Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Závěr letošního festivalového léta se konal v Plané u Mariánských lázní, na Fit of Rage festivalu. Složení kapel předznamenávalo velmi kvalitní a nadstardardní sestavu...

Den první ? pátek

Poslední prázdninový víkend a poslední letní  festival. S trochou nostalgie jsem jel na Fit Of Rage a hlavou mi neustále běžely vzpomínky na všechny ty festivaly, které jsem navštívil během léta. Fit Of Rage se nacházel v příjemném areálu v Plané u Mar. Lázní.

Dal jsem si první pivko a zaposlouchal se do první kapelky ABUSED, která si tu dávala spíše zkoušku v přírodě, nežli koncert. Areál byl stále prázdný. A hlavně, aby byl plný, muselo by přijít aspoň tisíc lidí, ale nakonec jich dorazilo necelých tři sta, takže docela průser. Ale pojďme k Abused. Hmm, co na to napsat. Takže zaprvé nerozumím NU metalu, přijde mi strašně jednotvárný, zadruhé jsem Abused nedokázal vnímat na sto procent. Nic méně jsem záhy přišel na to, že styl ani provedení se mi nelíbí, takže ve mně nenechali kladný dojem. Kapela se prostě na tento druh festivalu nehodila. Myslel jsem si, že tato banda bude na tom nejhůře z celého festivalu, co se týče kritiky. Ale můžu chlapce uklidnit, není to tak. Aspoň svůj styl zahráli od srdce bez nějakých servítek. To nejhorší co jsem kdy vůbec viděl a co rozhodně dlouho nechci vidět byl druhý den nesmysl po jménem Brakedown. Větší pozérskou bezhlavou kokotinu jsem fakt ještě neslyšel. No alespoň jsme se všichni pěkně zasmáli. Nu ale to jsem odbočil a přeskočil. Jsem zvědavej co na ně napíše můj kolega.

Takže po krátké pauze se na to vrhli death metaloví NOCTURNAL DEVOTION. Tuto kapelu jsem viděl poprvé a zanechala ve mně dojem jisté nevyzrálosti a monotónnosti. Kurva kam se poděla sóla či výraznější melodika? Přece nejde jenom o to tam nasypat. Nezajímavé sorry.

Jo, na co že jsem se to ptal před chvílí? Na sóla a melodiku, ano! Odpovědí a balzámem na duši jsou mi plzeňští COWARDi. Ďáblíci s celkem originálním stylem, výbornou technikou a božským zpěvem. Někde z davu se ozvalo: ?Konečně muzika, pičo!? Ano, a kurevsky dobrá. Výbušná, napjatá, šťavnatá, profesionální. Tato kapelka neuspěla jen u mě, ale i u poroty České rockové ligy, která jí posadila na druhé místo. Ač podle mého názoru to měla vyhrát. Chcete-li tedy něco hodně silného, melodického a nenudného, sežeňte si něco od Cowardu, stojí to za to.

Ha! POPPY SEED GRINDER! Další kapela na prknech. Docela pohodovém grindík. Klukům tu už dlouho dobře šlape a z jejich výkonu je cítit jistá pohoda. Přeji tomuto ?mlejnku na maso? nebo jak se jejich název překládá, hodně úspěchů!

Na neúspěch si asi nemusí stěžovat kluci z FLESHLESS, další nastupující kapela. Ti už toho mají za sebou dost a je to na tom pódiu znát. Melodie, brutalita ? dvě slova, co říct víc ? a ano, také profesionalita. Po Fleshles jsem šel lejt, takže předávám slovo svému kolegovi?

Pátek sepsal Ifa.

Na fest přijíždíme až za tmy (k velké radosti Ify, protože ten hned téměř po našem příjezdu odpadnul:)), zrovna když pódium brousí deathoví rakušáci DEPRESION. Pravda neměl jsem přitom stavění stanu za altánem a nošením distra moc času na poslech, ale přišlo mi, že pánové drtí pořád to samé, i když už je to dýl, co jsem je slyšel naposledy a tentokrát mi jejich projev přišel trošku víc přesvědčivější...

Další v pořadí a sice Holanďany COLLISION už jsem poslouchal bedlivěji, protože jsem naživo tuhle kapelu ještě neviděl. Death metal bez přívlastku a po chvíli i mě nudící. I další HYPNOS jsem poslouchal z ústraní, protože jejich koncík jsem měl naposlouchanej z minulýho a i předchozích tejdnů, abych se ale krapet vyjádřil, podle mě podali standardní výkon, a tak jsem si na oslavu dal pivko.

Jo, jo, šetřil jsem síly na následující hlavní hvězdu večera a vlastně i celého festu a sice na Kanaďany KATAKLYSM! Vyposlechnuté předchozí kapely dávaly znát, že se zvukem to nebude úplně v pořádku a to se i vyplnilo. První asi dva songy (možná i víc) prostě nebyl slyšet zpěv. Kolem zvukaře se vytvořila skupinka nasranejch lidiček, který by ho snad i vynesli (myslím, že by to nepomohlo), naštěstí pro něj to dal trochu do kupy i když na jeho omluvu částečně nutno dodat, že K neměli pořádnou zvukovku, ale k muzice. Hrálo se k radosti všech přítomných převážně z posledních dvou desek a tak došlo na vypalovačky The Ambasador of Pain nebo As I slither. Pastva pro oči bylo pozorovat bubeníka. K mé velké radosti ale posléze K udělali průřez tvorbou a tak jsme měli možnost slyšet například Manipulator of Souls nebo The awakener. Jeden přídavek, upoutávka na koncert v říjnu a KATAKLYSM se odporoučeli.

Jako poslední vylezli GRIND 6,4 ze z Plzně ve kterých teď zpívá Mike ze Sinister. Pravda dlouho jsem je neslyšel, dalo by se říct léta, letoucí :-) nicméně mi přišlo, že tady se to taky nikam moc nehnulo a tak jsem si dal párek v rohlíku a hranolky, samozřejmě další pivko...

Zbytek pátku sepsal Márty.

Den druhý ? sobota

Takže jak začít. Sobotní ráno po několika málo hodinkách spánku, jenž následoval po páteční after party ve vynikající společnosti, vypadalo nadějně a má nálada byla vynikající. Jak by ne. Bavím se ještě teď při vzpomínce, kterak mi nejmenovaní jedinci z Tábora tvrdili, že rum z Jindřichova Hradce je kvalitnější než ten z Božkova (zdravím F.O.B.). Nebo výrok, že Krušovice jsou mnohem chutnější než Gambrinus i Prazdroj dohromady (zdravím Kralupy)? Vskutku vtipné, ale zároveň, je-li tento názor myšlen vážně i politováníhodné :o) Páteční program nabídl samozřejmě i spoustu skvělé muziky, tudíž  jsem se těšil i na sobotu. Čelist mi poklesla až poté, co jsem byl požádán o sepsání reportu. Navíc když jsem se dozvěděl, že pomyslný štafetový kolík přeberu po Ifovi, tom jihočeském Shakespearovi (zdravím Ifu)?.

První na plac vlítli BREAKDOWN. Přiznám se, že v té době jsem sháněl snídani a kapelu jsem nesledoval tak pečlivě. Ale nebylo to špatné. Kdybych tušil, co se mnou udělá kombinace Krušovic a mléka, rozhodně bych svoji pozornost obrátil k pódiu? Death metal, který nevyčníval, ale v žádném případě neurazil.

Druzí se předvedli F.O.B. Těch už jsem si všímal o poznání víc. Vynikající koncert. Čím častěji je vidím, tím víc se mi jejich death s trochou thrashe líbí. Předvedli jak kusy z debutu Follow the instructions tak i novinky. Namlsali mě a už teď se těším na nový matroš. Ten den navíc odehráli koncert ještě jeden. Ve Vlčtejně při finále rockové ligy ve společnosti takových undergroundových veličin jako Škwor, Arakain, Paradox? :o) Jak to dopadlo je možné se dočíst na jiném místě. Vždy mě dostanou, s jakým nasazením a  nadšením hrají. Možná je to tím rumem z Hradce :o)

O následujících FACE OF AGONY ze Slovenska platí to co o Breakdown. Slušně zahraný death s příchutí i jiných metalových odrůd, který nebyl špatný na poslech, ale po několika skladbách už mi dělal pouze kulisu k pivku a pokecu se známými. Prostě tomu něco chybělo.

MARTIRIUM CHRISTI vtrhli na pódium jako velká voda a nasypali do lidí svůj rouhačský death metal. Paráda. Opět zazněli klasiky z Reward, ale i novinky z připravovaného následovníka. Absolutně profi infernální show a chválihodné zapálení pro věc. Samozřejmě, že nesměla chybět tak zásadní slovíčka jako bastard, Satan? :o) M.Ch. opravdu nikdy nezklamali. Je už ale nejvyšší čas na vydání novinky, páč od posledního záseku uteklo spoustu času.

Místo Barracudy, jenž nedorazila, byli další na řadě DISSECTION CORPSE. Death metal v jejich podání mě moc nenadchnul. Chlapi se snažili, ale se mnou to nic nedělalo. Navíc ty texty a uvádění skladeb?

SCENERY nasadili laťku instrumentálních výkonů o několik pater výš. Skvělá sehranost. Nechyběla samozřejmě ani klipovka Philosophy of ages. Jen mi k téhle kapele nesedí zpěv. Ale to je jen můj dojem. Každopádně jejich výkon se mi líbil. Jen přemýšlím, jestli jejich muzika není vhodnější ke klidnějšímu poslechu v klidu z CD. Tuším že to byl zpěvák, kdo měl triko Section Brain. Paráda! Kdo si na ně dnes vzpomene? Já tedy určitě. Ale jejich pohrobci jsou důstojnými pokračovateli.

GRINNING GHOUL z Belgie hrají? Správně, death metal. Bylo vidět, že se u toho skvěle baví. Bavili se i fanoušci a to včetně mě. Až do téhle doby jsem neměl tu čest, ale na první kontakt nezklamali. Předvedli i Black magic od Slayer a popasovali se s tímto metalovým klenotem se ctí. Hned jak začaly první tóny téhle skladby spoustu lidiček se okamžitě nahrnula dopředu. Dobré vystoupení. Doufám. Že se s nimi ještě setkám. Ať už live nebo z CD.

DEFORMED a jejich grind z Polska. Nechyběla ani patřičná patologická image. Nebylo to špatný, ale rozhodně jsem měl tenhle den jiné koně a čekal jsem od nich víc. Ale lidé pod pódiem byli zjevně jiného názoru než já?

ANIMAL HATE a opět death metal. Příjemně mne překvapili. Jejich vystoupení bylo super. Stejně jako to, že každému návštěvníkovi festu dali ke vstupence i jejich promo. Hezký dáreček. Viděl jsem je po několikáté a tenhle set se mi zatím líbil nejvíc. Je vidět, že na sobě chlapci makají.

A po nich už pro mě první vrchol soboty. MELANCHOLY PESSIMISM. Vážně jsem se na ně těšil. A teď mohu v klidu napsat, že právem. Death zahraný s ohromným přehledem a nasazením. Navíc skvělý frontman se svými tanečky a klasickým uváděním coverů od Helenky Vondráčkový, Káji Gotta a dalších klasiků naší scény. Stydím se, že nevlastním jejich novinku Dreamkillers, což už je jejich 5 počin. Zatím, protože po tom co předvedli je jen otázkou času, kdy budu jejím hrdým vlastníkem.

DEFEATED SANITY z Německa měli nevýhodu, že hráli právě po M.P. Průměrný kov smrti. Možná by můj dojem byl jiný, nehrát před nimi ti co hráli. Navíc od rána do nás byl hrnut převážně jen death a ačkoliv tenhle styl bezmezně miluji, má schránka už potřebovala změnu. Takže pozoruji pouze z povzdálí a mlsám lahodné alkoholické nápoje.

THALARION ze Slovenska. Lahůdka. Přijeli bez zpěvačky (tuším, že už ani není v sestavě) a zdá se mi, že jejich projev přibral na intenzitě a agresivitě. Mix doomu a melodického deathu neměl chybu. Spokojeně jsem dupal do rytmu a vychutnával si jejich set. Dánští Mighty music dobře vědí, proč je mají ve své stáji.

A pak to přišlo. S.S.O.G.E. Naposled jsem je viděl minulý rok, kde zahráli super, ale letos to byla dokonalost sama. Ve svém středu mají moravskou perlu s názvem Hanička Nogolová, což je samo o sobě zárukou kvality. Jak to tomuhle děvčeti zpívá a sluší? Nedorazil Siki a jeho cello. Prý se ten den poflakoval na čísi svatbě či co? Silenty to rozhodně nerozházelo. Dali nám ochutnat několik novinek z tak dlouho připravované novinky Relic dances (při pomalé Together se několik párů začalo k sobě tulit, ploužit?, taky bych se tulil a ploužil, ale chyběla patřičná oběť :o)), skladby ze zatím posledního záseku Themes (My friend who doesn´t exist, skvělá Winter queen), tak i z CD Behind the shadows (dokonalá Wizard, nádherný cover Dead Can Dnce s názvem Summoning the muse) a vše zakončili podáním Kashmir od Led Zeppelin. Vážně jsem byl na vrcholu blaha. Což se mi s ohromným nasazením snažil pokazit ?mistr? zvukař. To co předváděl ke konci? Zjevně se rozhodl, že kapely, na které jsem se těšil nejvíc, potrápí. Stejně jako minulý den moje milované Kataklysm úspěšně prznil i S.S.O.G.E. Ostatně od některých jedinců si vyslechl své. Právem! Závěr k téhle kapele je ten, že po tomto vystoupení se na novinku těším ještě víc a že bych po výkonech zvukaře opět povolil veřejné lynčování..

Ještě když jsem rozdýchával předchozí kapelku, objevili se DEPRESY. Tihle pánové (tentokráte bez slečnou za klávesy) mě dodělali. Už letos na Open hellu mě nadchli. Tentokrát pro změnu zase. Absolutní profíci hrající absolutně nádhernou hudbu. Z novinky Psychomantium phenomenon předvedli Psychospiritual mysticism, Blind Equilibrium (nádhera!!!!) nebo Cosmic tragedy. Z předchozí Sighting hymnu The Antichrist philosophy a Spiritual obscure mysteries a vzpomněli i na Grand magnificence, kdy zahráli druhý díl Unpure romantism s názvem Drama, čímž mě udělali  radost. Navíc jako kulisa nádherná noc s měsícem v úplňku? Shindy udělal velkou chybu že odjel. Měl by ze svých oveček radost.

No a co napsat o ANCIENT CEREMONY. Absolutně mě nebavili. Středně tempý black metal se spoustou kláves? Nepochybuji, že v Německu se líbí, ale mě tenhle večer ne. A podle komentářů v okolí jsem nebyl sám. To co předvedli s Creeping death od Metallicy? to je snad na kriminál!

Jako poslední kapela se předvedli FEEBLE MINDED. Jednalo se o důstojné zakončení. Brutální death metal s animálním vokálem, výbornými nápady a neskutečným bassistou (jeho 5ti strunná bezpražcová bassa v kombinaci s jeho umem musí být noční můrou pro jeho kolegy od nástroje)? Zrají nám jak víno. Vřele doporučuji jejich poslední split matroš!

Takže toť vše a hurá do spacáku ve stanu, kde díky Krušovicím a absenci hygieny bylo vskutku rozkošné klima. Omlouvám se HECATE, že jsem nezaregistroval jejich produkci, ale zrovna mě asi přepadl hlad, žízeň nebo plný močový měchýř?.

Hodnocení festu. Spousta skvělý hudby, dobrá organizace, perfektní areál s množstvím občerstvení (ale ty Krušovice?) a pochutin, z počátku i dostatek dister s  výběrem, místo na stanování za jedna, ucházející WC, počasí se taky povedlo? Negativa jsou jasná. Málo platících diváků, tragický zvukař a špatná místa k parkování. Nezbývá než doufat, že se pořadatelé nenechají odradit nízkou návštěvností a příští rok nás opět pozvou.

Sobotu sepsal Goro.


Zveřejněno: 05. 09. 2004
Přečteno:
3347 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 09. 2004 21:03 napsal/a kremp
zvuk
Ze bylo na hovno parkovani je furt nic proti tomu zvuku.Nechapu, proc poradatele na posledni chvilku odvolali Viktora od Vikosound,to bypak asi bylo jiny kafe - holt penize jsou za vsim.Klidne bych radsi zaplatil o trochu vetsi vlezny,kdyby byl poradnej zvuk.Myslim,ze to je na festakach docela dulezita vec.Jinak ok
13. 09. 2004 08:52 napsal/a BoB
ano ano
jo, to bude asi tim...:)
13. 09. 2004 08:30 napsal/a marty
zpev
to me se ten zpev zase docela libi.... :-) je to vec nazoru.....
10. 09. 2004 10:12 napsal/a BoB
ano, ano
Section Brain si dobre pamatuju, pac jsme s nema kdysi hrali par spolecnejch kseftu. Uz tehda hrali skvele a hodne nepochopitelnou muziku. Osobne si myslim, ze v tomhle je jista paralela i se Scenery. Bohuzel ten zpev mi nesedi ani do jene kapely:(...
07. 09. 2004 14:23 napsal/a marty
no
myslim ze jsem cetl v historii scenery, ze v ty kapele hral :-)