Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

INTERMENT – Still Not Dead CD 2013, Desastrious Records

Říká se, že v jednoduchosti je síla. Většinou to sice bývá pravda, ale tentokrát jsou moje pocity poměrně smíšené. Na americké brutal death metalisty jsem narazil víceméně náhodou, protože jsem si dohledával informace o mých oblíbených švédských INTERMENT. Jako první mě zaujala informace, že kapela za celou dobu své existence (od roku 1991 – pak došlo k přerušení činnosti od roku 1994 do roku 2009) vydala teprve první dlouhohrající album. Všechny songy tak byly skládány v průběhu těch dlouhých 22 let. Jedná se o velice jednoduchý, někdy až skoro primitivní, brutal death metal ve starém provedení. Kapela pochází z Texasu a zůstala po celou dobu své existence věrná americké death metalové škole. V dnešní době některé jejich riffy už lehce nudí, ale určitě se nedá nahrávce upřít jakési kouzlo a přitažlivost. Pro Evropu bylo vylisováno pouze sto kusů cd a tak se jedná spíše o sběratelský kousek pro death metalové fajnšmekry a sběratele, než o kdovíjaký hudební zážitek. Přijde mi spíš, že se pánové po letech zase sešli a rozhodli se, že si udělají radost a nahrají album, než o to, za každou cenu se někam tlačit. Hraje se tak spíš „na pohodu“ a pro zábavu, než kvůli bourání death metalových žebříčků.

„Still Not Dead“ je obdařeno velmi slušným zvukem, produkce je undergroundově příjemná a tak snad jedinou výtku bych měl k obalu. Ten se mi vyloženě nelíbí a přijde mi, že tady to kapela pěkně zanedbala. Není ani šokující, ani tajemný. Je jedním slovem obyčejný. Bohužel stejně jako hudba obsažená na cdčku. Chápu, že je to pro kapelu první deska, ale po těch letech hraní také mohli nechat vše lépe uzrát. Některé riffy jsou totiž jak vystřižené z učebnice brutálního death metalu pro základní školy. Sice oceňuji snahu „zůstat syroví a přirození,“ ale kde nejsou nápady, tak ani čert nemá kde brát. Někdy jsem při poslechu získával pocit, že se už blýská na lepší časy (obzvlášť některé „rubanice“ jsou vcelku vydařené), ale pak jsem byl ihned sražen do obyčejné průměrnosti. Většina songů má svůj původ v devadesátých letech, ale bohužel ani jejich nové nahrání vás nevrátí do zlaté éry death metalu. INTERMENT pravděpodobně nebyli ani ve svých počátcích dostatečně silní v základech, aby prorazili alespoň mezi světovou špičku. Pohybujeme se tak po celou dobu jen v sice dobré, ale pořád jen druhé lize.

Přes to přes všechno se jedná o počin, který bude určitě pro spoustu posluchačů vyhledávaným sběratelským artiklem a určitě se za ty roky některé songy osvědčily i při živém hraní. Jako celek ale album dnes neobstojí (a neobstálo by ani v již zmíněných devadesátých letech). Kdo mě ale na desce zaujal, je zpěvák Brandon. Ten má přesně ten druh vokálu, který i když převážně jen hrubě growluje, je mi příjemný a pozvedává celou desku o několik řádů výše. Zapomenete tak alespoň na chvíli, že se tady vykrádají v některých pomalejších riffech bez jakýkoliv zábran OBITUARY. To by mi zase tolik nevadilo, ale vyloženě proti srsti mi je schopnost kapely doslova mě umlátit nudou. A to jsem se snažil do sebe narvat „Still Not Dead“ hlava nehlava. Dokonce i jako obyčejná kulisa k práci mě po čase začalo album vždy nudit. Dostavovalo se tak jen zklamání a snaha o to, poslechu se spíše vyhnout, než si ho užívat. Možná jsem měl jen zbytečně velká očekávání a těšil se, protože stejně jako většina ostatní muziky, mi byli INTERMENT doporučeni.

Z výše uvedeného je všem asi jasné, že jsme si s recenzovaným cdčkem do oka příliš nepadli. Zkusím se teď na chvilku oprostit od osobního prožitku a vše nějak rozumně shrnout. Určitě se jedná o album, které díru do světa neudělá a můžeme si být jisti, že v dnešním obrovské spoustě denně vydávaných alb spíše zapadne. Nemá za sebou ani silnou produkční společnost a nestojí za ním ani slavná undergroundová „pověst.“ Jedná se tak opravdu spíše jen o desku pro pár fanoušků. O nic víc asi nikomu ani nešlo. Nemá asi ani cenu to víc řešit. Kapele je, a i vždy bylo, dobře tam, kde je. V průměrném death metalovém světě (což ale na Texas zase není tolik málo). Osobně bych si sám cd asi nekoupil. Je totiž všude kolem spousta o hodně zajímavější muziky. Berte tak dnešní recenzi spíše jako takové malé skromné připomenutí, že je v USA také kapela se jménem INTERMENT a že také hraje death metal (i když brutálnější než jejich švédští kolegové). Možná budou někteří z vás spokojeni. Death metal, který vás ukolébá skoro až ke spánku.

Seznam skladeb:

  1. Engulfed in Flames
  2. Religious Hatred
  3. Corpsial Copulation
  4. Killer Elite
  5. Meaningless Progression
  6. Undetermined Death
  7. Fetal Mutilation
  8. Dormant Souls
  9. Natas
  10. The Dead
  11. Feasting on the Flesh
  12. Chick Fillet


Čas: 38:37

Sestava:

  • Brandon Davis – basa, zpěv
  • Rick Salas – bicí
  • Eric Ramirez – kytara
  • Phil Holland – kytara
  • Colin Ferguson – bicí


https://www.facebook.com/Intermenttx
https://www.reverbnation.com/interment
http://www.myspace.com/intermenttx
http://desastrious.blogspot.cz/


Zveřejněno: 24. 03. 2014
Přečteno:
3512 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář