Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

ATOMWINTER – Atomic Death Metal CD 2013, Black Skull Records

Byl opět vyhlášen válečný stav! Tanky znovu křižují nejmenovaná města v různých zemích, tisíce mladých i starých životů zbytečně vyhasíná a ďábel je doslova přežraný utrpením. Připomíná vám to něco? Možná setkání s televizními novinami nebo neustálý přísun fotek z internetu. Kdo bude dřív u mrtvol a udělá lepší záběr, fotku? Smrt se vznáší všude kolem a vás už z toho všeho ani nemrazí v zádech. Proč tohle všechno? Už se ani neptáte. Válka patří k lidstvu stejně jako touha po penězích a bohatství. Kdysi dávno o těchto věcech začali zpívat a hrát slavní death metalisté BOLT THROWER, HAIL OF BULLETS a mnoho jiných. Smrtící kov a válka k sobě vždycky dobře pasovaly. Snad v každé dekádě se objevila kapela, které pozvedla prapor a ve svých textech popisovala hrůzy, kterých je schopen jen člověk. Tentokrát se na bojišti plném bezvládných těl objevují němečtí old schooláci, kteří si říkají ATOMWINTER. Ti pečlivě dodržují veškerá pravidla stylu někdy zvaného war death metal. Chladivé melodie střídají kulometné palby a výstřely z bicí soupravy. Válka začíná.

ATOMWINTER svolali svoji jednotku poprvé v roce 2010 a ve stejném roce vyvrhli do temnoty světa demo se stejnojmenným názvem. Letos se pokusili zaútočit pomocí plnohodnotného alba s příznačným názvem „Atomic Death Metal“. Pokud tedy máte chuť na malý výlet do minulosti, máte jedinečnou možnost. Samozřejmě je nutné odhodit veškeré předsudky a obrnit se lehkou trpělivostí. Vždyť veškeré postupy, které ATOMWINTER s chutí používají, již byly mnohokrát přehrány a podobných kapel dnes vzniká velké množství. Old school death metal se začíná opět šířit světem jako mor a spousta starších metalových ročníků se začíná znova zajímat o muziku. ATOMWINTER samozřejmě nehrají nic nového, dokonce ani nic, co by mě na první poslech smetlo z povrchu zemského, ale pořád se jedná o poctivě odvedenou práci. To je sice v dnešní době trestuhodně málo, ale zase na druhou stranu, určitě bych si nedovolil tvrdit, že se jedná o zcela zbytečné album. Znám sice mnoho kapel, kterým se povedlo přenesení ducha dávných časů lépe, ale spousta momentů z „Atomic Death Metal“ se mi po čase vryla do paměti. Zvuk, obal i produkce je krásně špinavá a tak jediným problémem zůstává příliš velká podobnost jednotlivých songů.

Další věcí, kterou bych s dovolením kapele vytknul, je zpěvák. Ten obzvlášť v pomalejších pasážích jakoby nestíhá a také by neškodilo příště lépe vokální linky propracovat. Takto se nemůžu ubránit dojmu, že se hlas jen pořád dokola opakuje. Není mi příliš sympatická ani barva tohoto chorobného řevu. Jinak se sice ATOMWINTER nepohybují na žádném velkém bojišti, ale při nějaké lokální válce určitě jejich muzika obstojí. Všechny nepsané zákony old school death metalu byly tedy dodrženy a myslím, že jejich deska udělá radost nejednomu fanouškovi. Jen bych se obával, že album může časem zapadnout. Není na něm totiž nic, co by ho odlišovalo od tuctu ostatních. Mám ale neodbytný dojem, že pánům je v undergroundu dobře a po nějakých vyšších metách ani netouží. Tomu odpovídá i „propagace“ apod. Myslím, že je těmto drsným německým vyznavačům old schoolu, vcelku jedno, co si kdo kde a jak myslí. Stačí jim jednou za čas uspořádat menší koncert, kam přijde pár kamarádů a známých z jejich města a věřím tomu, že jejich vystoupení musí mít pořádnou šťávu. Všichni si to nakonec užijí a odcházejí spokojeni domů. Nevidím na tom nic špatného, dělá to tak spousta kapel a vyhovuje jim to.

Po delší době jsem nakonec přišel „Atomic Death Metal“ vcelku na chuť.  Určitě o něm sice nelze hovořit v nějakých superlativech, ale smrtící práce byla odvedena dobře a s chutí. Některé melodie jsou dokonce natolik zapamatovatelné, že jsem měl co dělat, abych je „vyhnal“ z hlavy. Nevím sice, zda si je budu pamatovat řekněme třeba za rok, ale to mi nebrání pořád desku považovat za nadprůměrnou. Jestli tedy máte zájem, zkuste si tyhle německé bojovníky poslechnout a případně i podpořit. Třeba se z letošního cdčka stane časem žádaný sběratelský kousek. A když ne, budete mít alespoň dobrý pocit. Ten mám i z celé válečné vřavy, která se na „Atomic Death Metal“ odehrává. Sice se jedná jen o menší přestřelku, ale i ta má své vítěze a poražené. ATOMWINTER z ní vycházejí jako ti, kteří vyhráli se ztrátami. Příště bych prosil více chladu a krve. Dobrá poctivá deska, která ničím nevybočuje.

Seznam skladeb:

  1. Sentinels of Doom and Horror
  2. Ghouls of the Pit
  3. Entering the Gates
  4. In Remembrance of Death
  5. The Crypt Is Calling
  6. Howling Winds of Sorrow
  7. Hordes of Devastation
  8. Desecreation of Dead Bodies
  9. Necrotic Way of Life


Čas: 37:55

Sestava:

  • Martin S. – basa
  • Norbert S. – kytara
  • Benni G. – kytara
  • Christopher L. – zpěv
  • Patrick W. – bicí


https://www.facebook.com/Atomwinter
http://www.myspace.com/atomwinter
http://www.blackskullrecords.de/


Zveřejněno: 13. 03. 2014
Přečteno:
3418 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář