Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

Před měsícem konečně vyšlo nové album SSOGE, které zatím vesměs sklízí kladné ohlasy z řad hudebních publicistů. I mě se ?tance? líbí a proto jsem oslovil Radůze a tady máte možnost nahlédnout pod pokličku Sajlentů.

1. Tak mě napadá, myslíš, že název vaší kapely obsahující slovo Godless, stále dobře charakterizuje vaši tvorbu? Přece jen odklon od metalu k moravskému folklóru je z desky zřetelný. A i když nejsem znalcem lidové tvorby, tak myslím, že v textech lidovek se to slovem bůh jen hemží. I vy jste ho několikrát v textech použili. Není to tak trochu začarovaný kruh, bezbožná kapela zpívá o bohu...

Záleží na tom, jak slovo ?godless? v kontextu názvu kapely chápeš. Nejsme žádní blackmetalisti, takže v tom nehledej nic (proti-) náboženského. Spíše jde o synonymum ?beznaděje?, typického doomového atributu. :) A když se podíváš na texty, zjistíš, že ke svým bohům (víře, naději, přírodě ? ať si každý doplní sám) se hrdinové našich příběhů obracejí, když jsou ?na dně?. A co se Tebou zmíněného ?odklonu? týká ? já bych to tak v žádném případě nenazval. Vydali jsme se svou cestou, fúzí metalu s folklórem. Deska ?RELIC DANCES? je přece jen metalová, i když ne prvoplánově. Tvrdou muziku máme rádi a nevidím jediný důvod, proč na ni rezignovat. Jen hledáme cestu, kterak z bludného kruhu metalu ven, toť vše. :)

2. A co logo, proč jste jej (podle mého k horšímu) změnili?

Nevím, co máš na mysli. Logo z obalu ?RELIC DANCES?? Veškerou grafiku nám dělal profi-grafik na objednávku a kromě schvalování jednotlivých námětů jsme mu do toho vůbec nekecali. Dostal texty a muziku a dál už to bylo na něm. A myslím, že svou práci odvedl na výbornou. Logo se mi líbí, je jasné a čitelné, tak, jak to mám rád. Na starém jsme nijak nelpěli, raději za sebe necháváme mluvit muziku?

3. Nedá mi to, abych se nevrátil k personálním rošádám v uplynulých 3 ? 4 letech. Když kouknu na sestavu z Themes, tak dnes jen ty a Siki. Začneme duem Staněk ? Chlebnikov, ti odešli kvůli TV šarádě nebo kvůli nominaci na Nobelovu cenu za alkoholismus?

Obojí, a k tomu připočti ještě otřesný přístup k fungování kapely. V podstatě to rozkládali zevnitř. Stál jsem před rozhodnutím se buď na ?sajlent? vykašlat a poslat ho k ledu, nebo postavit novou sestavu. Nakonec jsem se rozhodl pro druhou variantu a vyplatilo se.

4. Dál mizí Zuzana ? proč a kam?

Zmizela - slušně řečeno - ?v propadlišti dějin?. Mám takový pocit, že v kapele byla z velké části jen kvůli Petrovi a s jeho odchodem ztratila poslední zbytky motivace se v tvrdé hudbě, ke které nemá žádný vztah, angažovat.

5. Přichází hned 5 nových lidí ? kde se všichni vzali? Hanku zná každý, Heráka možná někdo pamatoval snad z Dissolvingů, ale co Petra, Hynek a Dušan ? hráli někde předtím?

S Hankou jsem se znal už drahnou dobu, několikrát u nás hostovala a na svědomí má i jeden studiový počin SSOGE, cover White Zombie ?Blood, Milk & Sky?. Nebylo co řešit. :) S Hynkem jsem se díky VŠ studiu znal už taky docela dlouho, zamýšleli jsme dát dokupy nějaký projektík, takže jsem byl jenom rád, když se sám nabídnul. Jinak hrál předtím ve folkrockových, ?valašských Jethro Tull?, Symfonická Dáseň. Na Heráka jsme dostali tip od ENDLESS, ten s sebou přivedl i Petru, se kterou působili v ostravských doomových Ashore Of Decadence. No a Dušana jsme si prostě našli v Rožnově. Hrál sice převážně v místních ?bígo? kapelách, ale doopravdy je to zakuklený metloš. :)

6. Po čase Hynek odchází ? proč a kam? Sháněli jste kytaristu, ale nakonec jste zůstali jen s jednou kytarou ? nikdo vhodný se nenašel nebo jste přehodnotili podíl kytary na celkovém soundu?

Naše cesty se začaly rozcházet, do toho i nějaké osobní neshody? Pro obě strany bylo lepší to vyřešit tímto způsobem. Rozhodně mu patří poděkování za vše, co pro nás udělal, nebylo toho málo. O druhé kytaře jsem samozřejmě přemýšlel, ale na druhou stranu už bylo nahrávání za dveřmi, takže jsem to nechtěl komplikovat. Nicméně dobrá věc se podařila a zcela nedávno naše řady rozšířil Jarek Adámek, kterého jste mohli deset let vídat v ostravských ENDLESS?

7. Pak to balí Michal z důvodů, které jsou pochopitelné (rodina, dítě) a přichází Datel  - odkud?

Z naší "databanky" ? Ostravy. :) Datel hrál nějakou dobu v DISSOLVING OF PRODIGY, kam přišel těsně po desce ?Time Ruins??. Kdyby se kluci místo muziky nezačali věnovat více chlastu, byl by tam až doteď. Takto byl volný a přišel k nám rád.

8. A těsně před natáčením mizí i Herák ? proč a kam?

Zřejmě do p***. Vše, co k tomu můžu říct, je, že jeho přístup byl čím dál horší, až jsem jednoho dne dostal SMS, že končí. V době, kdy už bylo naplánované studio. Od té doby jsem jej neviděl?

9. Rychlá náhrada v podobě Hrnce z NAMB (neznám) a sestava konečně pohromadě, takže nová deska se může jít točit. Když ale juknu na slibovaný tracklist z května 2003, z 11 skladeb jsou na desce jen 4. To jste zbytek vyházeli nebo přejmenovali?

Hrnce nám přihrála náhoda a ta se musí čapnout za pačesy. Jsem rád, že do toho šel. Přinesl další pozitivní energii a pohodu do kapely. Po několika málo zkouškách s námi vyrazil do Holandska, takže měl křest ?par excellence?. A navíc se Sikim nezavřeli huby snad celých těch dvanáct hodin, co jsme tam jeli. :) Ad tracklist ? některé skladby se opravdu jmenují jinak, jiné zase neprošly sítem, resp. jsme nebyli s jejich stávající podobou spokojeni natolik, aby se nahrály na ?RELIC DANCES??

10. V bookletu je uvedena celá kapela coby ?autor? hudby i textů. To má anoncovat jednotu ve skupině nebo opravdu tvoříte dohromady? U hudby to ještě chápu, že se dá skládat pospolu, ale texty ? to někdo řekne 1. veršík, druhý přidá další a tak dokola, až je z toho balada?

V podstatě sis odpověděl sám. Pod deskou jsme podepsáni všichni, každý přispěl svým dílem. Je jasné, že někdo musí být motor, ale bez nikoho ze současné sestavy i třech bývalých (v bookletu uvedených) členů by deska ?RELIC DANCES? nebyla taková, jaká je. Texty má na svědomí převážně Hanka a moje maličkost, ale nemáme potřebu ?honit si ego?. Kapela opravdu stojí na prvním místě!

11. Nahrávku produkoval Tomáš Kočko, kterého všude chválíte. Jak jste se s ním dali dokopy?

Seznámili jsme se někdy v roce 2001, postupně se oťukávali a sbližovali, až z toho poměrně logicky vyšlo Tomášovo producentství. Jako správný eklektik se nebrání žádnému žánru a my jsme zase začali více směřovat k lidové hudbě?

12. Jaký má vůbec T. Kočko vztah k metalu? A nevadilo mu vaše trvání na mužském drsném zpěvu, který ve folklóru těžko najdeme?

Jak už jsem řekl, Tomáš nemá s metalem problém. Natlačili jsme do něj spoustu věcí, o kterých jsme přesvědčení, že jsou kvalitní (Devin Townsend, Opeth, Meshuggah, Porcupine Tree, ?), aby to měl šanci vstřebat, a bylo to. Na druhou stranu, my jsme zase museli přijmout za svůj jeho způsob skládání, tj. od prvotní myšlenky a melodie k písničce. V metalu a rocku je to obyčejně přece jen spíše o riffech? K murmuru - aby nedošlo k omylu, my jsme na ničem netrvali. Každé jeho použití má své opodstatnění v textu a chápeme jej spíše jako další barvu v naší hudební koláži. Mimochodem, Tomáš s murmurem právě v takovémto případě nemá problém?

13. Další ?téma? ? jazyk vašich textů. Moravský folklór v angličtině ? to mi nejde dohromady. Přitom když čtu české překlady, tak myslím, že texty jsou výborné. Proč jste nepoužili mateřštinu?

To je několik otázek najednou. Nehrajeme přece folklór, ale fúzi tvrdého rocku s folklórem. A jazykem rocku je angličtina. Venku není (v rámci rocku/metalu) na češtinu nikdo zvědavý, co si budeme povídat. Navíc jsme většinu textů dělali přímo v angličtině a jejich české překlady bereme s rezervou. Mimochodem, zkusil sis to v češtině zazpívat? My jo, a docela jsme pobavili. Bohužel nikdo z nás není Erben. :)

14. Kolik procent desky prodáte doma (+ na Slovensku) a kolik v zahraničí? Jak to bylo s Themes ? ptám se proto, že kdybyste novinku nazpívali česky, jaký by byl teoretický propad prodeje? A nenapadlo vás dokonce nazpívat obě verze ? jednu pro domácí trh a jednu ven?

Viděl bych to tak na poměr 2:1, ale to jsem jen střelil, nemám žádnou statistiku. Prodejností se řídit nemusíme, takže opravdu platí výše uvedené. Ano, u několika skladeb jsme měli (resp. máme) připravenu i ?slovanskou? verzi, ale bohužel se nám to v rámci nahrávání ?RELIC DANCES? z časových a finančních důvodů nepodařilo zrealizovat. Proto momentálně uvažujeme o nějakém EP nebo miniCD?

15. Jaký náklad Relic Dances vlastně Redblack vylisoval? Před pár dny si Tomáš Prek v anketě na našem zinu stěžoval na propad prodeje všech interpretů ? s jakým číslem byste byli, řekněme do roka a do dne, spokojeni?

Posledního půl roku jsem v totálním presu, takže čísla prodejů či nákladů vůbec nestíhám sledovat. Každopádně bych byl docela spokojený, kdyby se do roka prodalo 2.000 placek a ten další den ještě tak 500. :) Ale ohledně prodejů ? to je poměrně vážná věc. Lidé si zvykli za hudbu neplatit, a tím ji de facto pohřbívají. Pokud se kapele nebo firmě nezaplatí ani náklady na desku, žádná další už prostě ve většině případů nevyjde. Argumenty o přemrštěných cenách atd. atd. u malých nezávislých vydavatelství neobstojí, za vším stojí jen a jen lidská vychcanost. :(

16. Dovedeš si dnes představit, jak by mohlo znít vaše příští album? Mám pocit, že teď se vám povedlo dokonalé prolnutí metálu s folklórem, co ale dál?

My ten pocit naštěstí nemáme, takže je zde silná motivace k pokračování. :) Pořád je co zlepšovat? Předběžně už jsme s Tomem Kočkem zase domluveni a moc se na naši spolupráci těšíme. Ale jak bude znít další deska, to fakt netuším. Teď je sice na pořadu dne živé hraní a propagace ?RELIC DANCES?, ale je mi jasné, že co nevidět začneme pracovat na nových věcech. Nechejme se překvapit?

17. Závěr patří tobě ? jestli máš na jazyku ještě něco, na co jsem se opomněl zeptat, tak sem s tím...

Závěrem bych chtěl pozdravit všechny, kteří jakýmkoliv způsobem podporují dobrou hudbu. Díky, že Vám ještě pořád stojí za to koupit si desku nebo zajít na koncert. Právě kvůli Vám tady ještě pořád jsme a v létě oslavíme 10 let trvání SSOGE. Kdo ještě neslyšel naši novou desku ?RELIC DANCES?, může si z ní na našich stránkách www.ssoge.com stáhnout dvě skladby a případně si ji i objednat.Od února nashle na koncertech! Dive into the Stream, Listen to the Elegy?

Díky za tvůj čas ...

My děkujeme za Tvůj a za rozhovor!


Zveřejněno: 11. 01. 2005
Přečteno:
3598 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 04. 2005 15:24 napsal/a marty
vitr
no dyt ono to nebylo mysleno zle Velesi
25. 01. 2005 01:13 napsal/a Agos
čistý zpěv
To nové CD mě docela baví. Jsem rád, že kapela přežila a našla nového zpěváka. Navíc Hrnce znám osobně a je to fajn člověk. Přesto si myslím, že S.S.O.G.E. měli nakročeno i k čistým mužským zpěvům a ty teď na albu postrádám.
16. 01. 2005 18:24 napsal/a weronyka
SSOGE
ja som pocula zatial len I Would Dance, pekne to bolo ale asi nikdy v mojich ociach neprekonaju album Themes, ten je pre mna uplne asi naj...
14. 01. 2005 13:55 napsal/a Veles
Vítr věje z dobré strany....
Moravský folklór v angličtině? - jednak to není folklór, ale hlavně - není to zajímavé? Zatímco poslouchat u nás nepůvodní country, blues a vůbec anglo-saskou hudbu s českými texty (a češtinou mnohdy pokroucenou k pláči) je běžné a nikdo se nad tím nepozastavuje, moravská hudba s texty anglickými vzbuzuje údiv?Je skvělé, že přestože je muzika Silentů otextována anglicky, zůstala moravská. Většina populární hudby, která u nás vzniká, by tento princip neustála . (Protože o většině populární hudby, která vzniká u nás se nedá říct, že by česká či moravská byla?)