Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
LLYR

GARANT – Dobyvatelé part I. CD 2011, vlastní náklad

V dnešním článku bych rád naše čtenáře, především pak příznivce melodičtějších forem metalové muziky, seznámil s pětičlennou kapelou GARANT, která existuje již od roku 1999, posledních několik let má ve svém středu dívku (vokalistka Andrea Michálková), sídlí v jihočeské Soběslavi a jejím debutem je album s názvem „Dobyvatelé part I.“, vydané vlastními silami v roce 2011.

Pod pojmenováním GARANT si většina lidí asi v první chvíli nejspíš představí nějakou čistě zábavovou tvorbu, což je ale opravdu velká mýlka. Skupina se prezentuje hudbou, pro kterou se jako souhrnné označení hodí nálepka melodický metal, pakliže se budu snažit tenhle pojem alespoň trochu rozvést, určitě zmíním žánry jako power, heavy, speed , ale třeba i symphonic nebo epic, jelikož tohle všechno se dá v muzice GARANTU, i díky velkému využití kláves najít. Alespoň já sám to tam tedy po několikerém poslechu nahrávky slyším (úsměv). A nutno dodat, že kombinace veškerých uvedených prvků přináší hodně pěkný a zajímavý výsledek.

Podle tématického obsahu textů je album rozděleno do čtyř částí, z nichž ta nejkratší, závěrečná, je označená jako bonusová. CD začíná mluveným intrem „Cesta vznešeného lidu“, jenž nás uvádí do prvního dílu příběhu, který tvoří skladby „Wilém Dobyvatel“ (rychlá věc se zpomalením ve své druhé půlce), „Dle zákona“, která zaujme nejen svým hymnickým úvodem a „Král barbarů“, úderný song, v němž můžeme zaregistrovat zařazení dvou vokálů (ženský, mužský). Úsek číslo dvě uvozuje intro „Svatá válka“, které zachycuje ráz válečné vřavy. Stejně, jako v úvodu, zde máme tři songy  - výrazně hitové „Království nebeské“, ve kterém se poprvé (a vlastně i naposledy) jako hlavní zpěvák představuje kytarista Daniel Malich, velice pěknou baladu „Barborka“, v níž se za mikrofon opět vrací zpěvandule Andy a nakonec tohoto bloku je zde „Alexandr Veliký“, s jehož příchodem kapela zase pěkně přidává na plynu a dostává se do powermetalových vod. Dalším krátkým intrem – předělem, nazvaným „Králové moří“ (obsahuje - jak jinak - zvuky moře), se přenášíme do třetí části alba, ve které nás postupně čekají „Dračí lodě“, v nichž hrají prim především klávesy Vlastimila Roška (ostatně, jak jsem už zmínil, klapky dostávají velký prostor na celé desce a jsou zcela nepostradatelným článkem muziky), „Legie zkázy“, a „Tvář války“, kde je opět možné zaregistrovat prolínání obou vokálů, malým překvapením pak může být zařazení murmuru, který mi sice do skladby úplně nepasuje, ale není to zas až tolik zásadní věc. Celé album uzavírá píseň „Noční pták“, označená jako bonus, především asi z toho důvodu, že po textové stránce úplně nezapadá do předchozího příběhu desky, z hudebního hlediska  se totiž song od svých předchůdců nějakým výrazným způsobem neliší.

CD má výborný zvuk, který se zrodil u Honzy Kapáka ve studiu Hellsound. Doteď jsem si spíše myslel, že Honza je odborníkem především přes tvrdou muziku, ale jak je slyšet na této placce, nečiní mu sebemenší problém poradit si i s výrazně melodickou hudbou.

Texty popisují historické události, které jsou zpracované velice kvalitně a především poutavě, takže určitě stojí za to, se do nich pořádně zaposlouchat.

Jediným menším mínusem desky je z mého pohledu booklet, který je poměrně strohý, obsahuje jen pár základních informací a foto kapely, titulní stranu pak zdobí logo kapely a rytíř v plné zbroji jedoucí na koni vstříc bitevní vřavě. Jedna strana je pak z pochopitelných důvodů věnována logům sponzorů, kteří svou podporou pomohli této nahrávce na svět.

Na poli melodického metalu se jedná o opravdu výborný materiál, který bych se vůbec nebál srovnat s podobně laděnými zahraničními hvězdami, nejen díky předvedeným skladbám, ale i kvalitním instrumentálním výkonům. U mě za 9 a půl.

Seznam skladeb:
 

  1. Cesta vznešeného lidu (intro)
  2. Wilém Dobyvatel
  3. Dle zákona
  4. Král barbarů
  5. Svatá válka (intro)
  6. Království nebeské
  7. Barborka
  8. Alexandr Veliký
  9. Králové moří (intro)
  10. Dračí lodě
  11. Legie zkázy
  12. Tvář války
  13. Noční pták (bonus)


Čas: 53:46

Sestava:

  • Andrea Michálková – zpěv
  • Daniel Malich – kytary, zpěv
  • Vlastimil Roško – klávesy
  • Václav Roško – basa
  • Petr Bobajevský – bicí


www.bandzone.cz/garant

ROZHOVOR


Zveřejněno: 14. 08. 2013
Přečteno:
4283 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář