Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

DRACO HYPNALIS – Balance of Moments CD 2012, Zero Budget Productions

Po dlouhých peripetiích se nám konečně do rukou dostává třetí album těchto Zlíňanů, nesoucí název Balance of Moments. A sám název jakoby napovídal všechno to, co se tohoto alba týká.

Nahráno bylo už v roce 2010, ale jeho vydání se kvůli odjezdu na ukrajinské turné neuskutečnilo a nahrávka byla odsunuta na jaro roku 2011. Ani v tomto roce se však kvůli různým okolnostem nepodařilo cd dokončit a proto se k nám dostává až teď.

Nakonec všechno to čekání a balancování na hraně momentů vydání a nevydání nahrávky se plně vyplatilo. Hudba na tomto nosiči je ještě víc než na těch předchozích pestrá, barevná, progresivní a v mnohých pasážích i nevyzpytatelná. Nevyzpytatelnost hudby, kterou nám DRACO HYPNALIS předkládají, tkví především v tom, že obsahuje množství melodií, do kterých když se posluchač zaposlouchá, tak má pocit, že je odněkud zná. Během chvilky se naladí na tuhle mu „dobře známou“ melodii, a až si ji začne pomaličku pobrukovat spolu s kapelou, přijde nečekaný přechod a všechno je najednou úplně jiné. A namísto melodie postupně blednoucí a pomalu se ztrácející, se začne vykreslovat nádech nových obrysů, který s každým tónem nabývá na intenzitě a my tak máme pocit, že nic nekončí, ale naopak začíná něco nového úplně od začátku a každou chvíli čekáme, kam že se to všechno vyvine. Progresivita této nahrávky je patrná hned na první poslech. Stejně tak, jako melodie, se neustále mění i tempo jednotlivých pasáží a taky celých kompozic. Ani v jednu chvíli nevzniká na ploše skoro 45 min. hluché místo, u kterého by se člověk nudil. Stále se tam něco děje a některé skladby, nebo pasáže, se musí slyšet i desetkrát, aby jim posluchač plně porozuměl.

To, že mají chlapi kořeny někde ve vážné hudbě, nejsou jen propagační spisky, ale fakt, který je v jejich hudbě skoro až hmatatelný. Na celé ploše Balance of Moments jsou slyšitelné atmosférické zvuky kláves, doplněné o různé samply a především o živé housle, o které se postarala houslistka zlínské filharmonie Jitka Šuranská.

Zvuk houslí celkově posouvá tuhle nahrávku do úplně jiných sfér. Abych nebyl špatně pochopený, nejedná se o nějaký hybrid folkmetalu, ale o death/black technickou muziku, kde housle nehrají roli, bez které by celé tohle vystoupení nemohlo existovat, ale jde spíš o pomyslnou zlatou nitku, kterou je tohle album protkané skrz na skrz.  Často jde slyšet, že se jedná o profesionální umělkyni, protože její hra nepostrádá cit a především ten šmrnc, který jde slyšet jen u opravdových profesionálů. Především v první skladbě je tohle opravdu markantní.

Právě posun kapely od samplů k živým nástrojům hodnotím, jako krok vpřed. Na předešlých dvou hrál pouze automatický bubeník, kterého na novém vystřídal Martin Krč a díky tomu nezní tohle album tak synteticky, ale naopak velice živelně, i když bicí stále ještě mají dost vyleštěný zvuk.

Ten, komu se už omrzelo poslouchání klasického death/blacku, nebo ten, kdo má rád technickou hru nástrojů a nějaké ty samply či vážná hudba ho taky neurazí, nechť nemešká a pořídí si Balance of Moments, protože přesně to a možná ještě něco navíc vám tohle cd bezpochyby nabídne.

Seznam skladeb:
  1. We Are Only Dewdrops
  2. Shostakovich
  3. Beyond The Bent Seas
  4. Étude Variable
  5. Perceive the Shadow Spears
  6. The Woe Of Passing
  7. Star Chasing Coyote
  8. Balance Of Moments

Čas: 44:37

Sestava:
  • Mira – kytary, syntezátory, programování, mluvené slovo
  • Ivoš – basa, doprovodný zpěv
  • Petr – kytary, zpěv

Hosté:
  • Martin Krč – bicí nástroje
  • Jitka Šuranská – housle

http://www.dracohypnalis.ic.cz/cz/index.html
https://www.facebook.com/draco.hypnalis?ref=ts&fref=ts
http://bandzone.cz/dracohypnalis
http://www.myspace.com/dracohypnalis



Zveřejněno: 03. 11. 2012
Přečteno:
3782 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář