HEIDEN – Andzjel

Na otázky odpovídala pardubická death metalová kapela DYSANGELIUM.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Kapelu založili v dubnu 2011 kytarista Vihar a bubeník Ctibor po rozpadu jejich původních hudebních působišť. Trvalo však ještě půl roku, než se věci pořádně rozhýbaly poté, co se po mnoha změnách dala dokupy sestava, v jaké fungujeme dodnes. Touha hrát a tvořit hudbu, která je pro nás všechny srdeční záležitostí, je přitom nejenom prvotním impulzem vzniku kapely, ale i tím, co nás žene a hnát bude i nadále. Název Dysangelium byl vybrán jako příhodná negace evangelia, které doslova znamená dobrou zprávu či radostnou zvěst o příchodu Ježíše a jeho poselství. My se však vzhledem ke krvelačné historii tohoto náboženství domníváme, že zase tak dobrá zpráva to asi nebyla. A i když tomu zatím symbolika i směřování odpovídají, nehodláme se zaměřit pouze na antikřesťanství. Nejde totiž ani tak o vyčlenění se vůči osobní mystické religiozitě jedince, jako o odmítnutí fanatického dogmatismu, který se v praxi může stát a velmi často i stává doménou jakékoliv víry či ideologie.

Představte jednotlivé členy a zda již někde hráli?

Nekro - zpěv, současně i člen kapely ZORDON
Vihar - kytara, působil v kapelách INCEST a KLAN
Dědek - kytara , od devíti let hrál na housle
Oťák - baskytara, působil v kapele SINSIDE
Ctibor - bicí, hrál v kapelách SABATHORY a BORN ALIVE DEAD

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Nahrávka vznikla v červenci 2012 ve Vyškově ve studiu Davos pod dohledem Otyna, jinak bubeníka Pigsty. S nahrávkou i zvukem jsme velice spokojeni, ale znáte to – vždy je co zlepšovat. Veškeré náklady spojené s vydáním CD Maniachrist neseme sami. Vylisovat jsme nechali 300 ks a v plánu je dalších 300, jelikož za cenu 66,6 Kč (čímž jsme dali nový rozměr tvrzení, že to stojí nekřesťanský prachy) mizí céda závratnou rychlostí.

Texty – proč jste se rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Angličtina je příjemný jazyk, ve kterém se dobře zpívá, navíc chceme naši tvorbu hnát i do zahraničí, takže zde jsme nad volbou dlouho neváhali. Texty jsou plně v režii Nekra (zpěváka), ale samozřejmě je konzultujeme i na zkouškách. Témata na prvním albu jsou rozličná a vesměs se odvíjejí od pocitu z hudby, na kterou je zrovna text skládán, přičemž základní zaměření je na temné stránky jedince i společnosti. Příští album však pro změnu plánujeme udělat tématické.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Autorem loga je Vihar. Facebook a bandzone spravují společně Vihar se Ctiborem. Weby jsou pro nás velmi důležité jako základna pro kontakt s fanoušky, logo jsme udělali poněkud decentnější a chtěli jsme ho hlavně čitelné. Autorem obalu je Hugo (dělá grafiku pro Pigsty a jiné) a pokládali jsme za důležité vystihnout šílenství, které na svět společně s křesťanstvím bylo přineseno, což se mu, jak si myslíme, povedlo.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Odpovědí na tuto otázku bychom mohli popsat 2 A4 a možná by to nestačilo ale tak od každého člena vybereme jednu zahraniční a jednu Českou.
Nekro:   Cannibal Corpse / Krabathor
Vihar:    Morbid Angel / Krabathor
Ctibor:   Kataklysm / Hypnos
Dědek:  Immortal / Krabathor
Oťák:     Slayer / Streetmachine

Inspiraci se však meze nekladou. Čerpat lze všude.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Ne a zatím nemáme důvod, v malých firmách nevidíme pro nás potenciál a na dostání se k velkým budeme muset ještě "trošku" cvičit. (smích)

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Dysangelium má za sebou v této chvíli 12 koncertů, z nichž tři jsme pořádali přímo u nás v Pardubicích v RC Ponorka. Podle návštěvnosti by nejlepším byl hned ten první, kde se na zdejší poměry sešlo opravdu výjimečných 149 platících, podle atmosféry pak asi ten zatím poslední, kdy jsme v říjnu křtili album a zahráli si mimo jiné i po boku Hypnos. I další akce ale byly masakr a je opravdu velmi těžké snažit se věci takto hodnotit.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Jednoznačně. V lednu by mělo klapnout Německo společně s Pikodeath, později plánujeme nějaké cesty na Slovensko a sháníme si i další kontakty do ciziny.

Plány do budoucna...

...byly částečně již vyjádřeny. Postupně prorážet do zahraničí, ale vytvářet si jméno i na domácí scéně, kde se nám za krátkou dobu naší existence již sešlo celkem slušné množství fans, kterým bychom tímto rádi poděkovali za úžasnou podporu a kladné ohlasy na naše CD Maniachrist. Jak bylo řečeno i na křtu – bez vás by to nešlo. Také je do budoucna samozřejmě v plánu i další studiová tvorba, na kterou už pomalu začínáme dávat materiály dokupy, takže se máte na co těšit :-)

RECENZE

http://bandzone.cz/dysangelium
http://www.facebook.com/dysangelium.cz

dysangelium@seznam.cz


Zveřejněno: 12. 12. 2012
Přečteno:
4142 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář