Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

Na to jak je mladý, tak za sebou má už pestrou hudební historii, nová posila ROOT - Aladar (klávesy) odkrývá pod otázkami SheDevil svá tajemství?

Jméno:   Ladislav Špička

Nástroj:  KORG TRINITY pro a KORG X5D

Datum narození:   26.7.1982

Stav:  svobodný

Vzdělání:  student

Člen kapel:  Dying Passion, Cales, (ROOT)

Oblíbené kapely:  Nightwish, Within Temptation, Queen, ROOT, Dying Passion, Cales, Melissa, Mike Oldfield, Equirhodont, Crematory, Opeth, atd.

Oblíbené jídlo:  všechno

Oblíbený nápoj:  kofola, čaj

Nej film:  Kytice, Pán Prstenů, Tele-Tele, atd.

Nej CD:  Je jich spousta?..

Nej kniha:  v poslední době Čachtická Paní

Sex symbol:  JÁ, Liv Tyler

Jak dlouho obecně hraješ na klávesy? Měl jsi před tím klavírní průpravu?

Začínal jsem v roce 1995. Navštěvoval jsem soukromou učitelku klavíru po dobu asi tří let. Chodil jsem na hodiny klavíru, ale doma jsem měl jen klávesy, takže po určité době jsem se začal věnovat hře jen na klávesy. Té paní učitelce, ke které jsem chodil bylo nějakých 85 let?.

Jak často cvičíš příp. zkoušíš s kapelami?

Cvičím podle nálady. Někdy (většinou po koncertě) na klávesy ani nechytnu třeba týden, jindy zase hraju od rána až do večera? S kapelami se nejvíc zkouší při přípravě CD.

Máš nějaké hudební vzdělání? Uvažuješ o něm?

Chodil jsem na ZŠ s rozšířenou výukou hudební výchovy a do klavíru.

Zaujalo tě hodně nějaké album, videoklip v poslední době?

V poslední době jsem neměl moc času na to, abych sledoval, co nového se objevilo, ale už se těsím, až si poslechnu nové album NIGHTWISH-ONCE?

Album rozhodně doporučuji. Právě u Nightwish je mozkem kapely klávesák přesto nejvýraznější osobností z pohledu publika je jistě Tarja?

Protože je zpěvačka. Navíc výrazná a hodně dobrá. Já mám Nightwish rád už delší dobu, takže jejich tvorbu sleduji celkem pečlivě.

Téměř každý hudebník - alespoň v začátcích - má svůj hudební vzor, kterému se chce přiblížit. Kdo je pro tebe jakousi ikonou? Kdo tě inspiruje?

Tady můžu bez rozmýšlení napsat název kapely, která na mě měla obrovský vliv, kterou uznávám i dnes, protože právě tato kapela ve mně vzbudila touhu hrát a věnovat se muzice. Jsou to QUEEN. Dnes už mi neslouží jako vzor žádná kapela. Chtěl bych jít svou cestou, ikyž vždycky z něčeho, co udělám bude cítit něco z toho, co zrovna poslouchám? Tomu se asi vyvarovat nedá. Mě se líbí různá hudba. Poslouchám klasiku, relaxační hudbu?Z metalových kapel poslouchám jen velmi málo?

Ovšem uznej, že orchestrální prvky - tedy klasická muzika - zakomponované v metalové hudbě jsou něco nádherného?

To ano, ale ne všechny metalové kapely tohle používají?. Myslím, že klasika je klasika?.

V minulosti jsi působil v kapele Everlasting Dark. Co je to za kapelu? Spolupracuješ s ní nadále nebo je to pro tebe svým způsobem uzavřená kapitola?

Je to doomová kapela z Olomouce. Ta kapela se jednoho času rozpadla, tak šel každý svou cestou?.. Potom se ale cesty některých členů E.D. sešli?. Tak to dali znova dohromady, nabrali nějaké nové lidi a nějak fungují. Moc s nima nespolupracuji, protože už tak toho mám hodně. Nahrál jsem jim jen nějaké samply, které pouštějí na koncertech, protože po mém odchodu se rozhodli klávesy nahradit druhou kytarou. Pak jsi přešel k Dying Passion. Nějaký konkurz? Náhoda?

Pak jsem založil kapelu CRYING SOULS, ale po pár měsících jsem to pověsil na hřebík, protože ostatní členové se věnovali jiným zálibám na úkor kapely, tak to byla ztráta času? Asi o měsíc později jsem začal spolupracovat s ROOT, pak jsem byl na jednom koncertě, kde hráli Dying Passion. Všiml jsem si, že jim chybí flétnistka, a taky že nemají klávesy, tak jsem jim nabídl svou spolupráci?

Začátkem srpna má vyjít Dying Passion třetí album Sweet Disillusions. Jaký máš vztah k tomuto albu?

Vydání se asi o něco málo zpozdí? Myslím, že se tahle deska dost povedla. Na rozdíl od předchozích alb kapely DYING PASSION se zde hodně objevují klávesy. Flétnu nahradily nástroje, jako je klarinet, saxofon, trumpety.. Myslím, že se máte na co těšit? :-)

Prozradíš něco o nové desce DP? Čím bude zvláštní, jiná?

Jak už jsem říkal? Více prostoru pro klávesy, trumpety, klarinety, atd? Album je dost rozmanité?Víc neprozradím?. :-)

Prp. bude následovat menší turné po republice, kde album představíte?

Turné je plánováno na říjen.

Na desce hostuje Skunny, zpěvák Sad Harmony. Tím se dostáváme k další formaci, kde působíš, k Blackieho projektu Cales. Jak jsi se dostal právě ke Cales?

Po telefonické dohodě s Blackiem?

A třetí formací jsou Root. Jsi členem české dark-metalové legendy, která je dost uznávaná i v zahraničí. Cítíš nějaký větší rozdíl mezi jednotlivými kapelami, kde působíš? Mám na mysli přístup okolí. V kapelách jsi služebně i věkově nejmladší člen. Dávají ti to ?kolegové" najevo? Přijali tě bez problému mezi sebe?

U Root jsem zatím jen hostujícím členem.. Rozdíl pochopitelně mezi kapelami, ve kterých působím, je. Ten rozdíl spočívá hlavně v hudbě, protože každá z těch kapel hraje naprosto odlišnou hudbu. Jinak všichni členové všech kapel, se kterými spolupracuji, jsou ke mně velice milí a hodní?.:-) To, jestli mě přijali bez problémů je zajímavá otázka? Co si v tomto případě představuješ pod pojmem -problémy-? Přijali mě všichni v pohodě. A to, že jsem nejmladší člen každé z těchto kapel mi ani nepřipadne, protože jsem zvyklý hrát s lidmi, kteří jsou starší, než já. Navíc to má řadu výhod, například zkušenosti, rady, atd?.. Najevo mi to dávají, ale jen z legrace. Nebo alespoň já to tak beru?:-)

Zkušenosti, rady, ? Jen, aby tě chlapi ?nezkazili":-)!

Pozdě, už se stalo?.. :-)

Podílíš se ještě na jiných hudebních projektech? Děláš na něčem vlastním?

Zatím na to není moc času, protože tři kapely a do toho ještě škola, mi dává zabrat celkem dost? Ale do budoucna chystám nějaký klávesový projekt, ve kterém uplatním ty nápady, které se nehodí do hudby ROOT, CALES ani DYING PASSION..

Cítíš ještě na koncertech trému?

Většinou ne. Dřív jsem býval dost trémista, ale pak ta tréma jaksi odešla a už se nevrátila. Doufám, že se ani nevrátí?

Chceš se hudbou do budoucna živit?

To je hodně zajímavá otázka!!! Kdo by to nechtěl, tak pěkně kecá?

Je vůbec reálné v našich českých podmínkách se uživit jako klávesák metalových kapel?

To záleží  na člověku. Jako klávesák metalových kapel, to nevím? Aspoň o žádém takovém klávesistovi nevím? Myslím, že když se člověk snaží, tak jde skoro všechno. Klávesy jsou nástroj využitelný v každém druhu hudby?

Pravda, ale pak je třeba si rozmyslet jestli chceš sklouznout k práci pouze pro peníze nebose věnovat ?jen" tomu, co tě v hudbě baví. Nemyslíš?

Myslím, že každý, kdo něco dělá chce být úspěšný v tom, co dělá. Je pěkné dělat to, co tě baví, ale když z toho nic nemáš, tak tě to za nějaký čas omrzí. Zas na druhou stranu honit se jen za penězma, ještě k tomu způsobem, který je ti proti srsti také není zrovna příjemné? Nejlepší je najít kompromis. A právě tuto možnost nabízí hra na klávesy. Můžu se věnovat více druhům hudby?. Nemyslíš?

Jak moc můžeš v kapelách mluvit do toho, co budeš hrát? Asi nemáš úplně volnou ruku?

Pokud přijdu se svým nápadem, tak si do toho pochopitelně mluvím. Pokud někdo složí skladbu, tak se ho samozřejmě zeptám, do kterých pasáží si představuje klávesy a pak to dáváme dohromady společně. V tomhle jsou lidi, se kterými pracuji ohledúplní? Vše řešíme dohodou.

Chystáš se na nějaký zajímavý fest, koncert? Koho bys rád v ČR viděl živě?

Nikam se nechystám. Všechny festy, na kterých hrajeme jsou dobré a zajímavé, takže nemám ani potřebu navštěvovat jiné akce. Rád bych viděl živě Queen, ale na to už je asi pozdě?

Před prázdninami byla většina klubových koncertů ve znamení velmi nízké návštěvnosti. Co může být příčinou?

Před prázdninami jsem byl zavřený s DYING PASSION ve studiu, takže nevím, co se dělo v klubech. Ale asi lidi šetřili na letní dovolenou a festivaly?..

A další věčné téma: kopírování hudby? Co ty na to?

Pro méně známé kapely je to dobrá reklama, ale pro známější je to žhavý popel pod nohama.

Ovládáš kromě kláves i jiné hudební nástroje?

Zobcovou sopránovou flétnu.

Jaké míváš bezprostředně po koncertech pocity. Jsou lidi, kteří potřebují tak půl hodiny relax než jsou schopní komunikace s okolím.

Já relax půl hodiny po koncertě nepotřebuji. Spíše druhý den po koncertě odpočívám a nic nedělám. Pocity po koncertech závisí na tom, jak se koncert povedl, jaký byl ohlas publika, jaká byla návštěvnost, atd.

Jistě, ale ty můžeš ovlivnit pouze svůj výkon. Ostatní faktory neovlivníš.

Někdy aj i ten výkon závisí na tom, v jakém prostředí hrajem. Určitě člověk podá lepší výkon, když ví, že se publiku koncert libí, než kdyby tomu bylo naopak..

Stal se ti na koncertě nějaký evidentní trapas?

Zatím o žádném nevím.

Čemu by ses věnoval - ať už hovoříme o práci nebo koníčcích - kdyby ne hudbě?

Astronomii.

Proč právě astronomii?

Protože mě baví pozorovat noční oblohu. Kdysi jsem byl na hvězdárně jako doma, ale dnes na to nemám moc času?

Moderní doba předpokládá neustálé telefonování, serfování po Internetu, posílání esemesek? Jak moc jsi na těchto vymoženostech závislý? Kolik esemesek denně v průměru pošleš?

Na těchto vymoženostech, pokud se tomu ještě tak dá říct, jsem závislý hodně. Dnes už si nedovedu ani představit život bez mobilního telefonu. Je to vynikající vynález, a jeho vynálezce by měl být odměněn nějakou cenou? Textovek pošlu denně asi kolem třiceti. Moc netelefonuji. Do těch SMS člověk napíše daleko víc, než řekne do telefonu. Při psaní SMS jsou lidi mnohdy aji upřímější, než když s nimi člověk mluví osobně. Nebojí se tak skrývat svoje pocity a myšlenky? A internet? Skvělá věc?

Chystáš se někam na dovolenou?

Není čas. Ale určitě budu cestovat po ČR. Je tady pěkně?

Kde a s jakými kapelami tě můžeme v nejbližší době vidět živě?

S Root a Dying Passion na festivalu BRUTAL ASSAULT, s Cales koncem července v Tasově na Besedě Bigbeatu, koncem srpna v Sabinově na Slovensku (aji s ROOT), koncem září v Praze na Hudebním veletrhu. S DYING PASSION také na turné, které proběhne v říjnu po celé ČR.

Chceš něco doplnit na závěr rozhovoru?

Každý člověk se vydal nějakou cestou za nějakým cílem. Vykročil s jasnou představou toho, co má být cílem této cesty. Vykročil však do neznáma? Jděte si za svými cíli odhodlaně a hrdě. Přeji šťastnou cestu všem?

Díky za tvůj čas a hodně úspěchů!!!

Tobě díky za rozhovor a taky Ti přeji hodně úspěchů?


Zveřejněno: 06. 08. 2004
Přečteno:
3730 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář