prvé řadě se pozastavím nad limitovanou edicí, která vyšla v nákladu 333 kusů. Vskutku luxusní záležitost, kterou má na svědomí zpěvák Slymák. Vlastnoručně vyrobený dřevěný obal se zalakovanými logy kapely. Uvnitř se kromě CD ukrývá rozkládací booklet s texty, fotografií kapely a poděkování. Také grafika s opuštěným náhrobkem v temném lese na obalu klasického CD je velmi podařená. Když vezmu v potaz, kolik práce stojí za limitovanou edicí, smekám svou kšiltovku Municipal Waste (úsměv).

A ani samotný obsah nijak nezaostává. Naopak! Pokud jsem na albu „Svätá Zvrhlosť“ opěvoval syrovost a přímočarost, kterou si mě MAJSTER KAT získali, tentokrát přede mnou stojí daleko vyzrálejší kapela. Pravdou je, že ten, kdo čekal agresivní thrash metal, může být lehce zklamán, ale pokud dá „Mementu…“ více poslechů, musí uznat, že MAJSTER KAT ani v rychlosti nikterak nezaostává. Jednou z prvních věcí, kterou musím pochválit, je produkce a výsledný zvuk nových skladeb. Nahrávalo a mixovalo se ve studiu Shaark, mastering pak proběhl ve studiu Midnight Scream. Všechny nástroje jsou čitelné a vokál vypíchnutý nad hudbou. To „utopení“ slov z prvního CD se neopakuje a staví „Memento…“ na vyšší level. Podle mého názoru Slymák zapracoval i na frázování, protože jeho zpěv je dobře srozumitelný. To mi na debutu někdy chybělo. MAJSTER KAT všeobecně přidali na melodiích a prakticky každá skladba alespoň chvíli pluje středním tempem, které je často dokresleno kytarovým sólem. Základem jsou chytlavé a zdánlivě „jednoduché“ riffy, které dokazují, že MAJSTER KAT to řezat nezapomněli. Celá kapela se instrumentálně posunula o třídu výše a nejvíce to pociťuji na kytarách. Vzájemné doplňování se kytaráků Lose a Lukáše je radost poslouchat. Velkým plusem je, že MAJSTER KAT zůstali věrni svému rodnému jazyku a tak texty ve slovenštině dávají celému CD okamžité poznávací znamení. Jejich obsah - už podle názvů jednotlivých skladeb poznáte, o čem pojednávají. Stejně jako s vokálem, tak i s obsahem Slymák zapracoval. Pestrost albu dodávají také doprovodné vokály ostatních členů kapely i včetně hostů - Marián Greksa a Boris Bauer ve skladbě "Na smetisku civilizácie". Z celkem devíti skladeb mě nejvíce baví „Spoveď kňaza“, „Kto si bez viny“, „Zlo v nás“ a „Zvony“. MAJSTER KAT zařadili i dvě instrumentální intra – jedno na úvod „Úsvit“ a druhé uprostřed alba „Hodnoty“. Celková stopáž „Mementa…“ se vyšplhá lehce přes čtyřicet minut, což je v tomto případě tak akorát.

MAJSTER KAT mě s novinkou „Memento…“ příjemně potěšili. Po instrumentální, produkční i textové stránce šla celá kapela výrazně nahoru. Pravdou je, že kluci ubrali na rychlosti svých skladeb, ale žádné ploužáky nečekejte. Ta přímočarost tam stále je, pouze přibylo melodií a pomalejších momentů. Jedná se o poctivý thrash metal hraný samotnými fanoušky žánru. Navíc i fans klasického heavy metalu si přijdou na své. Možná není „Memento…“ album na první poslech, ale čím více jsem CD poslouchal, tím jsem mu přicházel na chuť a objevoval stále nové prvky. Kvalitní práce od Dunaje! Díky!

Seznam skladeb:
  1. Úsvit
  2. Spoveď kňaza
  3. Kto si bez viny
  4. Sudca a kat
  5. Hodnoty
  6. Podlé slová
  7. Zlo v nás
  8. Zvony
  9. Na smetisku civilizácie

Čas: 41:45

Sestava:
  • Tapyr - baskytara
  • Los - kytara
  • Lukáš - kytara
  • Slymák - zpěv
  • Peter - bicí

Homepage
Facebook
Bandcamp
Bandzone

Zveřejněno: 11. 05. 2014
Přečteno:
4131 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 05. 2014 21:44 napsal/a Johan
MAJSTER KAT
Dnes mi CD přistálo ve schránce, ten obal je naprosto luxusní! Výbornej nápad, takhle originální nosič doma ještě nemám... Hozená rukavice všem kapelám světa a, nekamenujte mě, vinylistům taky. V takhle parádním balení má i CD smysl. A baví mě i muzika, takže slovenským thrasherům dávám palec hore. :-)