Nejbližší koncerty
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
  • 17. 05. 2024Libido Challenge po třech dobách ledových konečně chřtí d...
  • 18. 05. 2024Nehledali se, až se nenašli. Kiss Me Kojak a Fetch! patří...
  • 18. 05. 2024BELL WITCH (USA) + THE KEENING (USA)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

SECRETS OF THE SKY – To Sail Black Waters CD 2013, Kolony Records

Američané SECRETS OF THE SKY vznikli teprve v roce 2010 a loni na podzim jim vyšla debutová deska „To Sail Black Waters“. Nejčastější žánrové spojení, které je všude s nimi v recenzích spojováno, ostatně hlásá to i promo materiál, je post metal / progressive doom. A přesně takto tomu je, ale nahrávka ukrývá i něco víc.

SECRETS OF THE SKY mají od každého kousek a chytře své nápady kombinují, tudíž z jejich hudby cítíte mnoho vzorů, ale obvinit je z plagiátorství není na místě. Samozřejmě, že po prvních tónech je ke slyšení něco progrese, jakou oplývali OPETH, k tomu přidejte rozmáchlost ISIS, kteří zdárně dosadí do rovnice chybějící slovo post. Už jen z tohohle výčtu je jasné, že se jedná o pomalejší hudbu kočírovanou víceméně ve středním tempu, v kterém se nikam nespěchá, a tak fakt, že jsou na desce jen čtyři skladby, nepostrádá logiku, album má totiž něco přes čtyřicet minut.

Přidanou hodnotu mají SECRETS OF THE SKY v podobě zpěváka Gazaye, jehož vokály jsou úctyhodné. V průběhu desky vystřídá Gazay spoustu hlasových poloh, ať už je tomu od klasicky hrubého death metalového vokálu, hned v úvodní skladbě „Winter“ si připraví dokonce black metalový skřehot, který sem tam průběžně během desky vylézá na povrch ještě párkrát. Nechybí ani dramatický šepot a v neposlední řadě vyluzuje i čisté vokály, které jsou ale na okraji mého zájmu; a i když tento typ čistého hlasu nemusím, uznávám, že mu jde dobře. Gazay tak přináší nahrávce vokální rozmanitost a je to jenom ku prospěchu věci.

Podobně barvitá, i když neustále vycházející z doom metalové rozvážnosti a pomalejších rytmů, je i hudba. Chytré riffy, citlivé aranžmá, decentní klávesové plochy a opravdu vydařená kytarová sóla. V kapele působí tři kytaristé, tudíž nechybí atmosférické vyhrávky v pozadí, zatímco další kytara se věnuje něčemu jinému. Těžko vyzdvihovat jednu ze čtyřech dlouhých kompozic. Všechny jsou srovnané v rovině, žádná nevyčuhuje nad druhou, žádná nezaostává. Možná ke konci se, i přes všechny vychytávky, vkrádá pocit lehčího stereotypu. Ten naštěstí rozpráší přívětivá stopáž čtyřiceti minut, což se jeví jako ideální délka k poslechu.

Jediné, co mi na desce „To Sail Black Waters“ vadí je, že z ní nemám nějaký výraznější pocit většího uspokojení, natož mrazení v zádech. Je to opravdu kvalitně poskládaná deska, se spoustou zajímavých dílčích položek, aniž by jako celek výrazněji ztrácela na dechu. Přesto ve finálním sčítání vedle mě propluje a ze židle mě nenadzvedne, těžko říct proč. Přitom SECRETS OF THE SKY splňují v podstatě všechny předpoklady k tomu, aby se stali mými oblíbenci.

Seznam skladeb:

  1. Winter
  2. Decline
  3. Sunrise
  4. Black Waters

Čas: 40:56

https://www.facebook.com/secretsofthesky


Zveřejněno: 12. 02. 2014
Přečteno:
3419 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář