Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

PUSTINA – Předtucha nastávající zimy MC 2013, Doomentia records

Tuzemský underground skrývá mnoho zajímavých jmen napříč žánry. Jde o kapely dávno zapomenuté, které vydaly jedno album nebo pouze demo či split. Současná scéna nabízí také nepřeberné množství uskupení, o kterých není příliš slyšet. Tu a tam odehrají koncert nebo nahrají pár válů ve zkušebně. Pak je ale v undergroundu škatulka „projektů“ a právě sem patří nové jméno na scéně PUSTINA. Přiznám se, že české black metalové podzemí prakticky vůbec nesleduji, ale PUSTINA je výjimečná záležitost. Však se jedná o projekt členů LAHAR a MOTHER. Když mi Žrout (bicí) někdy začátkem roku o tomhle zlu říkal, tušil jsem, že to bude pořádný bordel. V létě pak vyšel PUSTINĚ první materiál u Doomentia records.

Ani už si nevzpomínám, kdy jsem si naposledy koupil kazetu (vinyl vládne, haha), ale tohle jsem prostě musel mít ve sbírce. „Předtucha nastávající zimy“ vyšla v šedesáti šesti kusech a už je vyprodaná. Jako první mě zaujme samozřejmě obal a booklet. Černobílé promo fotky členů kapely na hřbitově a s warpainty se mimořádně povedly. Především Demonic Devourer (Žrout) působí tak děsivě, že setkání s ním na hřbitově by asi bylo na vyprání trenek (smích). Mačkám play a kazeta se rozjíždí. PUSTINA je nefalšovaný raw black metal bordel. Zkrátka odkaz na staré black metalové party, kde se to jen hemžilo satanem, pentagramy a obrácenými kříži. Už první vál „Věčná mlha“ na mě huhlá z repráků. Smršť bicích a v pozadí lehce utopený, ale dobře srozumitelný vokál. Banána jsem slyšel zpívat hardcore, punk i thrash a teď má premiéru i v black metalu. Nelidský řev chrlící samozřejmě texty v češtině je opravdu jako volání ze záhrobí. Dřevní black metal je tu i s typickým skřípáním kytary v závěru skladby. Tak nějak se asi otevírají brány pekelné (úsměv). Ve druhé skladbě „Konec“ nasazuje PUSTINA několikrát trochu punkové tempo. Svižný black metal střídají valivé pasáže, kterým vládne Banánův vřískot.

Otáčím kazetu na stranu B a i třetí vál „Nářek větru“ je zlo od začátku do konce. Zejména druhá polovina skladby s výkřiky a řevem v pozadí dokonají zkázu. Následuje nekompromisní smršť, aby v samém závěru Banán vyřval hlasivky i s plícemi. Na řadě je poslední, čtvrtý zásek „Předtucha nastávající zimy“, který nazpíval bubeník Demonic Devourer. Dlouhý, sedm a půl minutový opus je úplně jiný než tři předešlé vály. PUSTINA se zde inspirovala u spisovatele Josefa Váchala (Šumava umírající a romantická). Valivé, pomalé, plíživé a temné pasáže. Část textu, který se vyloženě hodí do současného podzimu a s blížící se zimou bude stále aktuálnější:  „Slunce ještě opíjí se vlastním vedrem, nahrazujíc tak úbytek teploty pohlcený časnými ranními mrazy: když však tvář svou schová, tím žalostněji kraj předtuchu nastávající zimy vyvolává.“ Skladba, která je pro mě nejlepší na nahrávce!

Jak je napsáno v bookletu – materiál vznikl pouze při dvou „seassions“ ve studiu. O mix a mastering se pak postaral ten nejpovolanější – Honza Kapák. Je pravdou, že „Předtucha nastávající zimy“ je jednoduše bordel, který asi nenajde pochopení u současných černých duší. Naopak, kdo má rád black metal v té nejryzejší, nejsyrovější a nejšpinavější podobě, ten si přijde na své. Neučesaný debut PUSTINY mě při prvním poslechu šokoval a byla to pro mě zvuková koule, ale s přibývajícími poslechy se mi kazeta dostala pod kůži Především díky poslednímu válu. O totálním undergroundu svědčí fakt, že neexistují žádné stránky ani bandzone či bandcamp. Projekt PUSTINA se už objevil i na pódiích a další dvě příležitosti vidět tohle ZLO budou již brzy na jihu Čech – 2.11. ve Strakonicích (Peklo nad Otavou) a 16.11. v Písku (Thrash Nightmare).

Seznam skladeb:
  1. Věčná mlha          
  2. Konec          
  3. Nářek větru 
  4. Předtucha nastávající zimy

Čas: cca 20 minut

Sestava:
  • Demonic Devourer - bicí
  • Hypnagonic Walker - kytara
  • Lord Humungous - řev

http://www.youtube.com/watch?v=Bn4HCr3uqII

Zveřejněno: 29. 10. 2013
Přečteno:
4041 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář