Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

KYPCK – Черно (Cherno) CD 2008, Century Media

Nedávno jsem lovil ruské kapely a do rukou se mi dostalo jedno takové zajímavé CD popsané azbukou... Jaké ale bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že KYPCK nejsou Rusové, ale Finové. Ale přesto, že to je finská skupina, tak všechny texty a názvy jsou v ruštině. Kapela si zakládá na tom, aby název kapely byl psán azbukou (takže KYPCK, nikoliv KURSK) a samozřejmě i na obalu jsou názvy rusky, ale i přepsané do latinky... a to platí také o textech, které jsou opět v ruštině i angličtině.

Digipackové balení s černým vyobrazením střech domků postavených do hvězdice a nad nimi logo kapely KYPCK s velkou rudou hvězdou také odkazuje do Ruska. V přiloženém bookletu jsou obrázky zašedlé městské krajiny s kouřem z továren, uschlý strom, tundra a moře...

Album je sice už staršího data – trošku už historie, takže KYPCK za sebou mají letos vydané novější album, ale nevadí, neboť se ocitneme právě v historii (a na aktuální počin recenzi také brzy přineseme). Prvotina Черно (nebo Cherno), je jeden velký opus popisující ruskou a sovětskou historii, často i období válek. Není to však o tom, že se opěvovaly hrdinské činy sovětských vojáků, ale je tady zdůrazněna atmosféra té doby, utrpení lidí, smrt, sebevraždy, prostě vše zlé, co taková doba přinášela. Jsou to odstrašující ponuré příběhy... Sám název kapely je jméno města u kterého proběhla v roce 1943 velká tanková bitva, stejně se jmenovala i ruská jaderná ponorka, která se před časem potopila a kde zemřela celá osádka. Takže se nacházíme někde ve velké hloubce v Severním ledovém oceánu, slyšíme zvuk sonaru ponorky Kursk a torpédo je vystřeleno. Ozývají se hutné kytarové riffy za vydatné podpory basy a bicích. U další skladby vás uchvátí takové rozvážné střídání temp od pomalejšího vybrnkávaní kytar, které náhle přejde do válivého tempa a opět k volnější hře až do konečného skomírání úplně všech nástrojů. I přes pomalejší melancholické písně je střídání temp na celém albu znát, někde je navíc podporováno výborným basovým partem. Úderné bicí zas střídají ponurou atmosféru melancholických kytar a naopak. Celé album je celistvé, nic nepřebývá, vše do sebe dokonale. Předěly mezi písněmi doplňuje mluvení lidí, nabíjení zbraně, zvuk auta, ponorky... a takto navazuje jedna skladba za druhou.

Vše je nazpíváno těžkým doomovým vokálem, který přechází skoro až z básnického projevu do zpěvné polohy a nijak jinak si to u Finů ani nedovedu představit (úsměv). No, posuďte sami, zkuste si zanotovat s hudbou:

Сталинград, сильная страна - старая мечта
Stalingrad, silnaja strana - staraja mečta
Stalingrad, a powerful state, an old dream

nebo

Печальный демон над землёй - Летал безмолвно
Pječalnyj demon nad zemlej - Letal bjezmolvno
The woeful demon above the ground - Flew without a sound

Texty se opírají o skutečné příběhy. Je tomu tak třeba ve skladbě 1917, kdy po nástupu bolševika následoval nucený odchod do zahraničí a člověk se stal vyvrhelem, zrádcem. Nebo jsou tu citace z biblické poemy Demon od M. Lermontova, který sám báseň psal pod dojmem osamocenosti, bezmocnosti a prázdnoty života tehdejšího Ruska. Zaujme i vyprávění o andělovi, který byl odsouzen k věčnému bloudění vesmírem za vzpouru proti Bohu. Zamiloval se, a uchvácen zlobou, že dotyčná má ráda jiného, byl schopen se mstít a ubít jejího milého... Nebo text o padání do černé díry (The Black Hole), o nicotě. o přežívání ze dne na den, utápění se v alkoholu a o otázkách proč...

Všechny skladby jsou dobré a vybrat tu nejlepší z deseti je těžké, ale mým favoritem je Stalingrad. Je to zpěvná hitovka, která začíná zastřeným vokálním projevem, který v refrénu přechází do zpěvu. Líbí se mi i těžkotonážní skladba Christmas in Murmansk. Stará sabbatovská škola se projeví ve skladbě One Day in the Life of Yegor Kuznetzov. Prostě v jednoduchosti je síla... A přes svoji osmiminutovou délku bych do popředí postavil už zmiňovaný opus Demon, který neustále přesvědčuje, že trápení je nekončící. Píseň je zakončena pláčem nad zkaženým životem svým i milované osoby.

Album vůbec nenudí a myslím, že tuto desku by si mohli vychutnat i ti, kteří mají za to, že doom metal je utahaný, nudný a bez energie...

Seznam skladeb:
  1. Гидролокатор (Depth Finder)
  2. Рождество В Мурманске (Christmas in Murmansk)
  3. Предатель (Traitor)
  4. 1917
  5. Чёрная Дыра (The Black Hole)
  6. Сталинград (Stalingrad)
  7. Не Прости (Do Not Forgive)
  8. Очередные (The Usual)
  9. Один День Из Жизни Егора Кузнецова (One Day in the Life of Yegor Kuznetzov)
  10. Демон (Demon)

Bonus: 1917 – videoklip

Čas: 54:14

Sestava:
  • E. Seppänen (Erkki) - zpěv
  • S. S. Lopakka (Sami) - kytara
  • J. T. Ylä-Rautio (Jaska) - basa
  • K. H. M. Hiilesmaa (Hiili) - bicí

http://kypck-doom.com/
http://www.myspace.com/kypck


Zveřejněno: 07. 12. 2011
Přečteno:
3485 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 12. 2011 12:32 napsal/a 4horsemen
Souhlas
KYPCK jsem objevil až letos a toto album mě hned chytlo. A to vyslovně na doomu neujíždím.
07. 12. 2011 10:14 napsal/a Veenia
Souhlas
Souhlasím, KYPCK je hodně kvalitní doomovka, jedna z těch skutečně originálních, která nenudí a není jen klasickým těžkotonážním unylým pásmem bez nápadu. Skladba Stalingrad je nejlepší pecka!