Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

6.8.2011, Plasy

Na Czech Rock Block jsem vyrazil poprvé v životě, hlavně díky tomu, že se naskytla možnost dopravy tam i zpět a také volného vstupu (sedm set bych nedal – úsměv). Lákaly mě kapely na vedlejším pódiu, protože na áčku se producírovaly skoro samé hrůzy.

Původně jsem myslel, že stihnu DEBUSTROL, ale dopravní firma se ukázala jako ne úplně rychlá (úsměv), takže jsme dorazili, když začínali ARAKAIN. Jejich vystoupení čítající jak novější (Ďábelská hra, Forsage, Paganini), tak letité šlágry (A zvony zvoní, Rám křivejch zrcadel, Amadeus, Apage Satanas) ale poznamenal nevyrovnaný zvuk – vytažené kopáky válcovaly kytary, které v rychlých pasážích nebyly takřka slyšet, jen pomalejší úseky a sóla zněly dobře. Ale narozdíl od pozdějších účinkujících na obrovském pódiu jsem si ARAKAIN poslechl s chutí a před bubeníkem musím smeknout, jeho hra byla perfektní.

Na béčku mezitím začali SKAVARE FLASCHETA, hrající v hodně lidech ska. Během jejich setu jsme stavěli altán, navíc mě to vůbec nebavilo (ani kapela, ani stavění – úsměv), takže jsem nevěnoval pozornost ani dvěma slečnám, které v kapele působí (úsměv). Dramaturgicky považuji zařazení stylově odlišné party za ne zrovna ideální, ostatně pozornost kapele věnovala hrstka zvědavců (asi kamarádů).

Na ALKEHOL jsem odvahu nenašel, počkal jsem si na MORTIFILII, která žel chyběla před čtrnácti dny ve Volyni kvůli zdravotním potížím basáka. Ale vše se v lepší obrátilo, takže Mortparta se mohla předvést v plné síle. Death metal švédského střihu v jejím podání mám rád, hlavně hitové songy, třeba Just Funny Day, Redemption nebo Arrival of Messiah. Sušičtí se ale vrátili i do hluboké minulosti a vytáhli trumfové eso s názvem Christhunt. Precizní set, okořeněný kvalitním zvukem, který byl na menším pódiu o poznání lepší než na hlavním.

Ty jsi vylízaná a já jsem vyhulenej... HARLEJ rovná se hrůza číslo jedna (tím nemyslím největší, ale první, na kterou jsem se šel podívat). Úvodní sloka stačí k pochopení, pro jaké publikum HARLEJ hraje – selky a traktoristi si při jejich bigbítu zapaří na nafukovací kytary, zahulákají cosi o Julii, svařeném víně, nebožákovi, kterého je třeba pověsit vejš... Ze zvědavosti jsme s FOBáky vydrželi tři skladby a bylo to sebemrskačství.

PANYCHIDA, další kapela, kvůli které jsem vážil cestu, zahrála v podstatě totéž, co na Metalfestu ve Volyni. Počet lidí na place se výrazně zvýšil, ruce létaly k nebi, někdo točil hlavou... Atmosféra byla výborná, uhrančivé melodie se střídaly s nážeznickými pasážemi, dudy a flétny puštěné z playbacku fungovaly bezvadně... další kvalitní set, v němž vynikly staroslověnsky pěné Ryhope či O orilje i zmiji... Ale pánové nezapomněli ani na hity z prvního alba Paganized a výsledkem byl vyrovnaný koncert.

Nekritičnost některých lidí je bezbřehá. Už v reportu z Basinfirefestu jsem o slepenci WALDA GANG psal nelichotivě, tady bych klidně mohl vložit stejný odstaveček... Do poznámek jsem si napsal „Odporný!!!“, raději jsem ani nešel někam blíž, abych neviděl, kdo se pódiu producíruje. Nicméně přijetí měli Šafránek a spol. vřelé, vesničané jim jejich ukradený repertoár žrali jak uzený s knedlíkem a se zelím k nedělnímu obědu. A nekritičnost některých kapel dosahuje vrcholu – během hodiny zazněla stejná skladba od dvou part... (Pověste ho vejš).

Z pěti metalových kapel, na které jsem dorazil, jsem FLESHLESS bral jen jako jakési intermezzo mezi oblíbenými černotou načichlými soubory. Jenže mi spadla čelist a FLESHLESS mě rozsekali na tak malé nudličky, jaké krájela manželka pana Kroupy v „Marečkovi“ (úsměv). Myslím, že děčínští odehráli jeden ze svých nejlepších koncertů, protože nadšení z jejich vystoupení neskrývala řada posluchačů. Vláďa se nechal strhnout pařícím kotlíkem a koncert si vyloženě užíval (vokál má skvostný a rychlé přechody od growlu k prasečímu rykotu bezchybné), oba kytaristé sázeli ostré riffy i skvělé melodické vyhrávky a death-grindová mašina poháněná bezchybnou mlátičkou prostě válela a ukázala, že i bez basy se dá zahrát hutný nářez. Zazněly starší i nové kusy z letošního alba a na závěr legendární To Kill For Skin. Jenže fanoušci nechtěli kapelu z pódia pustit, ta se nenechala dlouho přemlouvat a přidala Nice To Eat You a poslala přítomné na KABÁTY.

No šli jsme KABÁT taky na chvíli omrknout. Znělo to profi, zvuk byl perfektní, lidí bylo samozřejmě nejvíc, většina si prozpěvovala všechny ty odrhovačky atd... Ale jak podotkl Corbow, kdyby KABÁTI začínali s touhle muzikou dneska, tak by asi žádný poprask nezpůsobili. Kapela žije z podstaty, hraje to, co zná každý nazpaměť a hraje to profesorsky, ale kvalitně. Nicméně – přece jen bych čekal větší návštěvu, KABÁTI až tak často nekoncertují a necelých pět tisíc lidí není zrovna vysoké číslo.

„Ve jménu Satana rozpoutejme peklo!“ Peklo v podzemí, v kanalizaci, kde je třeba zúčtovat se všemi jehovisty a přisluhovači Krista. Peklo rozpoutané STÍNY PLAMENŮ, které jsem podruhé viděl s novým kytaristou Lordem Opatem, bylo opravdové, hotová pekelná jízda. Mám tuhle kapelu rád, líbí se mi všechny ty legendy, postavy a boje, a hlavně se mi líbí ve své podstatě stravitelný black metal, kterému nechybí ani zběsilé pasáže, ani řada melodií a hlavně – Morbivodův vokál je velmi dobře srozumitelný. Zazněly starší skladby (Zuřivý monolog Syna Pokopů, Místo pohřbu zbytků všech svatých), ale důraz byl kladen na poslední řadovku Mrtvá komora (Úhlavský kanalizační sběrač, Pod tíhou tmy, Žár stoky v plamenech, Odpusť vodárny, Plošná ratizace Plzně). Škoda technických problémů – jedna kytara Lorda Egona „odešla“, na druhé přetrhl v předposledním songu strunu, takže závěr patřil jen jedné kytaře a baskytaře.

KABÁTI dohráli a poslední kapelou festu tak byli F.O.B. Mára v úvodu poděkoval KABÁTŮM za perfektní předkapelu a táborští pak přehráli větší polovinu Tomorrow´s Fires. Mára zase perlil, názvy skladeb uváděl šepotem, zato když začal řvát, bylo jej slyšet hodně daleko (úsměv). Kolem stage B se valily davy od KABÁTŮ, někteří procházející se zastavili a tak i přes pokročilou hodinu měli F.O.B, slušnou kulisu. Na závěr vytáhli eso, resp. esa, resp. Aces Of Spades, kterou si s nimi několik přihlížejících s chutí zazpívalo.

Akce skončila úderem jedné po půlnoci a dojmy z ní mám veskrze kladné. Pět kapel, na které jsem vyrazil, mě stoprocentně uspokojilo, hlavní hvězdy mi byly ukradené (s výjimkou ARAKAINU), počasí i přes předpověď slibující silný déšť a bouřky dopadlo zcela jinak a nepadla ani kapka a neozval se ani jeden hrom. Takže až na nehorázný nepořádek v areálu (kde se nikdo neobtěžoval úklidem, tudíž se z hlavní plochy stalo jedno velké smetiště a kelímkoviště) a prapodivnou skladbu publika spokojenost.

Fotky: Ignor


Zveřejněno: 09. 08. 2011
Přečteno:
3437 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 08. 2011 18:06 napsal/a Johan
Fotogalerie doplněna...
Jsou tu fotky :-)
10. 08. 2011 20:52 napsal/a Vladimír
Nerozumný Johan
...opět vyrazil na Walda Gang i když jsem ho varoval :-))
10. 08. 2011 20:52 napsal/a Vladimír
Nerozumný Johan
...opět vyrazil na Walda Gang i když jsem ho varoval :-))