Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

Hrát v Bosně metal není žádný med, země stále nepatří mezi nejvyspělejší evropské státy a tak je vlastně každá tamní kapela, která se dokáže dostat za hranice, malým zjevením.

MOTHERPIG to dokázali, snad mají i kus štěstí, že se o ně stará tuzemský příznivec Balkánu Martin Brňovják (úsměv) – letošní album Nojev Let vyšlo v kooperaci kapely a Martinova labelu Zero Budget Productions. A jak se záhy přesvědčíte, z České republiky nemají rádi jen Martina (úsměv), ale i kapely...

A protože MOTHERPIG zatím v ČR nepatří mezi profláklá jména, začneme historií. Slovo má zpěvák a baskytarista Sharan.

Kapela MOTHERPIG vznikla v roce 2004 spíše jako myšlenka, první demo jsme nahráli v roce 2005 a až do konce roku 2007 to byl spíš jen můj domácí projekt inspirovaný noisecore a grindcore kapelami. Jednoduchý sypací grind, dva akordy, maximální tempo. Na konci roku 2007 jsme dali dohromady první sestavu, která se pak měnila. Dnes jsme trio a jsme spokojeni.

Proč zrovna název MOTHERPIG? Má to nějaký „hlubší“ význam?

Jak vznikl název MOTHERPIG opravdu nevím, či přesněji si to nepamatuji. Myslím, že to vymyslel jeden kamarád, jako parodii na všechny ty chrochtající goregrindové kapely, prostě jsme chtěli být ultimativní model pro všechny tyhle spolky, ovšem pravdou je, že jsem nikdy tenhle styl zpěvu nepoužíval, ani to neumím. Název kapely v tomto ohledu není důležitý, důležitá je muzika. Kdysi jsme chtěli název změnit, ale teď už jej máme 7 let a vyhovuje nám.
Kapela byla původně nápadem dvou 17letých borců, kteří společně pracovali v Radiu 202 tady v Sarajevu, vysílali jsme vlastní metalový pořad, a při tom vypitém množství alkoholu jsme se rozhodli udělat nějaký pořádný goregrind nářez. A taky trochu provokovat všechny ty omezené brutal deathmetalisty, kteří si nevidí na špičku nosu.

Můžeš o každém členovi kapely říct základní informace? Podle toho, co jsem četl na internetu jste docela zajímavá parta složená z různých národností...

Máme štěstí, že v kapele jsou jenom tři lidi, tak to nedá tolik práce. Kytary, většinu hudby, aranží a dalších hudebních věcí má na starost Atlija Hun, který je v kapele od evropského turné 2009. How old is he? Nevím, kolik je mu přesně, snad 21 nebo 22. Alex bydlí v Chorvatsku, v  Županji, takže si užívá dojíždění do Sarajeva, kde žije zbytek kapely. Žádná sranda existovat mezi dvěma zeměmi, ale pro nás to není problém. Prostě rock'n'roll! Atlija taky hraje v dalších dvou kapelách – SAPPERLOT ze Županje a WARDAKHIN z Vukovaru. Předtím hrál v celé řadě dalších kapel, mezi ty známější patří ještě INFERNAL HEMEROID. Osobně jsem se s ním seznámil právě na koncertě INFERNAL HEMEROID v Sarajevu 2006.
Na bicí hraje Alex, původem Mexičan, který teď trpí v Bosně a Hercegovině (úsměv). Ročník 1990 nebo 1989. Taky si nejsem jistý. Na bicí už hraje asi pět let. Také aktivně působí v kapele EVADING DOWNFALL, která hraje moderní metal, crossover mezi melodickým death metalem a lecčím dalším. Sám tomu moc nerozumím, ale je v tom inspirace AT THE GATES, IN FLAMES, TRIVIUM atd. – mrkněte na http://www.facebook.com/pages/Evading-Downfall/21396646649.
A nakonec já, hlavní textař, nepovedená kopie Lemmyho, špatný zpěvák a ještě horší basák, 25 let, hlavní ksicht kapely. Hrál jsem taky v celé řadě jiných od hip-hopu až po crust. Miluju muziku. Jinak teď působím v rock'n'rollové kapele SNAKE EATER (www.facebook.com/najboljibend) a pracuju na vlastním drone doom projektu TOPHETH (www.facebook.com/tophethell – nedávno vyšlo druhé album „Pazuzu“). Hraju od roku 2003. Jsem pyšným vlastníkem nástroje Rickenbacker 4003. Jen bych se ještě na něj potřeboval naučit pořádně hrát...
Jsme tři chlapi z Balkánu, kteří dokončují vysoké školy, přitom pracují, aby mohli přežít a osamostatnit se od rodičů, a věř mi, že to v Bosně není žádná prdel.

Jak probíhalo nahrávání? Byli jste v profi studiu nebo jste se jako spousta dnešních kapel postarali svépomocí? Jste s nahrávkou spokojení?

Nahrávání představovalo 2 týdny během sarajevské zimy, kdy jsme žili jen z pečiva, kafe a cigaret a pevné vůle s pomocí skvělého týmu kamarádů. A zvládli jsme to. Album bylo nahráno v našem vlastním studiu Ostali. Jestli jsme spokojení? To si piš! Máme skutečné album MOTHERPIG, na kterém jsem já jako muzikant, které jsme nahráli ve studiu, nechali profesionálně zmasterovat, profesionálně vylisovat... to je přece důvod ke spokojenosti! A navíc jsme si je vydali sami pod značkou Beyond The Sun Records (www.beyondthesunrecords.info
a www.facebook.com/beyondthesunrecords) spolu s našim kamarádem (ožralým intelektuálem – úsměv) Martinem ze Zero Budget Productions. Vyrobeno bylo 513 kopií. Kdo má zájem, může si o CD napsat na  motherpig@gmail.com (možnost platby Paypal) nebo v ČR se obraťte na ZBP (martinbrnovjak@gmail.com).

Prodat dnes CD není žádná legrace... všichni stahují nahrávky z netu... co to znamená pro kapelu vaší velikosti? Co si o stahování myslíš ty? Lze vaší nahrávku někde legálně zadarmo stáhnout?

Prodejnost není nijak převratná, ale disky postupně odcházejí. My jsme se rozhodli, že album striktně neposkytneme zdarma, dokud se disky neprodají. Proč? Nejde ani tak o peníze, které jsme do toho vrazili – za mastering (ten nám dělal jeden z nejschopnějších lidí v Bosně, který pracuje i pro mainstreamové kapely), lisování atd., ale o to úsilí a kus vlastních životů, které jsme do toho vrazili. Spousta lidí se diví, proč není album k dispozici zdarma, a argumentují punkovými postoji. Vím, že kapely nabízejí alba ke stažení zdarma i před prodejem disku, fajn. Ale my fakt chceme, aby si lidi uvědomili, že si kapely zaslouží respekt. Ty skladby, které máme na webu, na názor stačí, a úplně nejlíp, když zajdete na náš koncert. Uslyšíte kapelu, tak jak je, stejně jako na albu. Bez triků, bez dokonalosti, bez předstírání čehokoli. A když se vám to líbí, můžete si desku koupit. Podporujte MOTHERPIG, podporujte Beyond The Sun Records, podporujte Zero Budget Productions a všechny ostatní nahrávky a labely. Když se labelům bude dařit, kdo ví, třeba jednou vydají vaše vlastní CD jako další.

Album jste nazpívali bosensky – proč ne světový jazyk?

Na začátku jsem psal anglicky. S časem se témata textů MOTHERPIG stala osobnějšími, takže jsem přešel na bosenštinu. Proč? Domnívám se, že jazyk nelze považovat za bariéru. Poslouchám španělské, české, švédské kapely. Dám si práci a aspoň pomocí překladače zjistím, o čem kapela zpívá. Třeba skvělá česká kapela GRIDE zpívá česky, ale v bookletu mají i překlady textů, takže není problém si kapelu poslechnout a rozumět sdělení. Svět je velký, nabízí spoustu kultur a rozdílů, a pokud člověk není zdechlý, může se obohatit.

Čech vašim textům částečně porozumí, ale nejsem si samozřejmě úplně jistý o čem zpíváte. Můžeš o poselství vašich slov „ztratit“ pár slov?

Pokud jde o mé vlastní texty, jak říkám, jsou osobní, na albu „Nojev Let“ čerpám přímo z osobního života. Třeba skladba „Izbor“ („Volba“) je to tom, že si můžeš sám vybrat, nezáleží na lidech, na náboženství, prostředí, je to tvoje volba a tvůj boj. Píseň je inspirovaná vlastní zkušeností. Stejně tak „Krv jeste voda“ („Krev je voda“), která je o vztahu s mým otcem, drogově závislým člověkem. Nikdy se mi nepodařilo s ním mít skutečný vztah, proto ten název. Je to jakési mé vykoupení, rozloučení s člověkem, který se mnou bohužel nemá nic víc společného než genetický materiál. A tak dál. Angličtina by prostě hloubku těchto osobních sdělení rozmělnila a věřím, že otevřeně myslící lidé se vypořádají i s jazykem, který třeba neznají.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Logo nám vytvořil John Nakos z řecké firmy Remedy Art Design. Taky pro nás připravil motiv trička někdy v roce 2008 nebo 2009. Obal vytvořil kytarista Atlija Hun a o přípravu pro tisk se postaral Amir Izmirlija, který je druhým členem týmu Beyond The Sun Records. Jedná se o jednoduchý design představující člověka odcházejícího od problémů směrem k nové budoucnosti, bílé nepopsané ploše, kterou jen člověk sám může připravit na další existenci. V podstatě zachycuje atmosféru alba. O web se v současnosti starám já, ale asi potřebuje upgrade a více informací. Webové stránky jsou důležité, nejde jen o Facebook, jde o šíření hudby všemi relevantními kanály.

Z nahrávky je určitě slyšet inspirace nějakými velkými kapelami – které to podle Tebe jsou?

Nesnadná otázka. Slyšitelné inspirace jsou asi MOTÖRHEAD a AMEBIX, takže my jsme něco jako jejich nemanželský potomek. Jinak každého z nás oslovují jiné kapely, MOTÖRHEAD, AMEBIX, DISMEMBER, AGATHOCLES, MALIGNANT TUMOUR, GRIDE, G-ANX, IMPETIGO, GG ALLIN, LITTLE RICHARD, EDDIE COCHRAN atd. Těžko se rozepisovat více, berte nás prostě jako rock'n'roll. První album má teda špinavý crustový zvuk, ale kdo ví, zda to další nebude víc punk, thrash nebo grind. Nevíme to ani my sami.

Nahrávku jste si vydali napůl sami, napůl s malým českým labelem. Zkoušeli jste hledat i další vydavatele?

Haha, člověče, dokud ještě fungoval Myspace, bylo to jednoduché. Kontaktovali jsme spoustu lidí, nebyl problém najít DIY vydavatele a domlouvat se na koncertech. Svého času bych to označil jako undergroundové hnutí na Myspace, ovšem pak to zkurvili všemi těmi „vylepšeními“. Teď už je to úplně jinde. MOTHERPIG každopádně nejsou žádné hvězdy, při pohledu na naši diskografii je jasné, že se nebráníme kazetám, CD-R ani jiným formátům.
Měli jsme třeba problém s crustovými labely – často jim jde o trend, ačkoli se tváří antitrendově. Musíš mít prostě ručně kreslené logo s bombami, lebkami, symboly chaosu a anarchie. Hudba jako by nebyla důležitá. To už je v podstatě ten hudební průmysl, který nemáme rádi. Jak to vyjádřili AGATHOCLES – „A for Arrogance“. Většina vydavatelů dneska asi hledá kapely, které se prodají díky svému ksichtu. Větší firmy pak potřebují, aby kapela neustále hrála živě a pomáhala s prodejem vlastní hudby i ostatních kapel.
Pokud jde o proma a kontaktování médií, vybíráme si, koho oslovíme, aby to mělo smysl. Nikam se neženeme. Na všechno jednou přijde správný čas.

Jak často koncertujete? Máte nějaký zajímavý koncertní zážitek, který považujete za výjimečný?

Nevím přesně, ale teď to bude kolem magické padesátky. A hodláme hrát samozřejmě ještě víc. Kdokoli nás chce pozvat na akci, pošlete e-mail motherpig@gmail.com. Zahrajeme rádi kdekoli. Nejúspěšnější? Těžko porovnávat, každý koncert, kde se baví kotel lidí, je pro nás zážitek. Osobně nezapomenu na koncerty s MALIGNANT TUMOUR, NAPALM DEATH a INEPSY. A taky koncert v Tiraně v Albánii. Byli jsme prý třetí zahraniční rock'n'rollová kapela, která kdy v Tiraně hrála! To pro nás moc znamená. Letos jsme taky vystoupili na 19. ročníku slavného hardcore-punkového festivalu Monte Paradiso.

A koncertní plány do nejbližších měsíců?

V říjnu budeme hrát v Německu ve Fürstenwalde s bosenskými HC veterány KONTRA. Snad se při té příležitosti podaří domluvit i další akce. A samozřejmě musíme podpořit album doma v Sarajevu, Županji, kamkoli nás pozvou. Album vyšlo v červenci, ale s koncerty čekáme na podzim, během léta kluby v Sarajevu nefungují. Jinak bych si jednou strašně rád zahrál na českých festivalech jako Play Fast or Don't (my teda moc rychle nehrajeme, haha) a Obscene Extreme (na tenhle fesťák zas asi nejsme dost extrémní, ale mám ho moc rád!).

Plány do budoucna...

Split alba s kapelami DICKLESS TRACY (Slovinsko) a DOZER (Bosna a Hercegovina). A další jsou v jednání. Pak taky začínám přemýšlet o textech na další album, abychom byli připraveni, až nastane čas na něm pracovat. Stroj MOTHERPIG neustále pracuje.
Díky za zájem a hodně štěstí redakci i čtenářům Fobiazinu. Love!

RECENZE

www.motherpig.info/

http://bandzone.cz/motherpig
http://bandzone.cz/fan/zerobudgetproductions

Zveřejněno: 25. 09. 2011
Přečteno:
3824 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář