Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

Insania před pár dny představila nový videoklip a protože jde o kontroverzní záležitost, probrali jsme s Polym okolnosti vzniku a možná úskalí zveřejnění obrázků s českými mediálními „hvězdami“.

Zdravím Poly a Tudy, máte venku nový videoklip, který je provokativní, animovaný a „brutální“. Provokativní, protože v něm umírají známí lidé; animovaný, protože je animovaný; a brutální, protože způsoby umírání jsou brutální (úsměv).

Otázka první: Kdo je autorem námětu klipu? Vzešla myšlenka na animovaný klip plný rádoby celebrit z řad kapely, nebo odjinud?

Poly: Ta myšlenka byla naše. Řekli jsme si, že písnička „Pověsíme celebrity!“ k takové animované provokaci přímo láká. Chtěli jsme udělat klip, kde bude stříkat krev (to byla hlavní podmínka, že tam musí stříkat krev - úsměv), ale zas aby to nebyl jen tupej masakr, aby to bylo vtipný. Světlonoš od nás dostal tohle obecný zadání (nic víc), ale všechny konkrétní vtípky jsou už z jeho hlavy. Původně jsme chtěli udělat minutovou, krátkou věc (ať lidi na netu moc nezdržujeme), ale nakonec bylo těch nápadů tolik, že to pokrylo celou písničku.

Otázka druhá: Jak probíhal výběr tváří účinkujících v klipu? Vybírali jste dlouho a z řady lidí (kolika?), nebo jste bez nějakého většího přemýšlení dali dohromady x jmen, která vám přišla „nejvíc nejlepší“? Byla nad nějakým vybraným „odsouzeným“ delší debata – jako jestli jej do „extraligy“ zařadit nebo ne?

Poly: To jsme nechali na Světlonošovi a nijak mu do toho nezasahovali. Musím říct, že polovinu z těch tváří, co se v klipu, objevují, vůbec neznám. A taky jsem si musel nechat vysvětlit některý fórky a odkazy. Tuhle scénu zas tak intenzivně nesleduju. Debatu o výběru jsme vůbec nepřipustili. Je jasný, že každý z nás má své favority a nad někým by případně přimhouřil oko… ale takhle k tomu přistupovat nelze. Vzali jsme to od Světlonoše tak, jak to udělal.

Otázka třetí: V době internetu je jasné, že dřív nebo později se o téhle práci někdo z aktérů dozví. Nebo už se tak stalo (případně jaká byla reakce)? Nebojíte se, že by vás třeba mohl někdo žalovat pro urážku na cti (nebo jak se ten paragraf nazývá)?

Tudy: Já jsem rád, že jediné zúčastněné celebritě, které si opravdu vážím, se v klipu nic strašného nestane a vlastně celou tu parádu jen moderuje. Ti ostatní jsou si podle mě dobře vědomi, jakých zvěrstev se na prznění hudby (či jiných oborů, ve kterých se angažují) dopouštějí a tento náš protestsong budou brát jen jako výstřel do tmy, který na jejich pozicích "nejlepších z nejlepších" stejně nic nezmění. Kromě toho pochybuji, že by někdo z nich měl chuť se s námi dělit o místo v ultrakvalitních tiskovinách a pořadech, které bychom jim v případě jimi vyvolaného skandálu ukrojili. Spíš se budou snažit přejít to bez povšimnutí. Ale možná přeceňuji něčí IQ...

Otázka čtvrtá: Co byste v takovém případě dělali?

Tudy: Utekli bychom do země, ze které klip ve skutečnosti pochází a kam ruka zákona Evropské Unie nedosáhne.

Poly: Co bychom mohli dělat jinýho, než se nechat odvléct drábem před Velkou porotu? To samozřejmě nastat může, ale nepředpokládám, že by to někomu za to stálo.

Otázka třetí od konce: Nepřijde vám trochu kontraproduktivní, že vlastně děláte reklamu těm, proti kterým ve svých písničkách brojíte? Říká se, že špatná reklama, taky reklama...

Tudy: V klipu jsou zachyceny postavy, jejichž tváře a činy na nás útočí denně na každém rohu. Myslím, že těm už žádná reklama neprospěje, i kdybychom se snažili sebevíc.

Otázka šestá: Klip se kromě hudebních serverů objevil na iDnes (a možná i na jiném zpravodajském serveru). Berete to jako dobrou reklamu pro kapelu? Zvýšil se vám díky tomu třeba počet návštěv na webových stránkách nebo vás „díky“ tomu kontaktoval někdo, kdo to běžně nedělá?

Poly: Kontaktuje nás hodně lidí. Většinou nám sdělují, že je to pobavilo a vyjadřují nám podporu. Např. na youtube se objevují ale i negativní reakce, což je u takhle kontroverzní věci naprosto v pořádku. Návštěvnost na našich stránkách nesleduju, takže nemám představu. Ale nic převratnýho se neděje. Chtěli jsme tím klipem trochu rozvířit vody, ale zároveň si nemyslím, že by byl nějak zlej nebo nevkusnej. Je to v podstatě taková roztomilá, krotká fraška. Ani nechceme, aby byl vnímanej jako nějakej protest od nasrané Insanie. Spíš má pobavit.

Otázka sedmá (která s klipem nesouvisí, ale nabízí se): Vyhráli jste Břitvu v hlavní kategorii – co to pro vás znamená? Máte po všech cenách, které jste v minulosti posbírali, ještě radost, když vyhrajete znovu?

Tudy: Z Břitvy hodně velkou. Stačí se podívat, v jaké konkurenci kapel a skvělých desek jsme vyhráli. Je to pro nás další důkaz toho, že to co děláme (a s jakým nasazením), má smysl.

Poly: Je to možná cennější než dřív. Už jen ten fakt, že i po tak dlouhé době dokážeme někoho oslovit. Potěšila nás i anketa ve Fobii. Ceny jsou hezký, ale dělali bychom to, i kdybychom žádný nedostávali a lidi na nás plivali. To je přece taky záslužný, umět někoho nasrat.

Díky za odpovědi, přeju hodně nápadů a kreativity, a doufám, že vám „holdování cynickému humoru“ vydrží...

www.insania.freemusic.cz

www.bandzone.cz/insania
http://www.facebook.com/insaniacz

Klip:
http://www.youtube.com/watch?v=sekJCKZWPgY&feature=player_embedded



Zveřejněno: 21. 05. 2011
Přečteno:
3577 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 05. 2011 22:45 napsal/a Coornelus
pěkně
Tak tohle je fakt o čem se mluví. Super Johane, nejvíc mě zajímala druhá otázka. Než tenhle článek vyšel, tak jsem o tom přemýšlel. Představoval jsem si, jak kluci z Insanie seděj ve zkušebně, maj nakoupené bulvární časáky a vybíraj ty NEJ celebrity, které obsadí do svého klipu:-))) Některé fórky jsou fakt super. Socanský guláš, drcení neprodaných CD, vaše objednávka atd, děkuju vám Andělové atd. Celkově moc povedené.