Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Krátké zamyšlení...

Anketa Břitva. Láďa Oliva. V podstatě synonyma. V případě Ládi pracovitost, nad kterou by se měla většina tuzemských pisálků věnujících se metalu, punku, HC, grindu a dalším okrajovým žánrům zamyslet a možná se mu i poklonit. Láďa neúnavně archivuje a archivuje, zapisuje si celý rok, kde se co šustne, co vyjde, jaké koncerty a festivaly se uskuteční, kdo něco slaví a komu se třeba něco vymklo z rukou. Na začátku každého roku sepíše parádní a vyčerpávající seznamy, které neúnavně rozesílá všem potenciálním lidem, kteří by měli mít o tuzemské scéně (nebudu už tady opakovat žánry, jsme prostě tam, kde už jsem psal na začátku) nějaký hlubší přehled, tedy redaktoři tištěných i internetových médií. Několikrát všechny upomíná, ne proto, že by nemohl spát, kdyby XY z média AB nehlasoval, ale proto, aby výsledky byly pokud možno co nejvíce vypovídající a korespondovaly s většinovými názory. Pak všechno sečte, což taky není práce na půl hodiny... Prostě klobouk dolů před Láďou.

Já hlasuji každý rok, opravdu s chutí, protože mě tuzemská hudební scéna baví, mám zdejší kapely a záležitosti rád, sleduju to docela poctivě a podrobně. Troufám si tvrdit, že mám slušný přehled hlavně o metalu, ale celkem se orientuju i v punku, HC a dalších divočinách. A sleduju pravidelně i většinu médií, jak papírových, tak hlavně internetových. Proto mě tak překvapují některé neuvážené reakce kolegů z různých stran, kteří nadávají na anketu jako takovou, na to, že se nedostali do nominace (tam se objevuje většinou 10 nejúspěšnějších v dané kategorii), a nebo láteří nad tím, že skončili až za tím a tím, a ten že je zaručeně horší.

Letos to začalo jiskřit mezi webziny Metalopolis a Abyss už po těch nominacích. Sáhodlouhé diskuze na webu Abyssu mě spíš pobavily, než abych je bral vážně, hemžilo se to tam nesmysly, které kdyby se jejich pisatelé trochu zamysleli a hlavně v problematice orientovali, by snad ani nemohli vypustit z úst, natož na papír, nebo tedy monitor. Že prý Láďa Metalopolis vyškrtl z nominací, že je jisté, že když Abyss dává Břitvě prostor, tak má jisté, že vyhraje (nebo bude alespoň vysoko) a podobně. Pěkná blbost. Nominace vycházejí z toho, jak které médium dopadne v hlasování kolegů. Letos holt Metalopolis nezabodovali tak, jak byli zvyklí...

Včera pak byly zveřejněny konečné výsledky. Jistě, může se mi něco nelíbit, ale abych řval na Facebooku jako postřelený, že „páté místo je rozhodně menším zklamáním, než to, že před námi skončili takoví hráči jako Spark a Fobia“ /Darkangel/, to by mě ve snu nenapadlo. Ale kolegové z Mortemu si Fobii berou do úst, tak se nemůžou divit, že si je začnu brát do úst taky. Ještě jeden citát, tentokrát Dufaq: „Toho času, který nad tím vším strávíme, je u nás daleko víc... vydáváme ročně několikanásobně víc článků než nějaká Fobia... a to nemluvím o tom, že máme tak 80 rozhovorů ročně a 90 % z nich je anglickej... Když se Fobii povede vyzpovídat polskou kapelu, jsou to vánoce.“ Takže milý Dufaqu, nauč se počítat a taky základní matematické funkce. Loni jste vydali 301 recenzí, Fobia 356. Kolikrát více to je ve váš prospěch? O kolik víc času jste nad tím strávili? Rozhovorů máte 76, my 54. Prioritně jsme se vždy zaměřovali na tuzemskou scénu, protože to nikdo jiný nedělá - když se podívám na další kvalitní webziny, tak Abyss má rozhovorů 22, Metalopolis 14, Aardvark 12 a Marast 3. Ano, občas uděláme rozhovor se zahraniční partou, proč ne, ale abychom se plácali po ramenou a měli z toho ty vánoce, to rozhodně ne. A reporty? Psaných má Mortem 52, Fobia 150... Dobře, to jsou počty, někdo může říct, že je tam a tam kvalita článků lepší. Věřte mi, že není, u těch deseti slušných webzinů je to obdobné, někdy lepší, někdy horší, ale nikdo neutíká ostatním tak, aby si mohl vyskakovat.

Tak co? Máte kolegové z Mortemu pravdu? Odpovím si sám - nemáte. Příště si napřed zjistěte souvislosti a pak se do někoho navážejte.

Na závěr jen dodám, že si práce všech slušných webzinů vážím, protože vím, co to je za práci a kolik hodin tím každý stráví, protože ho to baví, chce fanouškům zprostředkovat co se na scéně děje a rozhodně to nikdo nedělá pro peníze nebo nějaké jiné požitky, protože z toho prostě nikdo nic nemá, jen dobrý pocit, když se něco povede a když třeba někdo napíše, že je to fajn...

Zveřejněno: 24. 03. 2013
Přečteno:
3859 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 04. 2013 13:22 napsal/a Houser
Břitvuj, břit tvůj vykrůcaj
A záběry nechtěně zábavného Štěpána Šimka, jak přebírá cenu, tam náhodou nemáte? Nekonala se i legendární \"Šimkova hlavička\"?
05. 04. 2013 21:53 napsal/a Oliva
Reactor s Břitvou
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UuEfIXvEY4o - obsaženy záběry z koncertu i předávání cen BŘITVA 2012. Nechybí ani ocenění Fobie, uvedení XIII. století do Galerie legend nebo textová zdravice Franty Štorma z Indie.
05. 04. 2013 15:31 napsal/a Ondra K.
..
Ale je potěšitelné, že vystupování šéfredaktora Abyssu se i přes nedávnou kosmetickou změnu na tomto postu nezměnilo :)
05. 04. 2013 12:08 napsal/a Věra Pohlová
Tyhlety
zinaři každého jenom otravují. Já bych ty břitvy zakázala.
05. 04. 2013 11:41 napsal/a Johan
Já v tom tedy rozdíl vidím...
Vy tam máte na začátku a v nadpisu \"jsme první\", jako hlavní větu, my začínáme pokorněji :-)))