Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

BESTIA TRIUMPHANS – Všichni v jedný hře CD 2012, PHR Records

Třináctka je pro někoho číslem nešťastným, pro někoho naopak znamená přesný opak. Jak jsou na tom havlíčkobrodští skoropankáči s numerologií netuším, nicméně právě letos oslaví třináct let a jako dáreček si s mírným předstihem nadělili novinkové album. To nejdříve vyšlo jako klasické CD, na jaře by měla následovat o vinylová verze.

CD je solidně zabaleno do pětipanelové skládačky, která obsahuje texty v češtině i angličtině, pár obrázků a upravenou fotku kapely. Snad jen titulní strana obalu působí trochu křečovitě – ruka svírá peníze, dravec drží v zobanu oprátku... a k tomu švabach... nesourodá kombinace.

Teprve druhé řadové album svědčí buď o tom, že kapela je líná, nebo naopak pečlivě zvažuje, co na desku nahraje a skladby dlouho ladí. Druhá možnost u punku příliš častá nebývá, ale Bestii bych ji i věřil. Ona totiž nehraje žádné kraviny, ale docela zajímavý mix punku a HC, s poměrně složitou stavbou skladeb. To je sice na stylové poměry chvályhodně, na druhou stranu nahrávka obsahuje minimum songů, které by posluchači utkvěly v paměti. Slyšel jsem materiál několikrát, v podstatě byl s většinou skladeb v daném okamžiku spokojený, ale když album dohrálo, příliš mi z něj v makovici nezůstalo. Jestli je to dobře, nebo špatně, nechci soudit, ale je to prostě fakt.

Fakt číslo dva je, že textař Petr je člověk na správném místě. Nad punkovými texty člověk občas mávne rukou s tím, že je to hlavně zábava, nebo naopak přehnaná angažovanost a společenská kritika – u Bestie tyhle pocity nemám. Naopak, texty mě baví, i když jsou poměrně pochmurné a řeší samé neveselé záležitosti. Petr si se slovy zdařile pohrává, vyhýbá se přihlouplým obratům a veršovánkám, takže tady palec nahoru.

K pozitivům patří i barevné vokály, o které se postarali všichni tři členové kapely – takže jejich různorodé hlasy se prolínají, tu se do řevu vloudí zpěv učesanější, tu naopak, nicméně převládá křik, místy i sborový.

Seznam skladeb:
  1. Pro výstrahu
  2. Další jistý
  3. Ticho a tma
  4. Všichni jsme otroci všech
  5. Vpřed
  6. Bestia Triumphans
  7. Kdo z nás je ten...?
  8. Rakovina charakteru
  9. V pasti
  10. Komunikace beze slov
  11. A co zbyde pro vás...?
  12. ...provaz

Čas: 37:17

www.bestiatriumphans.wz.cz

www.phr.cz

Zveřejněno: 24. 02. 2012
Přečteno:
3511 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář