Nejbližší koncerty
  • 11. 05. 2024Pěkně ostrá a tvrdá květnová nálož, co Ti zkroutí prsty n...
  • 12. 05. 2024WOLFHEART (FIN) + HOST
  • 13. 05. 2024DOMKRAFT (SWE) + SUNNATA (PL)
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 15. 05. 2024První zastávka black metalového komanda SEKEROMLAT na jej...
  • 16. 05. 2024Druhá zastávka blackmetalistů SEKEROMLAT, tentokrát již v...
  • 16. 05. 2024Do pražské Eternie přijedou dvě řecké kapely. O domácí su...
  • 17. 05. 2024MÍSTNÍ FESŤÁK 2024 ☆ Nepravidelně pořádaný a pokaždé t...
LLYR

DOPPELGÄNGER OF DEATH / MARNOST MC 2013, Music For Liberation

Nová doba, staré pořádky, chtělo by se říct. V dnešních dnech, kdy mít doma opětovně gramofon je nutnost (jinak to ani nejde, představte si, jak by jste ve slušné společnosti pochodili s přiznáním, že gramec nevlastníte - úsměv), se objevilo pár takových maniaků, kterým ani vinyl nestačí, a jdou proti proudu času ještě dál, a rozhodli se vydávat kazety.

Nedávno jsme tady recenzovali kazetu, kterou vypustila na svět blackmetalová PUSTINA, v jejíž sestavě najdeme známé hardcoreové harcovníky. Netrvalo to tak dlouho, a je tady další nahrávka vydaná striktně na kazetě. Ta je splitkem dvou českých kapel, hrajících taktéž black metal (náhoda?), jejichž jádro tvoří lidé pocházejí rovněž z hardcoreových kruhů (to už není náhoda).

Stranu A okupují DOPPELGÄNGER OF DEATH, dvoučlenný to projekt, kterému vokálně vypomohl Kubánec (TOMMOROW´S HELL, BLUES FOR THE REDSUN), a jak se ukázalo, volba to byla vhodná. BURZUM. To bylo to první, co mě při úvodních tónech napadlo. Monotónní, pomalý rytmus, bzučící kytara opakující neustále ten samý riff, chytlavá basa, to vše vytváří atmosféru podobnou té z kultovního alba „Filosofem“. DOPPELGÄNGER OF DEATH umístili na kazetu jenom jednu patnáct minut dlouhou skladbu, která má několik dějství. To počáteční jsem už zmínil, dalším stádiem jsou momenty, kdy bubeník trochu přidá pod kotlem a rozčeří tak tu hypnotickou náladu ze začátku. Časově velkoryse pojatá skladba mi ze začátku svým tempem a náladou připomínala zmíněné BURZUM, postupem času a zvyšováním obrátek se přelévá do podobného vyznění, jakým oplývají black metalové kapely z poza velké louže, a tak jistá paralela s takovými ASH BORER nebo snad známějšími WOLWES IN THE THRONE ROOM nebude úplně od věci. Zvuk je unholy, domácí podmínky, syrovost, což ale v žádném případě není na škodu a skladbu to nesnižuje. Jednoduše pojmenovaná věc „X“ není o nějakých přehnaných technických dovednostech a moderních vychytávkách, tady jde o atmosféru, a tu se povedlo zachytit celkem dobře. Těžko tvrdit, že se v případě „X“ zrodila zářící kometa, která se vryje pod kůži (no to bych možná kecal, protože ten „Burzum“ úvod se mi tam docela dostal), ale výsledkem je zajímavý pohled na black metal. Jako negativum vnímám konec skladby, postupné snižování hlasitosti jsem nikdy neměl a nikdy nebudu mít rád.

MARNOST, ta už oproti kolegům z druhé strany patří mezi známější jména. Kapelu tvoří lidé pocházející z hardcore/punk kapel GATTACA a REMEK. MARNOST předkládá dvě dlouhé skladby, respektive jednu rozdělenou na dvě části, plné syrovosti, jakou bezesporu tradiční black metal oplývá, ale jejich hardcoreové kořeny jsou zde tak slyšitelné, že každému musí být jasné, že muzikanti tvořící takovouto hudbu definici běžných black metalistů s corpse paintem splňovat nebudou. MARNOST od prvních tónů útočí na nervou soustavu neurvalou, téměř až punkovou rytmikou, bubeníkova hra chvílemi hraničí s anarchií, ale má to správnou intenzitu, kytarou, která zní jako by byla rozladěná, a celá ta smršť je zpovzdálí kontrolována řevem (tady bych to viděl na pacienta psychiatrické léčebny, co si myslí, že se v noci mění ve vlka), který je ale až zbytečně utopený, a stálo by za to ho o trochu víc vytáhnout. Ale nepochybuju o tom, že se jedná o záměr. MARNOST nejsou první, kteří s takovým to hlasovým efektem pracují. Nahrávalo se ve zkušebně a produkce je prostě garážová, ale až na občasné menší „zaplavání“ kytar, mi to stejně jako u  DOPPELGÄNGER OF DEATH vrásky na čele nedělá, a uznávám, že to k tomuto stylu sedí stejně nejlépe. Obě skladby obsahují svižné, blackové momenty, ale ani jedna z nich není skoupá na post vlny. Chvil, kdy se zpomalí a hudba MARNOSTi se dostane do sfér post HC/sludge, je na kazetě k nalezení víc než dost a dokonce nepostrádají melodickou chytlavost.

Dvě tuzemské kapely předkládají na společné kazetě svůj pohled na tzv. cascadian black metal. Ani v jednom případě jejich příspěvek v celosvětovém měřítku nedosahuje špiček žánru a jedná se v daném stylu v podstatě o průměrné záležitosti. Přesto obě kapely zní slušně a je jenom dobře, že se i u nás něco podobného hraje. Jen tak dál.

Seznam skladeb:

DOPPELGÄNGER OF DEATH
  1. X

Čas: 15:26

MARNOST
  1. Balada o snu (pt. 1)
  2. Balada o snu (pt. 2)

Čas: 16:02

https://www.facebook.com/DoppelgangerOfDeath
http://www.marnost.org


Zveřejněno: 07. 11. 2013
Přečteno:
3334 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář