Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

HOLODOMOR – Témoignages de la Gnose Terrestre MCD 2012, vlastní náklad

Když jsem si přečetl název kapely, jako první mě napadlo, že půjde o něco z východní Evropy – Ruska, Ukrajiny, nebo třeba Polska. Ale internetová adresa v obalu odkazovala do Spojeného království a jména muzikantů taky moc slovansky nezněla... A opravdu, jde o anglickou partu, která funguje nějaké tři roky a letos v dubnu se přihlásila s první nahrávkou (nahranou loni) trvající něco málo přes čtvrt hodiny.

Těžko říci, proč pánové zvolili pro svůj název výraz pro hladomor, který se v podobě „holodomor“ používá i jako synonymum pro genocidu na ukrajinském lidu v letech 1932 – 1933, kdy se Rusové rozhodli, že Ukrajince vyhladoví... Tehdy jich zemřelo na 3 miliony.

HOLODOMOR nás vyhladovět nestačí – těch 17 minut uteče jako voda a tak silný, abyste si jej pouštěli neustále dokola a neodskočili se najíst, materiál na podivně pojmenovaném MCD není. Ale na druhou stranu není vůbec špatný. Angličani produkují mix black a thrash metalu s občasným posunem i k deathu, ale rozhodně se nedá říci, že by jejich muzika byla standardní, nebo nedej čert šablonovitá. Od klasického pojetí uvedených žánrů se odlišují frenetickým řevem připomínajícím nervově vyšinutého jedince a hudba samotná mi taky přijde taková lehce nervní. Nejen kvůli tomu, že se střídají pomalejší valivé deathové pasáže s blackovými či thrashovými ultrapalbami, ale hlavně kvůli kytarovému kvílení, které se neustále mění a prolíná se zemitějšími riffy. Rozhodně nelze říci, že by se tady hrálo stylem sloka-refrén, a nebo že by se kapela opakovala. Řekl bych, že jde o takový řízený chaos... (úsměv) A ten „chaos“ se poslouchá opravdu velmi dobře, a klidně bych snesl dvojitou dávku, neboli plnohodnotné album. Z předkládaných pěti skladeb stavím nejvýše „nejthrashovitější“ The Spell of Black Affliction s do mozku se zarývajícími kytarovými motivy.

Za pozornost jistě stojí i na stylové poměry netradiční „bílý“ obal pojatý z jedné strany jako zdroj informací a z druhé jako plakátek s motivem z přední strany, jehož autorem je okultista Frater Achad a pochází z jeho díla „The Anatomy of the Body God“.

Na debut překvapivě dobrá práce!

Seznam skladeb:
  1. Fall Into Time
  2. The Spell of Black Affliction
  3. Tribulation Stigmata
  4. Evoke
  5. The Iconoclast

Sestava:
  • Steve Waldron – Subsonic Doom (baskytara)
  • Dan Couch – Artillery Assault (bicí)
  • Steve Dean – Lacerations and Hate (kytara)
  • Adam Widawski – Lunacy, Propaganda and Scoring (kytara, řev)

Čas: 16:43

http://holodomor.co.uk/



Zveřejněno: 04. 07. 2012
Přečteno:
3144 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

04. 07. 2012 10:24 napsal/a Johan
Název...
Díky za upřesnění... Já poslal kapele otázky, na tohle jsem se taky ptal, ale zatím neodpověděli...
04. 07. 2012 09:03 napsal/a Lubo
meno kapely
Holodomor sa volaju preto,ze je tam poliak gitarista a ostatnym clenom sa to meno pacilo, neni v tom ziadny odkaz pre genocidu a v uk to znie exoticky rovnako,ako u nas kapely s cudzojazycnymi nazvami