Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

PERGAMEN – Nuber Atra CD 2014, vlastní náklad

Obal prodává, obal dodává nahrávkám tvář, obal je prostě důležitý. To je věc všeobecně dobře známá, i když občas se zdá, že to některé kapely neberou na zřetel. Ne tak PERGAMEN, kteří už na albu „Per Somnum“ přišli s originálním obalem ve tvaru sešitu formátu A5 naležato a letos to zopakovali, navíc s vloženým plakátkem. Nevím, jestli tomu lze říkat digipack, ale vypadá to díky Deatherově grafice přímo parádně. Přírodní motivy se střídají s obrázky pochmurnými, obé pak spojuje působivá fotka holubích koster spočívajících zřejmě na nějaké půdě. Když už jsem u obalu, tak ten kromě obrázků obsahuje texty, které jsou napsané jako hodně temná a zvláštní poezie a některé slovní obraty jsou opravdu obratné. (úsměv) Když si vzpomenu na starší nahrávky „Psychopoetik“ nebo „Nechutné divadlo poetického komba Pergamen“, udělal textař Beny obrovský pokrok, prakticky se vyhnul kostrbatým veršíkům a zcela se ponořil do černoty, temnoty, šedi, podzemí... Za texty a obal bych tedy bez váhání hodnotil produkt vysoko, nicméně tím nejdůležitějším je pro většinu posluchačů muzika.

Dříve se v souvislosti s PERGAMEN používal termín black metal šanson, dnešní produkce má blíže k doom metalu, k blacku směřuje zpěv a nechybí ani dotyky s thrash či heavy metalem. Ve všech případech jde o obstarožní verze žánrů, kapela se prostě v oldschoolové muzice vidí prakticky od počátku své existence a ze své cesty uhýbá jen zřídka. Přesto lze novinku „Nuber Atra“ považovat za dosavadní nejlepší počin Benyho a spol., protože své snažení tady zatím dotáhli nejdál.

K dobrému vyznění přispívá zajímavý zvuk, který se dnes už moc nenosí. Dalo by se říci, že takhle nějak zní staré nahrávky, na kterých je všechno čisté, všechno je dobře slyšet, nic se zbytečně s ničím netluče. A jestli je nahrávka prohnaná přes kompresory a další mašinky, tak v rozumné míře. Někdo možná řekne, že takovýhle zvuk je dneska pasé, ale ono to svým způsobem platí i o muzice, takže tady to do sebe zapadá.

Před lety jsem na adresu „Nechutného divadla...“ napsal: „V hudbě samotné opravdu nehledejme novátorské postupy, instrumentální ekvilibristiku nebo avantgardní pokusy. Vše je jasně dané – strojové tempo, zemitě valivé riffy, občasná kanonáda kopáků či kytarová vyhrávka.“ Totéž platí i tady, občas se zableskne a objeví cosi rockového v podobě čistých kytarových vyhrávek, ale jinak jsou některé úseky monotónní, až si říkám, že mě to začíná ubíjet. Naštěstí se tu a tam objeví nějaká zajímavější pasáž, většinou melodického rázu, která mě z počínající letargie vytrhne a prosvětlí onu vše obestírající temnotu.

Jestliže jsem jako hlavní žánr uvedl doom metal, tak právě typickými doomovými riffy začíná první song, který nás uvádí „Do chladných sfér komorní temnoty“. Název téhle skladby vlastně říká vše o tom, co bude následovat příštích sedmatřicet minut. Po krátkém thrashujícím úseku nás Beny svým skřehotákem začne přesvědčovat, že nejlíp je mu v „samotě ledového chladu“ a od začátku je jasné, že jeho velkým vzorem je Franta Štorm.

Těžko vybrat z vyrovnaného materiálu cosi, co by vyčnívalo, ale kdybych měl ukázat na nějaký potenciální hit, asi bych zvolil krásně pojmenovanou „Zapálil jsem svíce napuštěné jedem“, která v první polovině míří až heavymetalovým směrem, aby se náhle zvrtla v ultra marš a v závěru zahrála opět na heavy notu.

Celkově jde o lehce nadprůměrný počin pro staromilce, kteří stále vzývají přelom osmdesátých a devadesátých let, mají rádi české texty a srozumitelný zpěv. Progresivisté nad PERGAMENEM rozmrzele máchnou rukou, ale těm tahle skvostně zabalená placka určená není.

Seznam skladeb:
  1. Do chladných sfér komorní temnoty
  2. Astrální kóma
  3. Vděk tmám
  4. Pohřbeno v šedi
  5. Zapálili jsme svíce napuštěné jedem
  6. Kde vyhaslé duše tančí verše noci
  7. Černý mrak

Čas: 37:24

Sestava:
  • Beny – kytary, zpěv, hudba, texty, napsal, nahrál
  • Sziki – kytara
  • Zbyndis – bicí

Special host:
  • Lukáš Musil – basa

www.pergamen.org
www.facebook.com/pergamen.org



Zveřejněno: 28. 02. 2014
Přečteno:
3457 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 02. 2014 07:50 napsal/a JD
Astrální kóma
http://www.youtube.com/watch?v=YSZekWIshRM