Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Pražská thrashovina KAAR je zatím známá asi jen undergroundovým maniakům, těm ostatním se představí v tomto rozhovoru.

Současný thrashmetalový boom neminul ani naší republiku, vedle pra-thrasherů DEBUSTROL či ASSESSOR se hodně prosazují LAHAR nebo RADIOLOKÁTOR, ale vznikají i kapely tvořené mladšími ročníky, třeba EXORCIZPHOBIA, HIROSHIMA NIGHTMARE nebo právě KAAR.

KAAR podle údajů na zanedbaném profilu na Bandzone vznikli v roce 2005, takže už fungují osm let. Můžeš zavzpomínat na založení kapely – kdo to vymyslel, proč zrovna název KAAR, jestli je to zkratka, co znamená, kdo u toho byl, kdo je v KAAR do dnešních dnů?

To se takhle jednou setkal metloš, pankáč, rocker, rasta regee a skinhead a kapela byla na světě. (smích)
Znamená to kokot, akorát upraveno k obrazu našemu. Tenkrát sme byli mladý, takže nám to přišlo hrozně přísný a dál sme to neřešili.
U zrodu byli Ozz – bubeník a Tomas – sólová kytara, zpěv, kteří jsou jediní pamětníci v kapele

Můžete trochu představit členy kapely? Jak jsou staří, jak dlouho už hrají na svůj nástroj, mají-li nějaké další hudební projekty, nebo je měli před vstupem do KAAR?


  • Tomas – sólová kytara, zpěv, 27 let, na kytaru hraje dlouho a zpívat nikdy nechtěl.
  • Honza – rytmická kytara, 31 let, hraje plus mínus od střední školy.
  • Karlos – bass, 29 let, na basu hraje 7 let.
  • Ozz – kýble, 27 let, do bicích mlátí 10 let.
Ozz hrál v thrash projektu Crudelitas (existence asi 3 roky).
Karlos hraje ještě v kapelách Sanitär (crust) a Blue Sreen öf Death (thrash)

Pět let vám trvalo připravit materiál na debutovou nahrávku, o které jsem se snad nikde nedočetl, což ostatně platí i pro druhý počin vydaný loni. Vypadá to, že na promo aktivity kašlete a čekáte, až si vás fanoušci najdou sami... je to záměr, nebo prostě nemáte nikoho, kdo by se nějakou tu reklamu postaral? Proč třeba „neotravujete“ alespoň webziny s prosbami o recenze?

Prvních pár let sme bojovali s ustálením sestavy a časté změny zapříčinily takto pozdní vydání debutu; a že o něm není vědět je asi dobře. (smích)
Na promo nekašleme... u vydání cd „Thrash Attack“ se už vědělo na profilech, na koncertech atd. Všechny billboardy si zabrali politici a Google nám odmítl dat upoutávku na úvodní stránku. (smích) „Thrash Attack“ se prodalo všech 100 vydaných kusů.
A neradi někoho s naší hudbou otravujeme (smích), natož někoho prosit.

Aktuální CD „Kaarokalypsa“ jste nahrávali v Davosu, kam míří hlavně death a grind kapely. Proč jste si vybrali zrovna tohle studio? Jste s výsledným zvukem spokojeni, nebo byste něco chtěli jinačí, ale už na to nebyl čas/peníze?


Ozz: Byl sem už dřív ve studiu Davos s kapelou Sanitär, jako řidič a kontrolor životosprávy, a po seznámení s mistrem Otynem bylo jasné, že tam nahrajem další cd. S výsledným zvukem sme byli velmi spokojeni, ale jak to bývá, tak s odstupem času začne člověk slyšet, co by mohlo být lépe a jinak… ale tak to bude vždy.

Honza: Otyn, kterého tímto srdečně zdravíme, nám cd vypiloval nejen po stránce zvuku, ale tak trochu se podílel i na výsledné formě některých songů, tohle vynech, tohle přidej, tohle zkus zahrát tak či onak, tohle nehraj vůbec (smích). Jeho přístup byl jak velmi profesionální, tak maximálně přátelský, takže velká spokojenost a příště opět v Davosu.

CD jste si vydali vlastním nákladem, kolika kusový byl? Jak a za kolik se cedko prodává? Předpokládám, že něco prodáte na koncertech, ale dnešní doba příliš fyzickým nosičům nepřeje...

Cédéček sme nechali udělat 200 ks. Prodává se za kilo a za rok sme prodali a rozházeli něco přes polovinu, takže spokojenost.
Většinu prodáme na koncertech, nějaký sme posílali poštou. Dnešní doba nepřeje více věcem.

Tomas: Jeden fanoušek nám dokonce říkal, že to cédo má u počítače jako podtácek pod půllitr... že prej má songy natažený v mp3 a to cédo si ještě nikdy nepustil.

Honza: Aby prodej líp frčel, tak máme pro gurmány i meníčko, triko + cd + samolepky, něco jako hambáče od jedné nejmenované firmy. (smích)

Zkoušeli jste oslovit nějakou firmu, aby vám CD vydala? Nebo razíte klasické heslo „udělej si sám“?

Nezkoušeli. By nás kopli do prdele, takže radši udělej si sám.

CD zdobí pěkná titulní kresba. Jestli jsem to správně pochopil, autorem je Boris ze slovenské skupiny CATASTROFY. Nechali jste „to“ na něm, nebo dostal námět a podle něj maloval? Vnímáte podobnost s obalem LAHAR – „Umění strachu“?


Jojooo, autor je Boris a jeho zázračná pracka. Od nás dostal námět, jak by to mělo vypadat a pak už to bylo na něm… parádní práce od něho. Menší podoba tam bude… to ten zkurvysynskej papaláš. (smích)

Obal máte poměrně jednoduchý, jen jedna stránka formátu krabičky. Mně tam chybí hlavně texty, které jsou sice na BZ, ale kdo by tam koukal při každém poslechu... Proč taková strohost? Otázka financí, nebo punkový přístup? (úsměv)


Této chyby sme si vědomi. Ani nevíme…. asi sme se s tim moc nesrali… poučení do budoucna.

Tomas: Rozhodli jsme se pro jednoduchej obal, dle našeho názoru s dost kvalitním ručně kresleným motivem. Je fakt, že by vícestránkovej obal stál víc (což by nás netrápilo). Navíc jsem zastáncem názoru „v jednoduchosti je síla“!

A pak rok vydání... Na obalu máte © & ℗ 2010, na BZ uvádíte rok vydání 2012, čemuž odpovídá i rok, který je na titulním obrázku... Je tedy 2010 překlep, nebo jste nahraný materiál měli dva roky v šuplíku, než jste ho vydali?

Neneeeee, to už nevim, kdo posral, ale je to překlep… správné vydání je rok 2012.

Většina českých thrashmetalových kapel zpívá česky, ani vy nejste výjimkou. Je pro vás důležité, aby vám fanoušci u nás rozuměli? Na zahraniční atak zatím nemyslíte?

Karlos: Napsat texty v češtině je určitě těžší než v angličtině. Slova jako War, Hell, Destroy, Kill se prostě hodí do každýho songu, v češtině se musí člověk víc zamyslet, aby to nebyla lopata.

Tomas: Jestli se bere za zahraničí i Slovensko, tak to už jsme zatakovali. (smích)

Ozz: Znám dost kapel, který zpívaj česky a v zahraničí to nebyl problém.

Honza: Zpíváme česky, protože chceme, aby nám většina lidí u nás rozuměla i přes hodně zkreslený zpěv. Angličtina by nebyla až takový problém a jak říkal Karlos, byla by i zpěvnější, ale pokud složíte něco chytlavýho v češtině, tak pak máte doma vyhráno…

Témata textů máte často takřka blackmetalová, hemží se to v nich peklem, pentagramy, ďáblem, ale jejich zpracování je místy trochu kostrbaté. Kdo je jejich autorem? Kladete na texty důraz, nebo prostě vyřváváte o tom, co někoho z vás napadne a příliš se s tím nemažete?

Tomas: A je to tady... otázka na tělo. :D Noo, většina našich textů je namířena proti církvi a bohu, ale máme i texty popisující vyhasnutí člověka a vlastně i lidství, nebo o zlu na tomhle světě. Kostrbatost je věc názoru, a je tudíž možný, že můžou přijít posluchači kostrbatý.

Honza: Z tvorby kapely Slayer doslova „pršela krev“ a pentagram byl jejich nedílnou součástí a přesto jsou legendy thrash metalu, tak proč to nechat jen „blekařům“? (smích) No trochu osobněji; používám tématiku antikrista jako hlavního symbolu pro to, s čím nesouhlasím a co cítím. Hodně materiálu je myšleno metaforicky a částečně i dokresluje image kapely. A stejně, zjednodušeně řečeno, pokud se nechováte tak, jak to zamýšlel Kristus, tak jste Antikrist. Na texty kladu vcelku velký důraz, song by měl mít hlavu a patu, držet se daného tématu a něčím lidi zaujmout. Ne všechno musí být pochopeno, zmatená mysl - zmatenej text, ale rozhodně to není bezduchý řvaní o blbostech.

Co koncerty? Hrajete asi hlavně na menších ug akcích... je to vaše oblíbené teritorium? Nebo byste rádi zamířili výš, třeba na větší letní festival? Nebo předskakovat nějaké zahraniční kapele? Byli byste ochotni si za hraní s někým „velkým“ třeba i zaplatit, jak je dnes celkem běžné?

Ozz: Zaplatil bych za hraní na UG akci. (smích) Tak to ani hovno… se asi pochčiju smíchy… to by si měla kapela zasloužit něčim jinym, a ne že někomu nacpe prachy a „prosím, prosím já“...

Karlos: Když sme to ale někdy přehnali s alkoholem, tak myslim, že pár kapel by spíš zaplatilo nám za to, abychom nehráli.

Honza: Samozřejmě hrát na větších akcích by bylo fajn, ale zbytek myslím vystihl Ozz úplně přesně… a navíc být úspěšná UG kapela bude pro nás velký úspěch.

Momentálně máte na webu avízo, že hledáte basáka. Je to těžké, sehnat v Praze zapáleného jedince? Jak takový výběr provádíte? Když se někdo přihlásí, jde hlavně o to, aby byl schopný muzikant, nebo by vám stačil i zapálený začátečník?

Mno hledáme. Je to těžký sehnat zapálenýho jedince do tohohle stylu… kooor v Praze. Dali sme inzeráty různě po netu, pak přes lidi z kapel a známý a tak.
Zapálený začátečník klidně... hlavně aby ho bavilo hrát thrash a uměl tančit. (smích)
My nejsme žádný extra schopný muzikanti. (smích)

Co chystáte do budoucna? Máte už nějaké další songy? Kdy se můžeme těšit na novou, doufám lisovanou a pěkně zabalenou nahrávku?

Máme hotový asi 3 songy, akorát dodělat texty. Pak bysme chtěli udělat ještě jeden song a nahrát 4 songy pro splitko s teplickýma thrash hovadama BOB. Dle prvních dohod by splitko mělo vyjít na LP. I texty tam dáme. (smích)

http://bandzone.cz/kaar

RECENZE




Zveřejněno: 20. 10. 2013
Přečteno:
3918 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 10. 2013 11:37 napsal/a KubaAjz
Nejlepší
Vtipnější rozhovor jsem dlouho nečet! Přeju Kaar hodně úspěchů do budoucna, pro mě momentálně nej CZ Thrash kapela!