Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

HODNĚ PODNĚ – Skládačka CD 2012, Papagájův Hlasatel Records

HODNĚ PODNĚ to ode mne minule docela schytali. (úsměv) Ale zdá se, že je to neotrávilo (smích) a s chutí se pustili do dalšího skládání. Taky vyměnili část sestavy, přičemž v osobě bubeníka odešel i většinový autor a doprovodný zpěvák. Teď tedy převzaly pěvecké otěže jen slečny, k autorství hudby a poloviny textů se hlásí celá kapela, o zbytek textů se postarala Eliška.

Tentokrát je to v textové oblasti přece jen o poznání lepší, v některých případech chytlavé až běda, protože se pár veršíků dostane do hlavy jedna dvě – třeba ty v Nerezavé nebo v Holce sporné. Občas překvapí velmi pěkně poskládaná slova, ale pak je „zabije" nějaká hloupost, třeba jediné slovo (příkladem budiž třeba "kapitalista" v jinak pěkném textu ke skladbě Díváš se).

HODNĚ PODNĚ nelze jednoduše zaškatulkovat... Dříve o sobě prohlašovali, že jejich hudba je směs 32% folku, 32% punku, 30% rocku a 6% ska. Nevím, jestli ještě tohle rozložení platí, ale spíš ne, protože Skládačka je hlavně rockové album – řekněme z devadesáti procent. (úsměv) A když už jsme u procent, tak z padesáti procent docela fádní. Vedle povedených skladeb totiž další skomírají, a co je horší, často mi přijde, že autoři slepili dvě skladby do jedné. Pak se stává, že z ničeho nic se krkolomně skáče sem a tam, z pomalé tklivé melodie k svižnému bigbítu. Není to tak pokaždé, třeba v úvodní Vojně a míru to své opodstatnění má, přechod je plynulý, ostatně hned úvodní skladba patří k těm lepším, hodně velký prostor v ní dostává flétna, přidává se saxofon i chytlavý refrén. Příkladem nesmyslného přemetu je Bod mrazu – úvodní pasáž nemá se zbytkem skladby vůbec nic společného... ale stejně jde o takový šedivý song, takže je to asi jedno. Mnohem lépe dopadla Díváš se; tu nekazit již jednou zmíněný "kapitalista", tak bych chválil, jak melancholickou polohu, tak tu ostřejší, kde kytara přitvrdí. Nerezavá – další rána mezi oči – po křehkém úvodu jak od nějaké barové kapely (kde saxofon jen tak lehce jede s kytarou) se objevuje dravý refrén a zase do baru a zase divoce... koho tohle napadlo? Odděleně nejde o špatnou muziku, hlavně refrén se povedl, dohromady je to kočkopes. Dalším příjemným nástrojem jsou housle v Melicharovi, jinak ale další řekněme obyčejné, nevýrazné kompozici, kterou právě houslové party zahraňují, a taky docela pěkný text: ... mezi námi nízký napětí... nějak mi zhasínáš... Po hudební stránce mi nejzajímavější přijde Holka sporná, ale i k ní mám nějaké výhrady – tentokrát ke zpěvu, kde musí zpěvačka nepřirozeně natahovat slova "aby se vešla".

Když jsem nakousl zpěvy, tak jednoznačnou výhrou je eliminace mužského zpěvu, jehož podíl lze matematicky vyjádřit nulou. K mikrofonu se staví jen dvě slečny, a popravdě nevím, která je tam častěji... Zpěvy jsou totiž hodně variabilní, což je určitě ku prospěchu věci, občas se objeví i nějaký lehký sbor a obecně se dá říci, že slečny zpívají docela pěkně; a překvapivě jsou vypjatější polohy zvládnuty lépe než ty obyčejné.

Název alba neznamená jen skládačku různorodých skladeb, ale i skládačku co se obalu týká. Na jednu stranu to působí originálním dojmem, na druhou stranu se okamžitě nabízejí otázky „Kam s tím?“ a „Jak dlouho to vydrží?“ Formát skládačky je totiž větší než klasická krabička a do regálků ve skříňce na CD se nevejde; navíc je trvanlivost poskládaného papíru omezená, už teď, po nějakých pěti složeních a rozloženích, jsou přehyby ošoupané a tam, kde se vkládá CD, je papír protržený... Nejsem příznivcem podobných záležitostí, byť jsou na první pohled zajímavé. I s fotkami jsme zase  u té matematiky a zase u padesáti procent – polovina je totiž velmi pěkná, polovina marná. Hlavně ty jakoby scénické obrázky znázorňující nějaké konflikty mi přijdou naaranžované až moc, zato ty (snad) umělecké se povedly (dívka na matraci, dívka s knihou, mladík u piana, dívka dívající se, ruka píšící). Jistě, každý obrázek ilustruje jeden text, ale někde to působí nuceně.

Závěr tentokrát bude pro HODNĚ PODNĚ přívětivější než minule. To jsem dal tři body a láteřil nad kde čím. Dnes je to o poznání lepší, kapela se polepšila instrumentálně i skladatelsky a nahrála průměrné album hlavně pro mladé.

Seznam skladeb:
  1. Vojna a mír
  2. Bod mrazu
  3. Díváš se
  4. Nerezavá
  5. Poločas
  6. Melichar
  7. Prázdný ráno
  8. Holka sporná
  9. Noci a dny
  10. Zpátky do světa

Čas: 30:49

Sestava:
  • Kristýna Šilhavá – zpěv, příčná flétna
  • Stanislav Tomša – saxofon
  • Irena Vančatová – elektrická kytara
  • František Kohout – bicí
  • Eliška Kondelíková – baskytara, zpěv, akustická kytara

Hosté:
  • Judith Albrecht – housle
  • Martin Podlaha – trumpeta
  • Honza a Petr Tíkalovi – elektrická kytara

www.hodnepodne.cz
http://bandzone.cz/hodnepodne
www.phr.cz



Zveřejněno: 24. 05. 2012
Přečteno:
3218 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář