Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

RUDRA – Brahmavidya: Immortal I 2LP 2011, Agni Productions

V exotických asijských vodách zalovil český label Agni Productions a na tuzemský trh uvádí na vinylovém dvojalbu singapurskou skupinu Rudra. Ta už má leccos za sebou, aktuální materiál je třetím dílem rozsáhlé ságy Brahmavidya (v roce 2005 vyšel první díl Primordial I, předloni druhý Transcendental I), které předcházelo několik dalších nosičů. Kapela se dokonce chlubí vlastním stylovým zařazením, které nazývá vedic metal. A co si pod tímto termínem představit?

Jednoduchá definice by snad mohla znít jako mix black, thrash a death metalu s etnickými prvky. Vzhledem k poloze jsou Rudra přece jen jinde, než většina kapel hrajících podobný žánr (napadají mě samozřejmě hlavně Melechesh). Ony etnické prvky totiž nepocházejí z Orientu či Blízkého východu, ale z východu mnohem vzdálenějšího a tam se holt hraje na jinou notu. Troufnu si tvrdit, že kompoziční postupy Singapurců jsou pro Evropana nezvyklé a samozřejmě také hůře vstřebatelné. Ale při troše trpělivosti se do hudby Rudry po několika posleších „dostanete“, začnete registrovat včleněné specifické lidové melodie, které mají na svědomí jen a jen klasické rockové nástroje – Rudra si vystačí bez všech těch lidových fidlátek či píšťalek a přesto dokáže zvláštní atmosféru do svých skladeb nenásilně vmanévrovat – i když občas zní kytara jako nějaký domorodý strunný nástroj.

Poslouchá se „to“ příjemně, pořád se něco děje, nechybí ani nářeznické pasáže, ani chytlavější momenty a tím pádem by se mohlo zdát, že je vše v pořádku. Nicméně i nějaké drobné výhrady si dovolím... Tou první budiž stopáž. Bez pěti minut hodina je plocha velkorysá a v případě kdejaké party dlouhá. A myslím, že i Rudra mohla deset minut ubrat. Druhou záležitostí, která mně příliš nesedí, jsou občasné pokusy o sofistikovaný zpěv. Při vší úctě k vokalistovi – nemá příliš libozvučný civilní hlas a asi by udělal lépe, kdyby se držel extrémnějších poloh a ty čistější svěřil někomu jinému.

Ale to jsou spíše drobnosti, které dojem nekazí... A když se zaposloucháte třeba do svérázných vyhrávek v šesté Sinister Devotion, nebudete to řešit, ale užijete si „to“! Nebude vás při tom nic rušit, protože zvuk je v pohodě a dávno pryč jsou doby, kdy ke kapelám z metalu nezaslíbených zemí automaticky patřila zvuková nedostatečnost.

Seznam skladeb:
  1. Now, Therefore…
  2. Illusory Enlightenment
  3. Ravenous Theories of Deception
  4. Vultures of Slavery
  5. Incredulous Void
  6. Sinister Devotion
  7. Harrowing Carrions of Syllogism
  8. Embryonic Theologies
  9. Supposed Sages of Sensuality
  10. Hymns of the Immortal Self
  11. Advaita Samrajya

Čas: 54:25

www.rudraonline.org

www.agni-productions.com



Zveřejněno: 11. 06. 2011
Přečteno:
3329 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář