Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

WAR FOR WAR – Věž smrti CD 2010, Naga productions

Hornicko-historický Morbivodův projekt War For War mě před třemi roky doslova uhranul. Poslouchal jsem Kovy odjinud do úplného zblbnutí, útržky textů si prozpěvoval ve dne v noci, v mobilu se mnou „ostrá spektra dálných hvězd“ cestují dodnes a Dlouhá žíla mi stále „hraje“ jako vyzvánění. Tak návyková hudba na předchozím albu byla, není tedy divu, že jsem k Věži smrti přistupoval s určitými pochybnostmi (zda se podaří udržet nastavenou laťku), přiživenými před vydáním poslechem prapodivného techna Technologie těžby. Škoda, že tuhle skladbu Morbivod nenazval Techno-logie těžby nebo Techno(logie) těžby, bylo by to hezčí (úsměv).

Se psaním recenze jsem si dal na čas, album poslouchal mnohokrát a s osmi devítinami materiálu jsem opět nadmíru spokojený. V podstatě každá z osmi skladeb („devátou“ sedmičku nechme „bokem“, je jí věnován samostatný odstaveček na konci...) přináší něco extra. Něco, co zaujme na první i dvacátý poslech, něco, co uvízne nadobro v paměti. Hned úvodní Hněv budov nabízí několik poloh – kratinké industriální intro, blackmetalový nášup, nečekané zvolnění, pochodové rytmy, kvílející kytary i precizně artikulovaný vokál. V Černém vězení nejsilněji zabírá uhrančivý refrén, potěší i poměrně dlouhé instrumentální pasáže. První rána mezi oči přichází s V kleci. Chytlavé kytarové trylky na začátku střídá pečlivě vystavěná a (dvakrát) pozvolna gradující pasáž, po níž následuje do podvědomí se zarývající parádní kytarové sólíčko... ale to ještě není vše – poté Morbivod zpívá!!! Skutečně – Morbivod neřve, ale refrén zpívá čistým hlasem! Neslýchané!

Titulní Věž smrti uvozuje černočerná vichřice, ale opět se záhy mění tempo i rytmus, opět se objevují kvílející kytarové vyhrávky a následně doommetalová ponurá pasáž – prostě jedna změna za druhou. O industriální nádech se stará strojová rytmika, o zpestření specifické „žbluňkavé“ syntetické zvuky, o pestrost vokálních partů, mezi nimiž nechybí recitace a „divné žalozpěvy“, Morbivod a Blackosh, přičemž druhý pán nasazuje skřehoták – a to vše dohromady dává skladbě Most zvláštní nádech, kterým se odlišuje od předchozích kompozic. Ale není všem experimentům konec, jestli jsem v Mostu psal cosi o strojové rytmice, pak v Uranu uhlí železe je rytmika strojová na druhou; samplů přibývá, opět se vrací čistý zpěv (opět samotný Morbivod) a nechybí ani velmi výrazné výjezdy baskytary.







Souboj hmot vrací na scénu konformnější blackmetalovou muziku s krásně vyjící kytarou (sólo nahrál B.M.Krieger z Naurrakar), kterou v pozadí podkreslují klávesové tóny a snad i tympány. K industriálnu míří Mayrau, zřejmě nejkomplikovanější skladba plná změn, zvláštních zvuků, kdejakých kytarových skopičin (sólo opět B.M.Krieger) i chorálů – snad jen úplný závěr je trochu násilný.

Z výše uvedeného vyplývá, že Věž smrti je pozoruhodným albem, na kterém jakoby nebylo slabších míst... Jenže je tady jedno „jenže“. Skladba číslo sedm, Technologie těžby. Jak to kdysi říkal v animovaném seriálu Šmoulové věčně naštvaný Mrzout? „Nemám rád xxx“; za x si doplňte dle libosti cokoliv. Já nemám rád techno. Morbivod jej sice pojal po svém, ale já si nemůžu pomoci, ani po řadě poslechů jsem tomu nepřišel na chuť – přesto, že úseky zpívané Throllmasem připomínají jeho práci na nedávném albu Umbrtky.

Naopak texty mi dělají radost. Na první pohled jde o industriální a zejména hornickou tématiku, na druhý se objevují náznaky utrpení nevině odsouzených při těžbě uranu či dalších nerostů v padesátých letech. Jsou to jen momenty, namátkou „týrán tady v lágru mlčím na lesy“, „zahnat názor do hlubin sekat kamení“, „to mě vězní velezrádci“, které pěkně zapadají do mozaiky, v níž hlavní motivy tvoří fascinace podzemím, těžními věžemi, stroji a pracujícími v černém vězení...

Pochvalu zaslouží krásně čitelný zvuk i hezky zpracovaný booklet, v němž nechybí nic podstatného, dokonce ani překlady textů pro zahraniční „horninology“ a pěkné stylové fotografie těžních věží i pána, který má Věž smrti na svědomí.

Jestliže Kovy odjinud byly silně inspirovány tvorbou Master´s Hammer, u Věže jsou mastershammerovské ozvěny patrné v mnohem menší míře. Sice tu a tam typické Štormovy postupy problesknou, ale záhy se ztrácejí a prim hrají ty Morbivodovy. Jedno z mého pohledu „zaváhání“ může někomu jinému udělat radost, stejně jako mně ji dělají ostatní skladby.

Seznam skladeb:
  1. Hněv budov
  2. Černé vězení
  3. V kleci
  4. Věž smrti
  5. Most
  6. Uran uhlí železo
  7. Technologie těžby
  8. Souboj hmot
  9. Mayrau

Čas: 48:54

www.warforwar.com
www.bandzone.cz/warforwar
www.naga-productions.com


Zveřejněno: 14. 11. 2010
Přečteno:
3675 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář