Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

Doslovný přepis e-mailu od Milana Škody (Metaliště)...

V první řadě se omlouvám všem, které to vůbec nebude zajímat, smažte to a nezlobte se. Metaliště jako fanzin existoval už od roku 1985 a já jsem jeden z jeho dvou zakladatelů. Po mnoha letech nečinnosti se Metaliště objevilo na scéně díky časopisu Spark před dvěma lety v září 2008, kdy došlo k dohodě mezi mnou a šéfredaktorem Sparku, že Metaliště dostane ve Sparku jednu stránku v každém čísle, kde bude uveřejňovat recenze na CD vydaná na domácí scéně čistě metalových kapel, a to kapel nekomerčních, začínajících, neznámých. Metaliště tak nahradilo dřívější rubriku ve Sparku, která se jmenovala Domácí podhoubí. Spolupráce podle mého názoru až do konce roku 2009 byla perfektní, bezproblémová, tedy 15 měsíců vše klapalo jak po másle. První problémy nastaly začátkem roku 2010 kdy najednou Metaliště ve Sparku nebylo a začalo se objevovat jen sem tam zhruba každý druhý měsíc, v létě i s mezerou více měsíců. Aniž by se mnou jako s "majitelem značky" Metaliště cokoli šéfredaktor Sparku domlouval, aniž by se mi kdykoli osobně ozval a chtěl jednat o změnách, které bylo dohodnuty v září 2008, pouze na mé dotazy mi bylo vzkázáno přes kolegu Honzu Sedláka, že Spark plánuje novou koncepci jak dál s domácí scénou, a tak z dílny šéfredaktora Sparku podle mých inforamcí, zde vzniklo to co dnes ve Sparku vidíte v růžku s nálepkou Czech Blade.
    
Přestože sem naléhal a dával návrhy, aby domácí scéna ve Sparku měla svůj úsek, aby vše co je domácí bylo ve Sparku sjednoceno na jedno místo, tento návrh nebyl ode mne nikdy vyslyšet a tak dodnes kdo listuje Sparkem tak si všimne, že vepředu se občas objeví nějaká novinka o české kapele (samozřejmě jde o kapely jen vybrané a ty co se hodí), to samé uprostřed Sparku mezi recenzemi se občas objeví nějaká česká a zbytek je vzadu v Czech Blade, respektuju právo šéfredaktora si rozhodovat o tom, že se mu líbí jen nějaké kapely, nebo že jen s některýma je zadobře nebo od některých něco dostává a od většiny nikoli, o tom není sporu, tak to chodí všude na světě. Přesto jsem nabyl pocitu marnosti v celoročním boji o nějaký systém zmíněného Czech Blade, přestože sem otcem Metaliště, jsem v podstatě odkázám pouze na to, abych udělal kapele která pošle přímo mě svou nahrávku recenzi a tu odeslal prostředníkovi Honzovi Sedlákovi, aniž bych měl zpětnou odezvu. Kapely které posílaly a posílají svoje nahrávky přímo do Prahy do redakce tak procházejí možná momentálně náladovým výběrem šéfredaktora a pak v některém čísle máte možnost vidět, že některé kapely domácí scény mají recenzi mezi ostatníma světovýma kapelama, některé v Czech Blade a některé v Metališti, a mě pak z Prahy jednou za dva tři měsíce pošlou do Metaliště ten zbytek. Navíc je spousta kapel, které v dobré víře pošlou svou nahrávku poštou do Metaliště a zároveň do pražské redakce, kdybych prolistoval Sparky za poslední rok, našel bych možná pět či deset recenzí na nějakou domácí nahrávku, která byla otištěna ve Sparku na dvou místech nebo v různých číslech, recenze na stejné album, jednou psaná někým z Metaliště, podruhé někým z redakce z Prahy, přestože sem už před rokem upozorňoval, že domácí scéna by se měla soustředit na jednom místě pokud možno v Metališti, od toho bylo dělané a tak to bylo původně dohodnuto. Já to některým kapelám přeju že se recenze na jejich album objeví třeba ve dvou různých číslech Sparku nebo v jednom čísle na dvou různých místech, je to díky nedokonalému systému práce ve Sparku, tady není o čem diskutovat, ale je mi líto toho místa, že na místě kde je paralelní druhá nesmyslná recenze by mohla být recenze na další album české kapely, která sem tam nedostane nebo je odsouvána a vyjde někdy až půl roku po vydání jen proto že nebylo zrovinka místo.
    
Další věc co mě celý rok trápila v tomhle systému byla Karle tvoje neochota k jednání, neochota odpovídat na dotazy mailem bez ohledu na to že si šéfredaktor, co má plnou hlavu práce s uzávěrkou atd., vše chápu, nikdy sem nevyžadoval jednání či odpovědi hned, ale když člověk nedrží své slovo a když několikrát řekne, ano dám ti vědět do xxx a stejně nedá, co pak s takovým člověkem? dám několik příkladů: v lednu 2010, kdy sem jako šéf českého fanklubu Blind Guardian věděl, že rok 2010 bude u téhle kapely v létě vydáno album a bude turné, tak sem zaslal do tvých rukou několik nápadů: a/ naplánování rozhovorů s kapelou, o které sem tě požádal že bych rád udělal - b/ naplánovat vydání plakátu skupiny na léto před jejich koncertem v Brně - nabídnul sem že vše zařídím aby s tím neměl nikdo v redakci práci - c/ navrhoval sem soutěžní kvíz do Sparku na léto před koncertem Blind Guardian v Brně, včetně cen které by dodal pořadatel a fanklub, včetně vstupenek na koncert atd, kvíz sem poslal - v lednu 2010 si vůbec na návrhy neodpověděl, zaurgoval sem znovu v únoru, protože vím že se ty věci musí připravovat několik měsíců dopředu, tehdy si reagoval jednou větou "milane, vše bude" - takže sem čekal a doufal. Žádný plakát kapely nebyl, budiž musím respektovat že šéfredaktor rozhodnul jinak, žádný soutěžní kvíz před koncertem včetně cen pro fanoušky nebyl i když by spark nemusel pro to hnout ani prstem, opět musím respetovat rozhodnutí redakce, rozhovor a listening session v krefeldu byla vyslána Jana Chržová - jak v posledním čísle sparku jeden ze čtenářů napsal do rubriky Voices Pit, šlo o brutální omyl za který chudák Jana nemůže a na její hlavu se sesypala kritika mnohých, aby fanynka death metalu psala o kultovní epické kapele, a třetinu reportáže nahrazovala svými zážitky s pokecu s jinými redaktory a cpala do nás jak se řecký redaktor má v Řecku špatně, to je silný kafe - ale jak říkám, za tohle asi Jana nemůže a jak si napsal v odpovědi onomu fanouškovi co to kritizoval, že to byl záměr redakce? jen tak dál - na rozhovor s Helloween můžeš poslat blackmoona ať tomu dá nějaký smrtelný hlášky, na listening dimmu borgir třeba pošli někoho kdo poslouchá jen hard rock, bude víc srandy - takže opět nezbývá než abychom respektovaly tvá rozhodnutí o kterých si myslíš že jsou dobrá.
    
Nemá smysl je komentovat a rozčilovat se - jediné co má smysl, tak ti připomenout, že nedržíš dohody, nedokážeš odpověďět včas jak bylo domluveno, nedokážeš přijít za druhým když chceš něco změnit a někoho se to dotkne třeba osobně a místo sebe necháš mluvit a vysvětlovat jiné, to jsou věci daleko horší než nějaká reportáž nebo že mojí oblíbené skupině nevyšel ve sparku kvíz, to se všechno dá přežít - možná že tvoje únorové "milane, vše bude" (tedy rozhovor, plakát, kvíz) pořád platí a já trouba nepochopil že to bude třeba za tři čtyři roky.
 
Takže Karle Balčiráku, na základě mých zážitků za poslední rok, dělám po dlouhé úvaze rozhodnutí, které ti píšu upřímně bez emocí, narovinu, bez vzteku, pouze s pocitem zklamání a nenaplněných vizí a přijmy tedy toto rozhodnutí že METALIŠTĚ ve Sparku k 31.12. 2010 končí, jelikož má u sebe kolega Honza Sedlák do Metaliště ještě určitě možná 5 možná 10 možná 15 recenzí které dosud nebyly otištěné, nevím protože nemám přehled o svém dítku díky tvému systému, takže bylo by férové, kdyby všechny recenze, které byly dodnes na nahrávky domácích kapel udělané, abys je ve Sparku ještě otisknul třeba v příštím nebo prosincovém čísle a tím Metaliště bude ve Sparku ukončeno. Zároveň mě tedy k 31.12.2010 vyřaď z redakčního týmu Sparku, další recenze již pro Spark dělat nebudu, protože Metaliště od původní dohody kterou jsme udělali v září 2008 je již zcela vzdálené původnímu předsevzetí a plánu, že se v něm bude objevovat celá domácí scéna a že na webu budou všechny sparkový recenze od všech redaktorů, žel také mi nikdo nic neposílal celé dva roky, ale už je to bezpředmětné.
 
Co se týče všech kapel, které mám v databázi, prosím tedy tímto, aby už dále své nahrávky na mou adresu do Jičína ke mě neposílaly a vše posílejte tedy do Prahy na adresu redakce, nezbývá než doufat že nová koncepce Sparku si najde místo i pro domácí neznámé kapely, i když já tomu moc nevěřím, myslím si že Spark i nadále bude zahlcen nesmysly typu dvoustránka punku (chtěl bych vidět punkový časopis kde by byla dvoustráka třeba o black metalu ))) a dalšími, nemá smysl psát které listy ve sparku zabírají místo rockové či metalové hudbě, každý o nich ví. Všem kapelám za ty dva roky co spolupracovali s Metalištěm a posílali své nahrávky díky. Metaliště nadále bude fungovat na internetu jako databáze nahrávek ale už bez recenzí. Občas se všem kapelám ozvu aby doplnily a zkontrolovaly zda v databázi je o nich vše, jinak se mějte všichni hezky - stay wet jak se kdysi říkávalo
 
 
Milan Škoda
Metaliště
www.milan-skoda.cz/metaliste/



Zveřejněno: 14. 10. 2010
Přečteno:
3884 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 11. 2011 11:51 napsal/a Opat
4 Koky
Zajímavý názor, leč bych měl pár výhrad. Právě před sebou držím listopadový Spark a když se mrknu na titulní stránku: Megadeth, a dále Nightwish, Iced Earth, Mastodon, Hammerfall, Hansen/Kiske, Vitacit, Amorphis atd., rozhodně bych si dovolil nesouhlasit s tvým tvrzením. Co se týče těch extrémnějších žánrů (beru tedy death a black, případně grind v tuhle chvíli), na titulní stránce jsou tak maximálně Gorgoroth a Brutal Truth.. :-) Zároveň se to váže k tomu, co jsem tvrdil - znovu Nightwish, znovu Hammerfall, znovu Megadeth atd.. S tím posledním hudebním časopisem v republice bych také nepřeháněl, již několikrát tu byl zmíněn třeba Pařát, dále také začal vycházet Morbid Abominations (sice v jazyce anglickém, ale tvořen českými, popř. slovenskými autory).. Což tě ale, vzhledem k tvému žánrovému zaměření, až tak zajímat asi nebude. Nikde neříkám, že Spark je totálně na hovno a že zde nejsou žádné informace.. :-)
20. 11. 2011 11:17 napsal/a DW
řešení na wc/do vany
PDA/tablet atp, všechno máme :).. Už sem nad tim taky přemýšlel, jak na tyhle místa:))
20. 11. 2011 10:50 napsal/a Koky
Spark
Celkem zajímavá diskuse. Ale třeba já to vidím úplně rozdílně než Opat. Já jsem zase spíš na melodičtější žánry a nemůžu se zbavit pocitu, že na 80 procentech stránek ve Sparku na mě vykouknou nějací bubáci a další muzikanti hrající extrémnější žánry.Čili, já mám pocit, že Spark je dělaný na míru Opatovi, on má zase pocit, že je dělaný na míru mně. Z toho vyplývá, že jsme buď oba magoři, anebo že Spark není pro nikoho (což je nesmysl). Co se týká tištěných médií, Spark je vlastně společně s Rock/Popem poslední hudební časopis v republice a je docela zázrak, že ještě existuje, když nepřežil ani Report specializující se na články o sladkých hvězdách rozhlasového éteru a servírující informace přesně v té podobě, v jaké je jeho povrchní čtenáři dokázali pochopit a snést. Já si Spark kupuju nárazově, ale myslím, že úroveň má a jako zdroj informací svou hodnotu určitě má. A možná jsem staromilec, ale notebook s otevřenými metalovými webziny si na záchod ani do vany asi brát nebudu :-)
19. 11. 2011 12:57 napsal/a DW
Prodeje
ty klesaj všem papírovejm médiím, protože i těm nejzastydlejším došlo, že existuje něco jako internet a myspace//bandcamp/bandzone/torrenty/blogy atp. Lidi si prostě chtěj tu muziku osahat na vlastní uši, přečíst si čerstvý novinky v den, kdy jsou aktuální na webovkách kapel, najít třeba i novou zajímavou muziku (pro většinu to bude beztak objevení nějaký Ameriky ze stáje Nuclear Blast).. Ohledně toho, jak to chodí v tištěných médiích - dost podobně jako v těch internetovejch - s tím rozdílem, že v tištených máš uzávěrku a teda musíš mít články do určitý chvíle hotový, na webu to máš de facto pořád otevřený a můžeš si s tím dělat co chceš, drobně upravovat, vylepšovat.. Rozdíl v prestižnosti je ve faktu, že za online obsah prozatím neplatíš, zatímco za papír musíš, čili se uvažuje, že se do tištěného média každej nedostane, což je pravda, protože místo v redakci je omezené a redaktor za práci dostane na rozdíl od zinaře zaplaceno. Většinou to nemá co dělat s kvalitou redaktora ovšem, spíše s okruhem jeho známých:) Budoucnost novinařiny je na netu, ovšem najít způsob, jak donutit platit lidi navyklý dostávat informace zdarma, je poněkud obtížně řešitelnej problém a mám pocit, že se toho minimálně v dalších několika letech nedočkáme.. Každopádně jednou to přijde:))
19. 11. 2011 12:11 napsal/a Opat
4 DW
No, minimálně by to byla zajímavá zkušenost. Celkem mi zajímalo, jak to chodí. Tak jistě, určitě jim to stačí, ale na druhou stranu myslím, že prodejní čísla šla za poslední dobu dolů. Třeba se mýlím, ale když čtu různé reakce, nepřijde mi teď Spark zrovna v největším kurzu.